avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 732 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Magistratii raspund penal pentru abuz in serviciu?
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Magistratii raspund penal pentru abuz in serviciu?

Zilele trecute am asistat la o discutie cu prietenii mei, discutand despre sistemul justitiar, discutand despre tot ce se intampla cu justitia din Romania. Printre discutiile purtate in cercul de prieteni, s-a ridicat si discutia daca un magistrat fie el judecator sau procuror, poate fi tras la raspundere penala pentru abuz in serviciu (art.297 C.P.). Unii au afirmat ca magistratii nu pot fi trasi la raspundere, altii au spus ca pot fi trasi la raspundere, astfel s-a iscat controverse pro-contra.
Urmarind cu atentie discutia, s-a dat ca ex. pe sefa DIICOT, Alina Bica, care a fost magistrata, este cercetata si urmarita penal pentru abuz in serviciu de catre DNA.
Altii au cautat pe internet prin telefoanele pe care le aveau, si au gasit un citat mentionat de catre judecatorul de la CSM, Cristi Danilet, care afirma ca magistratii nu pot fi trasi la raspundere penala pentru abuzul in serviciu la indeplinirea unui act de defectuos in cercetare penala.

Pana la urma care este adevarul? Orice lege, articol cu privire la subiectul deschis este binevenit in discutie.
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 20:35, 31 Decembrie 2014
Răspunsul puctual la întrebarea inițială e cât se poate de simplu: magistrații răspund penal pentru orice infracțiune, deci inclusiv pentru abuz în servicu.

Cât privește unele cazuri care sunt „asemănătoare” cu altele din diferite puncte de vedere (inclusiv din cel al competențelor) eu cred că nu e momentul și nici locul să deschidem o discuție.

Pot doar să vă spun că plângerea penală poate fi depusă, în principiu la un organ al statului necompetent, iar acesta are întradevăr obligația să o trimită pe cale administrativă organului competent. Această obligație rezultă expres din prevedrile codului de procedură penală.

Același lucru însă nu se poate spune despre sesizarea depusă cu privire la o faptă care constituie abatere disciplinară de către un magistrat, deoarece sesizarea pentru o faptă disciplinară e una, iar sesizarea penală e alta.

Oricum sunt mai multe de spus pe această temă.

Un An Nou cu multe bucurii vă doresc :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Unde se depune plangerea penala impotriva procurorului/prim-procurorului ? nimar nimar Unde trebuie depusa plangerea penala impotriva procurorului si/sau prim-procurorului unui Parchet de pe langa Judecatorie ? (vezi toată discuția)
Ce se intampla daca fac aceeasi plangere si la parchet si la dna?? aidu aidu Nu imi place deloc procurorul de la Parchet, care m-a audiat cu privire la plangerea penala impotriva judecatoarei. Pot sa fac aceeasi plangere si la DNA, in ... (vezi toată discuția)
Plagere penala impotriva unui judecator arhivarul arhivarul Am fost amendat cu amenda judiciara de catre un judecator de la Curtea de apel . Am facut plangere penala pentru abuz in serviciu , impotriva acelui judecator ... (vezi toată discuția)