avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Impacarea penala la notar - controverse
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Impacarea penala la notar - controverse

Am o intrebare. Daca de pilda, pentru o infractiune de vatamare corporala (infractiune pentru care punerea in miscare a actiunii penale se face la cerere), cele doua parit, la initiativa inculpatului, urmeaza sa se impace la notar, este legal ca partea vatamata sa solicite o suma de bani pentru a fi de-acord cu impacarea? Partea vatamata a obtinut deja in prima instanta condamnarea pe latura civila a inculpatului la plata sumei de 10.000 lei, desi partea vatamata a solicitat instantei de fond 40.000 lei. Dupa ce s-a pronuntat sentinta instantei de fond, inculpatul a contactat partea vatamata si a propus acesteia sa isi retraga plangerea penala, fiind de-acord in acest sens sa ii achite o suma de aproximativ 16.000 lei, suma cu care partea vatamata a fost in cele din urma de acord. Partea vatamata a spus ca se impaca doar la notar, acolo unde intentioneaza sa declare suma primita, pentru a nu i se putea imputa ulterior nimic din punct de vedere penal (de pilda pentr ua nu se putea prezenta inculpatul si a spune ca a fost santajat de partea vatamata sa ii ofere suma respectiva), insa doreste sa stie daca pretinderea fatisa a unei sume de bani reprezinta un demers legal sau ilegal? Practic partea vatamata, asa cum v-am spus, si la fond a solicitat o suma mult mai mare drept despagubiri morale si materiale, de aceea a si promovat apel. Ca atare, conchid si va intreb: este legal din partea persoanei vatamate sa solicite in mod expres o suma de bani pentru a se impaca si a-si retrage in consecinta plangerea penala? La notar urmeaza sa se stipuleze si suma pentru care cele doua parti s-au impacat?Va multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 21 Decembrie 2014
cezarad, utilizator
Mergeţi la un mediator autorizat, nu la notar. După încheierea acordului de mediere, părţile trebuie să execute obligaţiile pe care le-au convenit.
Partea vatamata exclude in mod ferm mersul la mediator. Deci opteaza pentru notar. Asadar, nu mi-ati raspuns: este legal sau ilegal din partea partii vatamate sa invoce inculpatului plata unei sume de bani pentru a-si retrage plangerea penala ? Asta este aspectul care ma intereseaza. De fapt, inculpatul a fost cel care a propus oferta de plata a sumei respective, nu partea vatamata. Aceasta din urma doar a consimtit cu privire la cuantumul sumei.
Ultima modificare: Duminică, 21 Decembrie 2014
cezarad, utilizator
Este perfect legal.
Retragerea se poate face oral sau in scris, in fata instantei, care consemneaza manifestarea unilaterala de vointa a persoanei vatamate prin incheiere. Instanta va dispune incetarea procesului penal.
Daca mergeti la un notar o sa stie ce are de facut, desi era mai bine poate la un mediator, prin incheiera unui acord in care sa cuprindeti toata intelegerea.
Ultima modificare: Duminică, 21 Decembrie 2014
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Va multumesc, domnule avocat. Deci este dreptul persoanei vatamate, de a cere o suma de bani pentru a-si retrage plangerea penala. Ma gandeam sa nu poata invoca inculpatul anumite PRESIUNI facute de partea vatamata in sensul impacarii. De aceea v-am intrebat daca la notar se poate specifica suma pentru care partea vatamata este dispusa sa isi retraga plangerea. Ma temeam de faptul ca in cod, se spune ca retragerea plangerii trebuie sa fie totala si NECONDITIONATA. De aici se desprinde semnul meu de intrebare, si ma gandeam daca nu cumva caracterul neconditionat al retragerii plangerii ar avea la baz ainterdictia de a solicita sume de bani.
Domnule avocat, retragerea plângerii prealabile nu priveşte latura penala cât şi cea civilă a procesului? Mai mult de atât, trebuie să aibe un caracter nejustificat, deci ce implică şi realizarea unor obligaţii de natură materiala sau morală.

Legea şi spune că retragerea plângerii prealabile trebuie să fie totală, deci implică înlăturarea completă şi definitivă a răspunderii penale, cât şi a celei civile născute din infracţiunea vizată.

Sunt de părere că acordul de mediere trebuia încheiat înainte de a depune plângerea prealabilă. Mai mult, nu poate inculpatul a se folosi de acest acord, încheiat la mediator/notar, pentru a pune invoca răspunderea persoanei vătămate pentru temeinicitatea şi legalitatea actului respectiv?

Sunt student deci nu sunt în măsură a cunoaşte procedura mai bine ca dumneavoastră + doar doresc a-mi îmbogăţi cunoştiinţele.

Alte discuții în legătură

Problema la retragerea plangerii prealabile cezarad cezarad Ce se intampla in cazul in care 2 parti dintr-un proces penal, in faza apelului convin sa se impace, sub aspectul faptului ca una dintre parti, respectiv ... (vezi toată discuția)
Recurs furt - aplicarea legii mai favorabile, impacarea dumutaadrianred dumutaadrianred Buna, in cazul unui recurs, in cazul unui furt, unde a fost aplicat vechiul cod,la recurs ar trebui aplicata legea favorabila si posibilitatea de impacare? Un ... (vezi toată discuția)
Impacarea complicei puncuskaa puncuskaa intr un dosar de inselaciune complicele poate sa primeasca o incetare a procesului daca se impaca cu partile vatamate? se poate separat sau neaparat trebuie sa ... (vezi toată discuția)