avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 491 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Neinmatriculare masina pe nume propriu dupa 30 zile
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Neinmatriculare masina pe nume propriu dupa 30 zile

Va salut. Am urmatoarea situatie, ultra-comuna in romania: am cumparat zilele trecute o masina-->vanzatorul a radiat-o fiscal --> zilele urmatoare o voi inregistra fiscal pe numele meu. Ce este diferit este ca am fost (din pacate) naiv si cumparator de buna credinta, astfel ca l-am crezut pe vanzator cand s-a jurat pe toti sfintii ca masina lui (fara taxa platita) are motor euro 4, urmand sa platesc aprox 2500 lei taxa. Si pe net la fel scria, ca toate masinile din anul respectiv e imposibil sa fie mai jos de euro 4

Desi nicaieri in actele masinii nu am putut vedea concret ca este euro-cutare iar eu ca si cumparator nu pot sa cer informatii de la rar sau fisc (deh), l-am crezut. Acum cei de la rar mi-au comunicat ca de fapt este euro 3 si taxa in loc sa fie 2500 lei este 5600 lei.

Precum am spus eu am fost de prea multa buna credinta, asa ca pe talon este specificat "instrainat catre" mine, semnat, corect, lucru cerut chiar de mine in ideea ca vroiam sa nu fie probleme la inmatriculare cum mi-au spus cei de acolo (gen sa am mare grija sa fie semnatura pe talon foarte la fel, fara stersaturi si etc)

Stiu personal vreo 5-6 prieteni care circula de ani buni cu masini care au fost vandute din mana in mana, cei din carte si talon fiind proprietari de acum multi ani. Dar nefiind "instrainati catre" ei nu au au avut niciodata probleme, chiar si opriti de politisti.

Intrebarea este, eu ce variante am? O tin in fundul curtii degeaba? In sensul ca intentionez totusi ca in luna iulie 2015 (cand masina mai face un an vechime si ii scade considerabil taxa, undeva la 4000 lei) sa strang diferenta de bani necesara si sa o inmatriculez totusi pe numele meu, legal.

Dar pana atunci? Il injur pe fostul proprietar si atat? Înteleg ca la un control in trafic dupa ce expira cele 30 zile de la instrainare ti se retin talonul, numerele, masina? Sincer nu m-ar deranja sa platesc o amenda oarecare daca am atat ghinion sa fiu oprit in cele 6 luni in care trebuie sa "supravietuiesc", dar confiscarea talonului si celelalte devin o problema. Si recuperarea talonului dupa plata amenzii intr-o astfel de situatie ipotetica cine o face? Tot eu, din moment ce sunt trecut pe spate la "instrainat catre"? Sau vechiul proprietar care e tiparit pe el?

Unii spun ca daca esti trecut la "instrainat" trebuie doart sa "uiti" talonul, si astfel in caz de ceva iei doar amenda ca nu ai toate actele, ei asa fac de ani de zile fara probleme. Asa este? Si cum trebuie sa fie, cel din carte si cel din asigurare sa fie identic? Sau tine strict de karma si peste ce fel de politist dai? :)


Multumesc
Cel mai recent răspuns: DlGoe , utilizator 20:31, 15 Decembrie 2014
Oricum, amenda o platiti la inscrierea in circulatie....O cale ar fi radierea...
Nu veti pati nimic!
Asta e, veti circula cu un autoturism inmatriculat pe numele altei persoane. Si amenzile radar/rovinieta vor merge la proprietarul din acte. Glumesc...desi....!
In schimb d-voastra veti plati la primarie, la taxe si impozite.

Cat va putea costa sa-i cereti niste copii dupa certificatul de inmatriculare si dupa cartea de identitate cu care sa mergeti la rar, sa va lamureasca?!
Sa zicem ca rar-ul nu furnizeaza date decat proprietarului (furnizeaza oricui vorbeste frumos !), mergeati cu el de mana... Stiu, acum e tarziu!
Dar varianta sa va restituie banii nu e posibila?
N-aveti vreun act incheiat cu vanzatorul, niste martori care sa declare la parchet si in instanta ca vanzatorul a sustinut mereu ca autoturismul are motorizare euro 4?
Ultima modificare: Luni, 15 Decembrie 2014
Admin, administrator
Va multumesc de raspuns.. stiti cum este, in 2 luni de cautari si vreo 6-7 vizionari de masina, fix 0 au fost dispusi sa se "complice" prea mult.. gen astea sunt actele, asta e masina, testeaz-o, vrei bine, nu vrei iarasi bine. e adevarat ca si valoarea tranzactiei a fost mica, de unde "tu ma pui pe drumuri, fac autentificare, pierd o zi cu tine, daca nu o mai iei?".. argumente "pai va ajuta la orice viitor cumparator, ca raman valabile" nu au contat.. la o masina de 4 ori mai scumpa probabil cu totul altfel se comporta si vanzatorul :)

Pe de alta parte dintre toate vizionarile fix doar la asta conta mult aspectul daca era euro 3 sau 4, fiind diesel. Martori nu am, iar faptul ca inca exista anuntul pe net cu poza masinii si nr de telefon in care sustine ca este euro4 nu cred ca are vreo valoare juridica. Intr-adevar, trebuia sa nu cumpar daca nu venea cu mine la rar sa ma edific, dar cum nu a fost dispus fiind f ocupat (lucreaza la un birou de executari judecatoresti, iar prin prisma profesiei domniei sale ma face sa imi fie teama sa incerc ceva :) ) si cum masina chiar e ok si nu ma plang absolut deloc la aspectul tehnic.. am luat o decizie emotionala de moment ca tot omul :)

Precum am spus, in iulie 2015 chiar o sa o inmatriculez.. ca iau o amenda in timpul asta, nu e bai, dar nu stiu cum sa ma asigur ca la asta se reduce totul.. De chestii mai grave imi e teama, gen ridicat masina, numere, talon, care ar insemna ca o tin degeaba in curte pana in vara. Nici nu am posibilitatea dar si exclud sa dau statului aproape jumatate din valoarea masinii, astept sa scada la o treime :)

Nu inteleg, va rog lamuriti-ma: de ce sa luati amenda :-/
Am condus si conduc autoturisme inmatriculate in alt stat (nu Bulgaria), am calatorit ceva prin Europa, e drept ca am fost oprit de putine ori, dar niciodata n-am avut necazuri ca nu eram proprietar. Am prezentat permisul, certificatul de inmatriculare si polita cu cartea verde. Nu m-a intrebat nimeni de vesta, de extinctor, de trusa medicala, de triunghi reflectorizant, adica nu erau pusi pe facut bani.
Cred ca aiureala asta cu musai inmatriculata pe mine e specifica romanilor si e generata de puzderia de ordonante pe tema ,,mediului" si, bine-nteles, de tot felul de ,,organe" iesite la vanatoare de lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vinzare-cumparare masina tiberiussly tiberiussly Buna. As dori sa stiu ce acte sint necesare pentru cumpararea unei masini pe persoana fizica de la o persoana juridica,respectiv ce plati trebuie facute cu ... (vezi toată discuția)
Legi noi = probleme noi timbrul de mediu LGLro LGLro Buna seara, [b]Poveste mea[/b]: Am cumpărat in aprilie 2012 un autovehicul înmatriculat în Brăila (eu sunt din București) , am încheiat un ... (vezi toată discuția)
Cumparat masina cu taxa recuperata adina_geo adina_geo Asemanator unui alt membru ,am cumparat si eu de curand o masina la care am fost asigurat verbal ca taxa de inmatriculare nu a fost recuperata(deci am ... (vezi toată discuția)