Va adresez o intrebare referitor la iesirea din indiviziune pe cale judecatoreasca: in urma unui proces de partaj succesoral, 2 surori au ramas in indiviziune, obiectul mostenirii fiind o casa cu suprafata de 50mp si un teren de 675mp (care din modul de construire si asezare a spatiului nu poate fi parcelat fara a avea o portiune comuna, ceea ce face foarte incomod traiul in comun).
De curand a fost inaintata o cerere de deschidere a unui alt proces de iesire din indiviziune de catre una dintre surori, deoarece nu se pot intelege privitor la impartirea mostenirii. Partea chemata in judecata doreste sa renunte la cota parte care i se cuvine si sa ceara despagubire conform valorii cotei sale de mostenire, astfel incat partea cealalta sa ramana cu casa si terenul.
Intrebarea este daca exista vreun articol de lege pe baza caruia sa poata fi formulata aceasta cerinta intr-o cerere reconventionala sau pur si simplu se mentioneaza dorinta partii, fara a fi sustinuta de vreun pasaj de lege.
Daca va face renuntare la cota sa inseamna ca nu va primi nimic ... asta e joaca cu termeni care poate fi in defavoarea sa.
Cele 2 surori sunt mostenitoare acceptante inteleg, a doua poate opta ca prima sa primeasca bunul in natura, iar a doua sa primesca sulta compensatorie, fiind incomod partajabil in natura.
Grija insa la acceptarea sultei ... trebuie sa se asigure ca prima are posibilitati pentru plata sultei ... altfel ... vor ajunge din nou in instanta.
Multumesc pt raspuns. Formularea mea nu a fost tocmai inspirata, o sa ma asigur ca nu va aparea pe nicaieri prin cerere cuvantul "renuntare".
Cele doua surori au ramas cu acele bunuri in comun dupa un alt proces de partaj succesoral din care a "iesit" un al treilea mostenitor, care a fost despagubit pt partea sa. Motivul acestei ramaneri in indiviziune (o mare greseala din punctul meu de vedere) a fost buna credinta a uneia dintre surori, care s-a bazat pe o intelegere facuta cu cealalta, conform careia vor pune in vanzare bunurile, urmand sa imparta suma "frateste" si sa lichideze aceasta situatie. Dupa semnarea unui antecontract insa, una dintre surori s-a razgandit si nu a mai fost de acord sa vanda, dorinta ei fiind sa pastreze casa si terenul pt folosinta proprie. Aceeasi parte este cea care a inaintat cererea de chemare in judecata pt al doilea proces, insa nu este de putinta o intelegere cu aceasta privind varianta despagubirii celeilalte parti. Tocmai de aceea cea din urma doreste sa faca o cerere reconventionala si sa ceara sulta compensatorie pronuntata de instanta.
Credeti ca ar fi relevant in fata instantei sa se mentioneze si situatia neplacuta in care s-a aflat sora de buna credinta si care a dus la mentinerea in indiviziune chiar dupa un proces deja solutionat?
Partaj
miracos
Va supun atentiei urmatoarea speta in speranta ca ma veti ajuta
In anul 1994 am mostenit impreuna cu sora meo o casa. In acelasi an sora mea a solicitat pe ... (vezi toată discuția)
Succesiune
MARIUS TURCU
BUNA SEARA,
TATAL MEU A OBTINUT, IN URMA DECESULUI UNEI SURORI, O PARTE DINTR-O GARSONIERA CE A APARTINUT ACESTEIA. SUNT 4 MOSTENITORI. CUM POATE TATAL MEU SA ... (vezi toată discuția)
Partaj
dorel13
Am avut un proces in care, in cererea de chemare in judecata avocatul a scris \"partaj si iesire din indiviziune\" Este vorba despre un teren agricol de pe un ... (vezi toată discuția)