avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Revenire din CIC la serviciu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Revenire din CIC la serviciu

Buna seara,

Pe data de 30.12.2015 se implinesc 2 ani de la nastere. In luna 24, adica ianuarie, ar trebui sa stea sotul in concediu insa nu dorim acest lucru. Sotul meu ar trebui sa instiinteze Statul despre faptul ca nu doreste sa stea in concediu de cresterea a copilului?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:21, 4 Aprilie 2016
Data efectiva a reluarii activitatii este data de 31.12.2014 si nu data de 30.12.2014.
Atunci in cerere voi solicita cu data de 31.12.2014?
Are dreptate colegul, faceti cererea de incetare a suspendarii CIM cu data de 31.12.2014.
Am fost astazi si nu mi-a aprobat cererea. Eu nu vreau sa fac ilegalitatile ce ma pun ei. M-au chemat miercuri cand va fi de fata si persoana de la resurse umane, acum m-am intalnit doar cu administratorul. Ideea e ca firma nu vrea sa-mi dea acel salariu compensatoriu si eu le-am spus ca renunt la orice pretentie salariala numai sa nu ma puna sa fac ilegalitate. Maine ma duc la ITM sa vorbesc cu un inspector sa vad cum pot rezolva situatia creata de firma.

Sa nu mai zic ca se tot gandea cum sa gaseasca o portita astfel incat sa nu merg in preaviz la serviciu si nici sa-mi dea vreun ban. Si ma gandesc ca vor gasi alta ilegalitate.

Uitati-va numa' ce imi scrie colega de la resurse intr-un e-mail:
"Daca nu inceteaza contractul din cauza desfiintarii postului, atunci nu mai ai dreptul la somaj."

Multumesc pentru ajutor!
Ultima modificare: Luni, 15 Decembrie 2014
Aryyanna, utilizator
Aryyanna a scris:

.....

Uitati-va numa' ce imi scrie colega de la resurse intr-un e-mail:
"Daca nu inceteaza contractul din cauza desfiintarii postului, atunci nu mai ai dreptul la somaj."

Multumesc pentru ajutor!

1. Este corect ce v-a spus colega respectiva.

Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :
Art. 34
(1) Somerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........

Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:

Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a)încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
b)încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care dau posibilitatea sa beneficiati de somaj.
Incetarea c.i.m. in baza unui alt articol decat cele mentioate mai sus , nu va da posibilitatea sa beneficiati de somaj (de exemplu, art.55 lit.b - incetare c.i.m. cu acordul partilor; art.81 alin.7 sau alin.8 C.mun. - demisie cu sau fara preaviz; art.61 lit.a C.mun. - concediere disciplinara etc.)

Stagiul minim de cotizare poate fi cumulat de la mai multi angajatori , nu numai de la unul singur.

2. La ITM depuneti o sesizarea scrisa pentru incalcarea decatre angajator a prevederilor art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002.
Fapta sanctionata contraventional cu amenda de la 3.000 lei la 100.000 lei de catre ITM.

Alte discuții în legătură

Ccc ica11 ica11 Din moment ce lucrez in invatamant in momentul intrarii in CCC am primit decizie din partea Inspectoratului scolar prin care se specifica clar ca beneficiez de ... (vezi toată discuția)
Concediu ingrijire copil cantorcorina cantorcorina Daca mama beneficiaza de concediu ingrijire copil pana la varsta de doi ani,indemnizatia va fi primita de mama pana inainte cu o luna de implinirea varstei de ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa cic 2ani Veronicas Veronicas Buna ziua, Imi puteti spune daca dupa efectuarea concediul de crestere copil pe 2 ani am dreptul de la intra direct in somaj? Administratorul firmei imi spune ... (vezi toată discuția)