avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Plafonarea cheltuielilor de judecata
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Plafonarea cheltuielilor de judecata

Vreau sa solicit instantei plafonarea cheltuielilor de judecata, deoarece, spre deosebire de mine, care ma reprezint singur si nu produc nicio cheltuiala, intimata este de o nesimtire acerba: a angajat casa de avocatura, si acum vrea sa aduca ca martor cetateni straini, sa angajaze translator etc.
Imi puteti indica va rog atat temeiul legal al solicitarii, precum si recomandari in acest sens?
Cel mai recent răspuns: aidu , utilizator 07:34, 29 Decembrie 2014
Faptul ca va reprezentați singur, nu e o condiție sa solicitati plafonarea sau reducerea acestor cheltuieli. Cel care câștiga un proces are dreptul sa isi acopere si cheltuielile efectuate cu respectiva cauza.

Cheltuielile de judecată NCPC

Art. 453
Acordarea cheltuielilor de judecată
(1) Partea care pierde procesul va fi obligată, la cererea părţii care a câştigat, să îi plătească acesteia cheltuieli de judecată.
(2) Când cererea a fost admisă numai în parte, judecătorii vor stabili măsura în care fiecare dintre părţi poate fi obligată la plata cheltuielilor de judecată. Dacă este cazul, judecătorii vor putea dispune compensarea cheltuielilor de judecată.

Art. 452

Dovada cheltuielilor de judecată

Partea care pretinde cheltuieli de judecată trebuie să facă, în condiţiile legii, dovada existenţei şi întinderii lor, cel mai târziu la data închiderii dezbaterilor asupra fondului cauzei.

Codul de procedura civila
Art. 451: Cuantumul cheltuielilor de judecata
(1) Cheltuielile de judecata constau in taxele judiciare de timbru si timbrul judiciar, onorariile avocatilor, ale expertilor si ale specialistilor numiti in conditiile art. 330 alin. (3), sumele cuvenite martorilor pentru deplasare si pierderile cauzate de necesitatea prezentei la proces, cheltuielile de transport si, daca este cazul, de cazare, precum si orice alte cheltuieli necesare pentru buna desfasurare a procesului.
(2) Instanta poate, chiar si din oficiu, sa reduca motivat partea din cheltuielile de judecata reprezentand onorariul avocatilor, atunci cand acesta este vadit disproportionat in raport cu valoarea sau complexitatea cauzei ori cu activitatea desfasurata de avocat, tinand seama si de circumstantele cauzei. Masura luata de instanta nu va avea niciun efect asupra raporturilor dintre avocat si clientul sau.
(3) Dispozitiile alin. (2) se aplica in mod corespunzator la plata expertilor judiciari si a specialistilor numiti in conditiile art. 330 alin. (3).
(4) Nu vor putea fi insa micsorate cheltuielile de judecata avand ca obiect plata taxei judiciare de timbru si a timbrului judiciar, precum si plata sumelor cuvenite martorilor potrivit alin. (1).
Deci sa inteleg din alin (2) ca se poate plafona doar onorariul de avocat?
Iar alin (4) spune ca nu se pot plafona cheltuielile martorilor.
Nu prea sunt consistente aceste prevederi...

Totusi, am vazut ca instanta poate sa respinga ca neintemeiata cererea privind acordarea cheltuielilor de judecata. Cand se poate intampla aceasta?

Apoi, la o sedinta am vazut ca un consilier juridic al unei societati a solicitat plafonarea cheltuielilor, iar judecatoarea l-a intrebat daca bugetul societatii este finantat public.

In alta ordine de idei, am indicat ca intimata produce cheltuieli nejustificat de mari vizavi de complexitatea cauzei, cheltuieli pe care este evident ca nu le-as putea acoperi, in situatia ca instanta va dispune impotriva mea, ceea ce ar leza vadit accesul la justitie.
Va rog sa comentati si acest aspect...
Ultima modificare: Luni, 29 Decembrie 2014
aidu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate cere instantei diminuarea cheltuielilor de judecata? shcgusa shcgusa Se poate cere instantei diminuarea cheltuielilor de judecata? Ma refer in cazul in care onorariile sunt exagerate? (vezi toată discuția)
Cheltuieli judecata litigiu de munca ContSters147303 ContSters147303 Buna ziua, Am urmatoarea intrebare, un angajat reclamant pierde procesul cu angajatorul, iar cel din urma cerere plata cheltuielilor de judecata. Exista ... (vezi toată discuția)
Expertiza contabila - pot solicita instantei sa stabileasca un onorariu mai mic? ddianna ddianna Buna ziua, S-a dispus expertiza contabila intr-o cauza comerciala.Ca si obiectiv s-a stabilit ca expertul sa verifice daca 5 facturi au fost sau nu ... (vezi toată discuția)