avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 627 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Procura pentru un minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Procura pentru un minor

Buna ziua.Am si eu o intrebare;as dori sa plec la munca 6 luni in strainatate si vreau sa las copilul de 15 ani in grija unei surori .Pentru procura in care sora mea trebuie sa ma reprezinte la scoala sau unde e nevoie,trebuie sa fie ambii parinti?Sotul este la munca in strainatate.Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: mirelaciuntu , utilizator 13:43, 15 Decembrie 2014
Buna seara,

Aici aveti preverile referitoare la situatia dumneavoastea, regasite in legea 257/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului. Lege nr. 257/2013.

Art. 97^1
(1) Parintele care exercita singur autoritatea parinteasca sau la care locuieste copilul, care urmeaza sa plece la munca in strainatate, are obligatia de a notifica aceasta intentie serviciului public de asistenta sociala de la domiciliu, cu minimum 40 de zile inainte de a parasi tara.
(2) Notificarea va contine, in mod obligatoriu, desemnarea persoanei care se ocupa de intretinerea copilului pe perioada absentei parintilor sau tutorelui, dupa caz.
(3) Confirmarea persoanei in intretinerea careia va ramane copilul se efectueaza de catre instanta de tutela, in conformitate cu prevederile prezentei legi.
(4) Dispozitiile prezentului articol sunt aplicabile si tutorelui, precum si in cazul in care ambii parinti urmeaza sa plece la munca intr-un alt stat.


Art. 97^2
(1) Persoana desemnata conform art. 97^1 alin. (2) trebuie sa faca parte din familia extinsa, sa aiba minimum 18 ani si sa indeplineasca conditiile materiale si garantiile morale necesare cresterii si ingrijirii unui copil.
(2) Serviciile publice de asistenta sociala organizate la nivelul municipiilor, oraselor, comunelor asigura persoanelor desemnate consiliere si informare cu privire la raspunderea pentru cresterea si asigurarea dezvoltarii copilului pe o perioada de 6 luni.
(3) Instanta va dispune delegarea temporara a autoritatii parintesti cu privire la persoana copilului, pe durata lipsei parintilor, dar nu mai mult de un an, catre persoana desemnata potrivit art. 97^1 alin. (3).
(4) Acordul persoanei careia urmeaza sa-i fie delegata autoritatea parinteasca se exprima de catre aceasta personal, in fata instantei.
(5) La cerere se ataseaza acte din care sa rezulte indeplinirea conditiilor prevazute la alin. (1).
(6) Cererea se solutioneaza in procedura necontencioasa, potrivit Codului de procedura civila. Solutionarea cererii de delegare a drepturilor si indatoririlor parintesti se face in termen de 3 zile de la depunerea acesteia.
(7) Hotararea va cuprinde mentionarea expresa a drepturilor si indatoririlor care se deleaga si perioada pentru care are loc delegarea.
(8) Pentru situatia prevazuta la alin. (2), dupa ce instanta hotaraste delegarea drepturilor parintesti, persoana in sarcina careia cad ingrijirea si cresterea copilului trebuie sa urmeze, obligatoriu, un program de consiliere, pentru a preveni situatii de conflict, neadaptare sau neglijenta in relatia cu minorul.
(9) Instanta de judecata va comunica o copie a hotararii de delegare primarului de la domiciliul parintilor sau tutorelui, precum si primarului de la domiciliul persoanei careia i se acorda delegarea autoritatii parintesti.
Avand in vedere faptul ca nu aveti alta varianta faceti procura cum doriti.
Vedeti insa daca vrea notarul sa o faca.
Atributiile parintesti nu se pot da prin procura.
Multumesc frumos pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plecarea parintilor la munca in strainatate carmenspata carmenspata Buna ziua.eu si sotul meu avem impreuna doi copii,unul de 15 ani si fata de 10ani.si vrem sa plecam in Italia trei luni la lucru.dar copii sa-i lasam unei ... (vezi toată discuția)
Mama poate parasi tara si lasa copilul cu bunicii in contextul in care tatal are custodie comuna dar domiciliul este stabilit la mama ? ciorba ciorba Sotia mea si cu mine suntem divortati si avem o fetita de 3 ani.In urma procesului avem custodie comuna si domiciliul minorei este la sotie, divortul s-a ... (vezi toată discuția)
Minor cetatenie straina danipir danipir prietena fiului meu a nascut anul trecut in Spania... pe certificatul de nastere tatal nu este trecut; ce acte ar fi necesare pentru a lasa copilul la mine o ... (vezi toată discuția)