avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... intrebari legate de lift
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

intrebari legate de lift

Buna ziua
Va rog, in limita timpului disponibil, sa imi raspundeti la urmatoarele intrebari
1. Cum se calculeaza la bloc intretinerea liftului: pe numar de persoane (fiind luate in calcul si cele care sint scazute de la intretinere, fiind plecate) sau pe apartament? La lucrarile de intretinere trebuie sa contribuie si cei de la parterul blocului?
2. Cum se calculeaza la bloc revizia tehnica anuala a liftului: pe persoane prezente si plecate sau pe apartament? Contribuie si cei de la parter? Conform carui act normativ?
Mentionez ca citind acest forum, am aflat ca Adunarea generala a Proprietarilor poate decide ca cei de la parter, etaj I, eventual mezanin, sa nu plateasca sumele ce privesc consumul de energie electrica aferenta liftului. Numai ca, la noi la bloc, vine o singura factura pe energie electrica, nu e defalcat pentru lift, motiv pentru care platesc inclusiv cei de la parter si etajul I.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 14:05, 4 Iunie 2009
Conform Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind asociatiile de proprietari art.34 se repartizeaza pe persoane energia electrica utilizata pentru functionarea instalatiilor comune, iar conform art.44 se repartizeaza pe cota-parte indiviza de proprietate cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna, cu privire la fondurile pentru lucrari de intretinere, service, reparatii, etc la partile de constructii si instalatii aflate in si pe proprietatea comuna cum este si ascensorul. Exceptiile de la plata se fac cu hotararea adunarii generale conform art.35 din aceleasi norme.
Daca aveti nevoie de norme dati un email pentru ca aici este prea mult sa va postez pe acest forum.
Cheltuielile cu lucrarile de intretinere si reparatia a liftului se repartizeaza pe cota parte indiviza (functie de suprafata utila a apartamentului ) asa cum s-a mai spus.
Cheltuielile cu energia consumata de lift se repartizeaza pe nr de persoane care locuiesc in luna respectiva in apartament conform legii ( cel putin 15 zile).

Conf. Normelor metodologice Art. 35. - Prin hotărâre a adunării generale, pot fi exceptate de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrică pentru funcţionarea ascensorului/ascensoarelor persoanele care locuiesc în apartamente situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum şi la etajul 1 din clădirile fără mezanin. De asemenea, în cazul clădirilor care au amplasate la etajele superioare băi, spălătorii, uscătorii, prin hotărâre a adunării generale, persoanele care locuiesc în apartamente situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum şi la etajul 1 din clădirile fără mezanin pot să fie exceptate de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrică pentru funcţionarea ascensorului/ascensoarelor, în baza unor angajamente personale, date în scris către asociaţia de proprietari de către persoanele care nu folosesc spaţiile de la etajele superioare.

Se poate face o aproximare a energiei consumata cu liftul, discuta in comitet si, cu aprobarea adunarii generale sa fie scutiti de o mica parte din costurile energiei cei de la parter si mezanin sau et 1. Daca aproximarea este multumitoare pentru toti o aplicati, daca nu mai modificati cate ceva. Foarte important este ca persoanele scutite sa indeplineasca conditiile din articolul citat si sa se hotarasca in adunarea generala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lift si cheltuieli comune buigaa buigaa Din ce am citi am inteles ca se plateste liftul si daca stau la parter,dar se plateste dupa nr. de persoane sau dupa suprafata apartamentului ? La fel si ... (vezi toată discuția)
Contributie întreținere Covalcică Daniela Covalcică Daniela Proprietarul de la parter trebuie să plateasca pentru întreținerea liftului ? (vezi toată discuția)
Neplata datoriilor la bloc CSIMONAC CSIMONAC Suntem o asociatie de proprietari si va rugam sa ne lamuriti daca locatarii de la parter si de la et. 1 al blocului sunt obligati sa plateasca intretinerea si ... (vezi toată discuția)