avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 782 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Plata asigurari sanatate la persoana fara venit
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Plata asigurari sanatate la persoana fara venit

Buna ziua!
Cum trebuie sa procedez pt a plati asigurarile de sanatate in cazul in care nu realizez niciun venit?
Cel mai recent răspuns: robert1958 , utilizator 21:10, 27 Decembrie 2014
Potrivit Legii 95/2006, pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de stat o persoana trebuie sa se asigure in sistemul de sanatate. Daca nu are nici un venit se poate asigura in sistemul de sanatate prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate sau poate deveni coasigurata a sotiei/sotului.

Venitul minim asigurat este salariul minim pe economie (900 lei , de la 01.01.2015 este de 975 lei), iar contributia lunara este de 5,5% din venitul asigurat.
In cazul venitului asigurat egal cu salariul minim pe economie contributia este de 49,5 lei pe luna.
De la 01.01.2015 , contributia va fi de 53,6 lei.

Actele necesare pentru incheierea contractului de asigurare, cu care trebuie sa va prezentati la CJAS:
- copie carte identitate/buletin
- certificat de atestare fiscala pentru a dovedi ca nu obtineti venituri din alte surse

Art. 259 din Legea 95/2006:
.......
(7) Persoanele care au obligatia de a se asigura si nu pot dovedi plata contributiei sunt obligate, pentru a obtine calitatea de asigurat:
a) sa achite contributia legala lunara pe ultimele 6 luni, daca nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale, calculata la salariul minim brut pe tara in vigoare la data platii, calculandu-se majorari de intarziere;
b) sa achite pe intreaga perioada a termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale contributia legala lunara calculata asupra veniturilor impozabile realizate, precum si obligatiile fiscale accesorii de plata prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, daca au realizat venituri impozabile pe toata aceasta perioada;
c) sa achite atat contributia legala lunara si obligatiile fiscale accesorii prevazute la lit. b) pentru perioada in care au realizat venituri impozabile, cat si contributia legala lunara, precum si majorarile de intarziere prevazute la lit. a) sau, dupa caz, obligatiile fiscale accesorii, pentru perioada in care nu au fost realizate venituri impozabile pe o perioada mai mare de 6 luni. Aceasta prevedere se aplica situatiilor in care in cadrul termenelor de prescriptie fiscala exista atat perioade in care s-au realizat venituri impozabile, cat si perioade in care nu s-au realizat astfel de venituri. In cazul in care perioada in care nu s-au realizat venituri impozabile este mai mica de 6 luni, se achita contributia legala lunara proportional cu perioada respectiva, inclusiv majorarile de intarziere si obligatiile fiscale accesorii, dupa caz.
Dela 01 07 2012 plata contributiei la sanatate se supune Codului Fiscal administrarea creantelor intrand sub competenta ANAF, conform OUG 125/2011 art.V al.1.

ART. 296^32 Contribuţia de asigurări sociale de sănătate privind persoanele care nu realizează venituri
(1) Persoanele care nu realizează într-un an fiscal venituri de natura celor menţionate la cap. I - III, venituri sub forma indemnizaţiilor de şomaj, precum şi venituri din pensii mai mici de 740 lei şi nu se încadrează în categoriile de persoane care beneficiază de asigurarea de sănătate fără plata contribuţiei, pentru a dobândi calitatea de asigurat, au obligaţia plăţii contribuţiei individuale lunare de asigurări sociale de sănătate.
(2) Pentru persoanele prevăzute la alin. (1), baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorate bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate o reprezintă valoarea salariului minim brut pe ţară.
(3) Plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru contribuabilii prevăzuţi la alin. (1) se efectuează lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se datorează contribuţia.
Este drept ca art.259 al.7 din L.95/2006 nu a fost modificat ,insa intrucat legea principala care este o lege organica ,respectiv L.571/2003 cu modificarile si completarile ulterioare se aplica cu prioritate fata de Legea Speciala respectiv L95/2006.
Cu alte cuvinte ,este posibil sa vi se ceara plata retroactiv plata cass de catre ANAF pentru perioada 01.07.2012 - 30.12.2014.
Pentru perioada anterioara datei de 01.07.2012 este posibil sa vi se aplice prevederile art.259 al.7.

Desigur strict teoretic.Pt mai multa siguranta intrebati la ANAF.
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Decembrie 2014
robert1958, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare de sanatate pentru administrator suciugeorgeta suciugeorgeta Pentru a fi asigurat la sanatate un administrator de SRL ce conditii trebuie sa indeplineasca?...trebuie sa isi faca contract de munca pe firma lui sau se ... (vezi toată discuția)
Contributii cass mihai62 mihai62 Am fost asigurat la cass pana acum 2 ani,am card de asigurat dar nu am platit contributia.Unde,cum si cat pot plati pentru a fi asigurat cu plata la zi a ... (vezi toată discuția)
Asigurari de sanatate aidav aidav Buna ziua, Daca nu lucrez si doresc sa imi platesc din mana contributia la asigurarile de sanatate , cat as plati lunar? Nu mai lucrez de 3 ani si in acest ... (vezi toată discuția)