avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 724 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident munca prin agresiune la locul de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident munca prin agresiune la locul de munca

In data de 15.10.2014 am fost lovit cu capul in fata de catre un sef de al meu la locul de munca, in timpul programului de munca.
Am apelat imediat de indata 112 a venit echipaj politie care a intocmit un process verbal cu declaratii.
In aceeasi zi, am mers la spital unde am facut radiografii. In data de 16.10.2014, peste o zi de la accident, doctor specialist stabileste fractura nazala fara deplasare.
In data de 17.10.2014, dupa 2 zile de la accident, am mers la medical de familie care, in baza consultului de specialist, mi-a acordat 5 zile de CM, cu grad "urgenta chirurgicala", incepind cu data de 17.10.2014.
Am depus acest CM la firma. Firma nu a facut niciun fel de cercetare.

Acest caz intruneste conditiile unui accident de munca care trebuia raportat la ITM si cercetat?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 10:54, 28 Decembrie 2014
Da agresiunea la locul de munca este un eveniment care tr raportat la ITM si cercetat ca atare. Informati ITM-ul in scris despre producerea evenimentului, daca angajatorul nu a facut acest lucru sau refuza sa-l faca.

In conformitate cu cele prevazute in Legea 319/2006
Art. 5 lit. f) eveniment - accidentul care a antrenat decesul sau vatamari ale organismului, produs in timpul procesului de munca ori in indeplinirea indatoririlor de serviciu, situatia de persoana data disparuta sau accidentul de traseu ori de circulatie, in conditiile in care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum si cazul susceptibil de boala profesionala sau legata de profesiune;
g) accident de munca - vatamarea violenta a organismului, precum si intoxicatia acuta profesionala, care au loc in timpul procesului de munca sau in indeplinirea indatoririlor de serviciu si care provoaca incapacitate temporara de munca de cel putin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces;
Art. 26. - Orice eveniment, asa cum este definit la art. 5 lit. f), va fi comunicat de indata angajatorului, de catre conducatorul locului de munca sau de orice alta persoana care are cunostinta despre producerea acestuia.
Art. 27. - (1) Angajatorul are obligatia sa comunice evenimentele, de indata, dupa cum urmeaza:
a) inspectoratelor teritoriale de munca, toate evenimentele asa cum sunt definite la art. 5 lit. f);
Art. 29. - (1) Cercetarea evenimentelor este obligatorie si se efectueaza dupa cum urmeaza:
a) de catre angajator, in cazul evenimentelor care au produs incapacitate temporara de munca;

Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Decembrie 2014
inspectorSSM, utilizator
Multumesc pentru raspuns.

Pentru faptul ca CM incepe cu data de 17.10.2014, cu 2 zile dupa petrecerea incidentului, ei afirma ca nu reprezinta accident de munca.

CM-ul respectiv, care incepe dupa 2 zile de la incident, obliga angajatorul sa declanseze cercetarea disciplinara?
iuliandum a scris:

.....

CM-ul respectiv, care incepe dupa 2 zile de la incident, obliga angajatorul sa declanseze cercetarea disciplinara?


Concediul medical nu-l obliga pe angajator sa declanseze cercetarea disciplinara, ci fapta savarsita de acel salariat.
Potrivit art.247 alin.1 C.mun., adispune de prerogativă disciplinară, având dreptul de a aplica, potrivit legii, sancţiuni disciplinare salariaţilor săi ori de câte ori constată că aceştia au săvârşit o abatere disciplinară.

Deşi Codul muncii nu face referire la normele de comportament, acestea trebuie respectate de salariat, sub sancţiunea răspunderii disciplinare. Obligaţia de a respecta normele de comportare se deduce, pe de o parte, din ansamblul dispoziţiilor legale, iar pe de altă parte din prevederile art. 5 din Codul muncii, care consacră principiul egalităţii de tratament, precum şi din dispoziţiile art. 6 din acelaşi cod, relative la respectarea demnităţii şi conştiinţei salariatului.
iuliandum a scris:

Multumesc pentru raspuns.

Pentru faptul ca CM incepe cu data de 17.10.2014, cu 2 zile dupa petrecerea incidentului, ei afirma ca nu reprezinta accident de munca.




Nu conteza cand incepe incapacitatea de munca, conteaza faptul ca incapacitatea a survenit ca urmare a evenimentului produs la locul de munca fapt ce obliga angajatorul la comunicarea si cercetarea evenimentului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua , daca in unitate un salariat sufera un accident vascular ... MariaTocileanu MariaTocileanu Buna ziua , daca in unitate un salariat sufera un accident vascular in timpul programului de lucru este considerat accident de munca? Se comunica la ITM?Va ... (vezi toată discuția)
Bună seara! tatăl meu a suferit un accident rutier în drum ... ELENA1234567890 ELENA1234567890 Bună seara! Tatăl meu a suferit un accident rutier în drum spre locul de muncă, iar la ceva timp a venit un domn care s-a recomandat că este de la o ... (vezi toată discuția)
Accident usor diaconumc diaconumc Salut! Pt.accident usor (itm 2 zile) se intocmeste fiam? Multumesc! (vezi toată discuția)