avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 820 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... As dori sa stiu diferenta intre concediul de ingrijire ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

As dori sa stiu diferenta intre concediul de ingrijire copil pana in 7 ani si concediul medical.

Ambele sunt platite de angajator? Sau doar cel medical?
Cel mai recent răspuns: Vicky1 , utilizator 21:10, 3 Ianuarie 2015
OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate :
Art. 12 Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca se suporta dupa cum urmeaza:
A.de catre angajator, din prima zi pana in a 5-a zi de incapacitate temporara de munca;
B.din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, incepand cu:
a)ziua urmatoare celor suportate de angajator, conform lit. A, si pana la data incetarii incapacitatii temporare de munca a asiguratului sau a pensionarii acestuia;
b)prima zi de incapacitate temporara de munca, in cazul persoanelor asigurate prevazute la art. 1 alin. (1) lit. C si alin. (2).
....

Art. 26
(1)Asiguratii au dreptul la concediu si indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani, iar in cazul copilului cu handicap, pentru afectiunile intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani.
(2)Indemnizatia prevazuta la alin. (1) se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.

Multumesc mult pentru raspuns.
Concediul medical pentru ingrijirea copilului bolnav pana la 7 ani se plateste cu 85% din baza de calcul, iar concediul medical obisnuit cu 75% din aceeasi baza.
Primul se acorda pentru afectiuni ale copilului, concediul medical obisnuit se acorda pentru afectiuni ale parintelui.

OUG nr. 158/2005:

ART. 27
(1) Beneficiazã de indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav, opţional, unul dintre pãrinţi, dacã solicitantul îndeplineşte condiţiile de stagiu de cotizare prevãzute la art. 7.
(2) Beneficiazã de aceleaşi drepturi, dacã îndeplineşte condiţiile cerute de prezenta ordonanţã de urgenţã pentru acordarea acestora, şi asiguratul care, în condiţiile legii, a adoptat, a fost numit tutore, cãruia i s-au încredinţat copii în vederea adopţiei sau i-au fost daţi în plasament.

ART. 28
Indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstã de pânã la 7 ani sau a copilului cu handicap cu afecţiuni intercurente pânã la împlinirea vârstei de 18 ani se acordã pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul de familie şi a certificatului pentru persoanele cu handicap, emis în condiţiile legii, dupã caz.

ART. 29
Durata de acordare a indemnizaţiei prevãzute la art. 27 alin. (1) este de maximum 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil, cu excepţia situaţiilor în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat în aparat gipsat, este supus unor intervenţii chirurgicale; durata concediului medical în aceste cazuri va fi stabilitã de medicul curant, iar dupã depãşirea termenului de 90 de zile, de cãtre medicul specialist, cu aprobarea medicului expert al asigurãrilor sociale.

ART. 30
Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru îngrijirea copilului bolnav este de 85% din baza de calcul stabilitã conform art. 10.



Pentru concediul obisnuit:

OUG nr. 158/2005:

1 ART. 13
(1) Durata de acordare a indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã este de cel mult 183 de zile în interval de un an, socotitã din prima zi de îmbolnãvire.
(2) Începând cu a 91-a zi, concediul se poate prelungi de cãtre medicul specialist pânã la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurãrilor sociale.
(3) Durata de acordare a concediului şi a indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã este mai mare în cazul unor boli speciale şi se diferenţiazã dupã cum urmeazã:
a) un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculozã pulmonarã şi unele boli cardiovasculare, stabilite de Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate, denumitã în continuare CNAS, cu acordul Ministerului Sãnãtãţii;
b) un an, cu drept de prelungire pânã la un an şi 6 luni de cãtre medicul expert al asigurãrilor sociale, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculozã meningealã, peritonealã şi urogenitalã, inclusiv a glandelor suprarenale, pentru SIDA şi neoplazii, în funcţie de stadiul bolii;
c) un an şi 6 luni, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculozã pulmonarã operatã şi osteoarticularã;
d) 6 luni, cu posibilitatea de prelungire pânã la maximum un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru alte forme de tuberculozã extrapulmonarã, cu avizul medicului expert al asigurãrilor sociale.

Va multumesc pentru lamuririle suplimentare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical corina_gabriela corina_gabriela Buna, as dori sa stiu cate zile de concediu medical poti sa ai intr-un an? Daca acest interval se refera la anul calendaristic sau la ultimele doisprezece ... (vezi toată discuția)
Concediu medical dupa terminarea ccc july_pink2003 july_pink2003 Am terminat CCC-ul de 1 an. Am intrat in concediu medical. O sa am concedii medicale pe codurile - 09=ingrijire copil bolnav si 01- boala obisnuita. Doresc sa ... (vezi toată discuția)
Concediu medical ISTVANJ ISTVANJ Buna ziua, am o intrebare legata de numarul de zilele de concediu medical de care pot sa beneficiez, avand in vedere faptul ca in ultimul an am avut 126 zile ... (vezi toată discuția)