avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 389 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort de cetatean strain
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort de cetatean strain

Buna ziua,
Se poate incepe un divort de un cetatean strain din Europa in Romania, fara certificatul de casatorie in original, avand doar copii si actele personale, casatoria fiind facuta in Europa si transcrisa in Romania?
Se poate scoate duplicat din Romania?
Cat poate dura un proces daca divortezi de un cetatean strain din Europa si unul dintre soti ne fiind de-acord si cu un copil minor cu cetatenie straina si cat ar costa?
Daca intentezi primul actiunea de divort celalalte actiuni ale celuilat ii sunt anulate?(parasire de domiciliu, divort, plangeri la politie, protectia copilului...).
Si ultima intrebare daca copilul ramane in Romania dupa divort, poate lua alocatia in continuare din tara sa de origine avand doar o cetatenie nu si cea Romana, dar dupa divort urmand sa locuiasca aici si sa studieze?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 15:03, 2 Ianuarie 2015
Buna ziua,
Avand in vedere complexitatea cazului dumneavoastra va sugeram sa consultati un avocat pentru a ii putea prezenta documentele pe care le detineti, astfel ca dumneavoastra sa beneficiati de o lamurire precisa asupra intrebarilor adresate. Pe scurt cateva informatii :

Procedura desfacerii casatoriei prin divort se poate incepe in Romania, in raza domiciliului dvs., daca sunteti cetatean roman.

In cazul in care sunteti casatorit/a cu un cetatean din UE se poate divorta in Romania doar daca unul dintre soti locuieste stabil (cel putin de 6 luni sau 1 an, in functie de situatie) in Romania.

Este foarte important sa detineti certificatul de casatorie in original. Daca v-ati casatorit in afara Romaniei, in mod obligatoriu casatoria va trebui recunoscuta si transcrisa si in Romania mai intai, dupa acest pas putand initia divortul in Romania.

Ultima modificare: Vineri, 2 Ianuarie 2015
Eu.Ro.Lex & Av. Martin Vasile Emil , Avocat
Daca aveti transcrisa casatoria solicitati un nou certificat de casatorie, nu este nicio problema, aveti dreptul. Spuneti ca originalul a ramas la celalalt sot de care urmeaza sa divortati.Va costa 2 lei. Copilul dvs. are si cetatenie romana. Trebuie doar sa aveti certificatul sau de nastere transcris. Daca nu-l aveti il solicitati de la starea civila de la domiciliul inscris in buletinul dvs. de identitate. Divortul il puteti inainta la judecatoria in a carei raza aveti domiciliul dvs. sau resedinta. Dureaza undeva la 3 luni, deoarece trebuiesc facute procedurile de citare ale sotului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Duplicat certificat casatorie pentru inregistrare in bulgaria Stema28 Stema28 Cetatean bulgar casatorit in Romania cu cetatean roman si tata a unui copil nascut in Romania incearca sa inregistreze certificatele casatorie/ nastere in ... (vezi toată discuția)
Divort crystal crystal buna ziua ma numesc alina si sunt casatorita in liban si as dori sa divortez precizez ca , casatoria nu a fost inregistrata in romania iar el nu a venit deloc ... (vezi toată discuția)
Casatorie in canada-divort in ro? excape excape Buna ziua, m-am casatorit acum 3 ani in Canada cu un canadian, dar nu am avut domiciliu comun, defapt eu am locuit in tot acest timp in Romania, iar el in Ca, ... (vezi toată discuția)