avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 254 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Impacarea penala la notar - controverse
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Impacarea penala la notar - controverse

Am o intrebare. Daca de pilda, pentru o infractiune de vatamare corporala (infractiune pentru care punerea in miscare a actiunii penale se face la cerere), cele doua parit, la initiativa inculpatului, urmeaza sa se impace la notar, este legal ca partea vatamata sa solicite o suma de bani pentru a fi de-acord cu impacarea? Partea vatamata a obtinut deja in prima instanta condamnarea pe latura civila a inculpatului la plata sumei de 10.000 lei, desi partea vatamata a solicitat instantei de fond 40.000 lei. Dupa ce s-a pronuntat sentinta instantei de fond, inculpatul a contactat partea vatamata si a propus acesteia sa isi retraga plangerea penala, fiind de-acord in acest sens sa ii achite o suma de aproximativ 16.000 lei, suma cu care partea vatamata a fost in cele din urma de acord. Partea vatamata a spus ca se impaca doar la notar, acolo unde intentioneaza sa declare suma primita, pentru a nu i se putea imputa ulterior nimic din punct de vedere penal (de pilda pentr ua nu se putea prezenta inculpatul si a spune ca a fost santajat de partea vatamata sa ii ofere suma respectiva), insa doreste sa stie daca pretinderea fatisa a unei sume de bani reprezinta un demers legal sau ilegal? Practic partea vatamata, asa cum v-am spus, si la fond a solicitat o suma mult mai mare drept despagubiri morale si materiale, de aceea a si promovat apel. Ca atare, conchid si va intreb: este legal din partea persoanei vatamate sa solicite in mod expres o suma de bani pentru a se impaca si a-si retrage in consecinta plangerea penala? La notar urmeaza sa se stipuleze si suma pentru care cele doua parti s-au impacat?Va multumesc.
Ultima modificare: Duminică, 21 Decembrie 2014
cezarad, utilizator
Buna ziua.
Totusi de ce ar exista spete în care, în situația retragerii plangerii prealabile (ex. Loviri, distrugere, etc..) la notar, organul de cercetare(politia) ar cere suplimentar o declarație de retragere a plangerii în fața lor?(a organelor de cercetare)
Aștept un răspuns

Cu stima,


CLAUDIU LASCOSCHI a scris:

patrascu razvan a scris:

Ca sa intelegeti ce scriu trebuie sa cititi tot ce am aratat in postarile precedente.
Trebuie sa faceti diferenta si sa intelegeti ca discutam de trei institutii diferite.
Legea arata cazurile care împiedică punerea în mişcare şi exercitarea acţiunii penale.
Art.16 alin 1 c.p.p.
g) a fost retrasă plângerea prealabilă, în cazul infracţiunilor pentru care retragerea acesteia înlătură răspunderea penală, a intervenit împăcarea ori a fost încheiat un acord de mediere în condiţiile legii;
Acordul de mediere se incheie doar la un mediator autorizat pentru a avea efect, ce este asa greu de inteles, nu poate incheia notarul acordul de mediere, il poate doar autentifica.
Notarul doar autentifica actele, fie retragerea plangerii, fie impacarea, fie acordul de mediere.
Daca nu mergi la notar mergi direct la instanta si se rezolva si asa.
In cazul de fata se poate retrage plangerea sau se poate incheia un acord de mediere, efectul este acelasi, evident ca poti sa alegi intre oricare din cele 2 variante, nu te obliga nimeni sa inchei acord de mediere.


In doctrina nu s-a schimbat nimic cu privire la notar.
In practica la fel.

Acordul de mediere este ceva, iar actul notarial este echivalentul daca oamenii se inteleg, cu precizarea pentru specialistii in drept ca este act autentic precum o incheiere de sedinta a instantei de judecata.Acordul de mediere nu este act autentic...daca sunt eu bine informat...si nu cred ca poate afirma cineva ceva contrar acestei opinii...

A zice cineva ca nu e cum a hotarat instanta este fara de sanse( vis a vis de actul notarial) ...as zice eu si tot ce exista ca instante in Romania...

Diferenta poate fi aceea ca in cazul acordul acordului de mediere se poate contesta intelegerea iar in cazul actului notarial fiind act autentic sansele de contestare sunt nule sub aspect practic...al finalitatii juridice...
Adica ce ziceam de toate instantele...ceea ce este demn de luat in seama...

Ultima modificare: Vineri, 9 Aprilie 2021
IndigoVibe, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema la retragerea plangerii prealabile cezarad cezarad Ce se intampla in cazul in care 2 parti dintr-un proces penal, in faza apelului convin sa se impace, sub aspectul faptului ca una dintre parti, respectiv ... (vezi toată discuția)
Recurs furt - aplicarea legii mai favorabile, impacarea dumutaadrianred dumutaadrianred Buna, in cazul unui recurs, in cazul unui furt, unde a fost aplicat vechiul cod,la recurs ar trebui aplicata legea favorabila si posibilitatea de impacare? Un ... (vezi toată discuția)
Impacarea complicei puncuskaa puncuskaa intr un dosar de inselaciune complicele poate sa primeasca o incetare a procesului daca se impaca cu partile vatamate? se poate separat sau neaparat trebuie sa ... (vezi toată discuția)