Buna seara si mai intai de toate, la multi ani, oameni buni!
Va doresc un an bun si prosper, plin de ce va doriti, cu sanatate si realizari!
Intrebarea mea este legata de ce onorariu trebuie platiti avocatului care m-a reprezentat in instanta in vederea obtinerii drepturilor care imi revin din partea tatalui meu, respectiv o mostenire din Bulgaria. Dupa cum bine se stie, avocatii care se ocupa de asemenea cazuri cer 10% din totalul sumei ce imi revine in mod legal.
Eu vreau sa il platesc pentru munca depusa, indiscutabil, insa procentul ce ar urma sa ii revina mi se pare totusi exagerat in comparatie cu munca depusa de acesta. Mentionez ca nu am incheiat niciun acord scris sau verbal cu el in vederea achitarii acestui onorariu, dar pare sa fie de la sine inteles. Se pare ca acesta este procentul standard cerut de cei ce se ocupa cu astfel de cazuri.
Cum ma sfatuiti sa procedez?
Pentru a va reprezenta in instanta nu ati incheiat un contract cu avocatul respectiv in care sa fie stipulat onorariul si obligatiile de ambele parti?
Daca in contract este prevazut 10% din suma recuperata atunci trebuie sa ii platiti 10%, daca este prevazut 20% ii platiti 20% si tot asa. Daca nu este prevazut atunci insemmna ca v-a reprezentat "pro bono".
Din cate stiu eu 10% era "onorariul"celui care aproba restituirea drepturilor cuvenite prin lege. In momentul de fata sumele sunt blocate pentru o perioada destul de indelungata .
Daca nu ati incheiat un contract de asistenta juridica, in care sa va înțelegeti cu privire la onorariu, cum v-a reprezentat in instanta? Mai mult decat atât, cum spune si Dnul Cyan, daca nu v-a fost pusă in executare soluția, ptr Legea 9/1998, ca si celelalte de la ANRP, se vor face plăti eșalonat, pe mai multi ani, daca nu se va declara neconstituțională aceasta lege. Ptr 2015 încă nu sunt alocate fonduri ANRP-ului, si tot ce a fost investit cu titlu executoriu, au fost achitate acum in Decembrie.
Cum exact sunt edificatoare? Ca mie imi par incerte pentru ca au la baza informatii incerte.
Nu stim cum v-ati inteles, deci nu stim ce sa va spunem.
Onorariul procentual, strict procentual, in functie de cum e reglementat in intelegerea partilor, mie imi pare complet ilegal in Europa si impotriva deontologiei profesionale. Totusi, legal, anumite tipuri de onorarii procentuale de succes sunt acceptate. Nu stim cum v-ati inteles.
Pe de alta parte, contractul de asistenta juridica este un contract bilateral sub semnatura privata; asta inseamna ca el se poate incheia si altfel decat in scris, se considera incheiat odata ce partile au ajuns la un acord, nu necesita forme speciale.
Sigur, reglementarea lui legala e tampita rau, totusi, un contract e un contract si, pana la alte derogari, se trateaza si se dovedeste ca un contract sub semnatura privata.
Daca el e incheiat in forma prevazuta de organele profesiei, constituie titlu executoriu pentru sumele aratate in el, atat in plus.
In rest, daca exista dovezi privind acceptarea de catre dv. a reprezentarii, inscrisuri despre procent etc. este posibil sa castige acel avocat acel onorariu. Doar ca, neexistand un contrat in forma standard, nu are titlu executoriu, dar asta nu inseamna ca nu poate omul recupera banii.
Dupa mine, contractul de asistenta juridica este extrem de prost intocmit in formatul aratat de organele profesiei si anexe la legi. Este singurul contract de pe planeta care se incheie sub semnatura privata, dar intr-un singur exemplar, in baza lui putandu-se emite/intocmi o imputernicire cu valoare autentica a carei valoare poate fi pusa la indoiala de instante pana la dovada contractului care nu e obligatoriu a fi aratat (!!) si care este titlu executoriu! Un singur exemplar!!!
In lumina intunecata a atator chestiuni contradictorii, avocatii apeleaza tot mai des la logica si la reglementarea civila generala pentru interpretarea si dovada acestui act juridic. La nevoie.
Speta de oepa
MARIUS DRAGU
Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei sectorului 5, la data de 11 ianuarie 2010, în dosarul nr. xxx/300/2010, creditoarea Cabinet de Avocat X. a ... (vezi toată discuția)