avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Conditii suplimentare in antecontract de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Conditii suplimentare in antecontract de vanzare-cumparare pentru un teren

Intentionez sa cumpar o parcela dintr-un teren intravilan care urmeaza sa fie dezmembrat. Terenul respectiv a fost teren arabil fara drum direct de acces (accesul se facea prin curtea proprietarului, este practic vorba de terenul din spatele curtii lui).

Terenul respectiv, care urmeaza sa fie dezmembrat, nu este inca intabulat (au fost depuse actele, urmeaza sa se finalizeze in curand intabularea). Deoarece dezmembrarea va mai dura ceva timp si pentru ca are nevoie de bani ca sa amenajeze un drum de acces catre parcele, proprietarul doreste sa semnam un antecontract la notar si sa-i platim 50% din valoarea terenului.

Proprietarul s-a angajat verbal ca la semnarea contractului de vanzare-cumparare sa fie indeplinite urmatoarele conditii:

- terenul sa fie incadrat la intravilan pentru constructii
- parcela sa fie intabulata si cu ridicarea topo facuta
- sa existe un drum de acces amenajat (pietruit), lat de 6 metri, pana la parcela
- sa doneze drumul de acces primariei (sa devina drum public)
- sa existe un podet la intrarea pe drumul de acces, din actualul drum public

Sunt dispus sa-i platesc avansul solicitat dar numai cu conditia ca el sa imi returneze dublul avansului daca oricare din conditiile de mai sus nu sunt indeplinite sau daca nu mai doreste/nu mai poate sa finalizeze procesul de vanzare-cumparare din orice alt motiv.

Intrebarile mele sunt legate de antecontractul la contractul de vanzare-cumparare:

1. Ce clauze ar trebui sa contina acest antecontract astfel incat vanzarea sa poata fi anulata si dublul avansului restituit daca el nu reuseste sa indeplineasca conditiile de mai sus? Unele dintre conditiile puse de noi nu tin neaparat de proprietar (de exemplu e posibil ca primaria sa nu accepte donatia drumului), noi nu il putem obliga pe el in instanta sa le indeplineasca dar in conditiile respective nici nu dorim sa mai cumparam terenul.

2. Pot fi formulate clauzele din antecontract astfel incat suma respectiva (dublul avansului) sa poata fi executata direct dupa data X in cazul in care el nu si-a indeplinit obligatiile (fara sa mai fie nevoie de mediere, notificari prealabile, sa-l dau in judecata, etc.). Daca executarea directa nu e posibila, care este cea mai apropiata varianta?

3. In conditiile in care dezmembrarea nu este facuta inca, care este cea mai buna cale sa ma asigur ca imi va vinde parcela pentru care ne-am inteles si nu alte parcele, etc. Este suficienta o schita cu amplasarea parcelei in terenul mare si o descriere?

Va multumesc in prealabil pentru sfaturi si ajutor.
Ultima modificare: Miercuri, 17 Decembrie 2014
dorincornea, utilizator
Cel mai recent răspuns: dorincornea , utilizator 20:32, 18 Decembrie 2014
Daca faceti actul la notar mergeti sa vorbiti cu notarul.
Fiecare notar are tipizatul sau de contract.
Trebuie sa aflati si daca are chef sa faca cum vreti si sa verifice si legalitatea clauzelor pe care le vreti.
Aveti si posibilitatea de a merge la avocat pentru a face acest act.
De regula cu avocatul puteti discuta mai mult decat cu notarul dar va costa mai mult ca va acorda timp.
Acordarea timpului semnifica consultatia juridica cu discutiile aferente necesare.
Ultima modificare: Miercuri, 17 Decembrie 2014
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Puteti introduce acele clauze, pentru asta cautati pe net dispozitiile Codului civil si le descrieti cat mai corect raportat la acele dispozitii si la intentia dv. si a promitentului-vanzator... ori mergeti la un avocat. Sau la un notar.

Totusi, ma tem ca redactarea unnui astfel de contract dureaza destul de mult, ca nu multi juristi din notariate au experienta redactarii unu act personalizat si ca acele clauze va vor fi explicate succint.
Pe de alta parte, ar trebui sa cunoasteti, de exemplu, ca terenurile intravilane agricole nu se mai incadreaza la curti-constructii decat prin emiterea autorizatiei de constructie. Prin urmare, nu stiu in ce masura prop[rietarul este dispus sa ceara o autorizatie de constructie pentru respectivul teren sau in ce masura asta v-ar ajuta pe dv., vazand ca taxele pentru emiterea autorizatiei sunt mari, iar daca nu va place proiectul (care iar il costa pe proprietar) trebuie sa reautorizati, deci sunt bani pierduti.
Totusi, sunt convinsa ca nu asta e intentia partilor, ci asigurarea pentru dv. ca veti putea construi.

De asemenea, e important sa stiti ca autorizatia de construire mai depinde de anumiti parametri ai zonei ca distanta fata de linii electrice de inalta/medie tensiune, existenta unor vestigii sau nu, unor conducte vechi de utilitati... va pare improbabil, dar in Ilfov, de exemplu, s-au intalnit numeroase cazuri.

De asemenea, trebuie separate promisiunile care nu sunt indeplinite din vina promitentului-vanzator sau care nu sunt indeplinite din vina anumitor autoritati, definita promisiunea, fiecare in parte, ca fiind de diligenta sau de rezultat.
Si comentariile pot continua...
Va multumesc mult pentru raspunsuri.

Intentia mea este sa inchei antecontractul respectiv la un notar. Mi-e teama insa de ceea ce ziceati dumneavoastra si anume ca un notar va folosi un simplu contract tipizat si ca cei angajati sa redacteze respectivul contract este posibil sa nu aibe suficienta experienta pentru a formula corect clauzele respective.

Legat de intrebarea mea de la punctul (2), din cate am mai citit intre timp se pare ca nu va fi posibil sa-mi recuperez avansul in cazul in care vanzatorul incalca conditiile respective fara sa-l dau in judecata.

Legat de punctul (3), imi puteti oferi ceva sfaturi?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt obligat, la vânzarea "terenului", să cedez (sau să vând) și o altă parcelă drept "drum" de acces în condițiile în care terenul are pe 19.3 m deschidere la drum european? seduardg@yahoo.co.uk seduardg@yahoo.co.uk Sunt obligat, la vânzarea \"terenului\", să CEDEZ (sau să vând) și o altă parcelă drept \"drum\" de acces în condițiile în care terenul are pe 19.3 m ... (vezi toată discuția)
Validitate antecontract vanzare-cumparare teren Razvan1970 Razvan1970 In urma cu cateva luni am intocmit un antecontract de vanzare cumpare aferent unui teren intravilan (eu in calitate de cumparator). Pe langa alte clauze au ... (vezi toată discuția)
Cumparare parcela dintr-un teren nedezmembrat inca sorel_789 sorel_789 Buna ziua, V-as ruga sa ma ajutati cu cateva sfaturi/idei : Doresc sa cumpar o parcela de 550mp dintr-un teren mare, de 18500mp. Proprietarii terenului, ... (vezi toată discuția)