avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... program de lucru
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

program de lucru

O simpla intrebare: in conditiile in care lucrez in ture,iar turele sint scurtate la 5h 30' in asa fel incit cu orele din weekendul lucrator 11h simbata+11h duminica (din 2 in 2 saptamini) sa rezulte un program de lucru fara ore suplimentare...Totusi orele lucrate in weekend nu trebuiesc platite dublu?Mentionez ca in contr.invdiv.de munca sint trecute 8 ore /zi 5 zile /saptamina cu 2 zile repaus saptaminal.Daca nu mai meg la lucru in weekend pot fi pus absent?Eu stiu totusi ca angajatorul are voie sa modifice programul cu sau fara acordul meu.Corect?
Ultima modificare: Vineri, 5 Iunie 2009
unombun, utilizator
Cel mai recent răspuns: unombun , utilizator 12:31, 22 Iulie 2009
unombun a scris:

si ce inseamna delegare sau detasare?


Delegarea reprezintă exercitarea temporară, din dispoziţia angajatorului, de către salariat, a unor lucrări sau sarcini corespunzătoare atribuţiilor de serviciu în afara locului său de muncă.Durata delegarii si detasarii trebuie stabilita astfel incat sa poata fi posibila realizarea sarcinilor de serviciu de catre salariat in perioada fixata, fiind interzisa fractionarea delegarilor si detasarilor prin rechemarea nejustificata a salariatului inainte de indeplinirea sarcinilor pentru care s-a dispus deplasarea si detasarea.

Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile si se poate prelungi, cu acordul salariatului, cu cel mult 60 de zile.

Salariatul aflat in delegare trebuie sa-si desfasoare activitatea in cadrul programului normal de lucru al unitatii la care se efectueaza delegarea respectand normele de disciplina si de protectie a muncii.

In cazul in care desfasoara activitate peste durata normala de lucru sau intr-una dintre zilele de repaus saptamanal sau sarbatoare legala, confirmata de unitatea la care s-a efectuat delegarea, salariatul are dreptul, cu aprobarea conducerii unitatii, la timp liber in compensare, fiind interzisa plata orelor suplimentare.

Salariatul ramane subordonat aceluiasi angajator (cel care a dispus delegarea) care este obligat sa-i plateasca salariul si sa-i acorde toate celelalte drepturi stabilite in contractul individual de munca. In plus, pe perioada delegarii, salariatul are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare (sau diurna).

In conformitate cu prevederile art. 45 din Codul muncii, detasarea este actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca pe o perioada de cel mult un an, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia. Insa, daca prin detasare se modifica si felul muncii este imperios necesar consimtamantul scris al salariatului.
In mod exceptional si numai pentru motive personale temeinice, salariatul poate refuza detasarea, refuzul nejustificat putand atrage chiar desfacerea contractului de munca.

Cand perioada detasarii necesita prelungirea pentru motive obiective ce impun prezenta salariatului la angajatorul la care s-a dispus detasarea, este necesar acordul ambelor parti, din 6 in 6 luni.

Obligatiile de munca in perioada detasarii sunt cele stabilite pentru locul de munca la care se executa detasarea.

Ca si in cazul delegarii, salariatul detasat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de detasare.

Spre deosebire de delegare, drepturile cuvenite salariatului detasat se acorda de angajatorul la care s-a dispus detasarea, salariatul beneficiind de drepturile care ii sunt mai favorabile (fie de drepturile de la angajatorul care a dispus detasarea, fie de drepturile de la angajatorul la care este detasat), astfel ca atunci cand detasarea se dispune intr-o functie pentru care este stabi-lit un salariu mai mare, persoana detasata poate opta pentru acest salariu.

Drepturile salariale aferente muncii prestate la locul detasarii si cheltuielile de detasare se platesc de unitatea la care se efectueaza detasarea.


si pana la urma...orele lucrate in zilele de sambata si duminica mai sunt considerate ore suplimentare,in conditiile in care nr.de ore lucrate total pe o luna nu depaseste nr.minim ;exemplu luna lulie 22x8=176

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbarea locului de munca de catre angajator luminar luminar M-ar interesa daca un angajator poate schimba locul de munca al unui angajat fara acordul acestuia si ce sanctiuni risca angajatul daca refuza.(sunt angajatul ... (vezi toată discuția)
Detasari suciugeorgeta suciugeorgeta titi cumva care sunt regulile in cazul detasarilor.....ce trebuie sa faca firma de la care este detasat salariatul si ce face cea la care este detasat??? (vezi toată discuția)
Preaviz din cauza detasarii daliladalila daliladalila Am primit decizie de detasare si am hotarat sa imi dau demisia. Am trimis demisia inainte cu 2 zile de plecare (decizia o primisem cu o zi inainte) iar ... (vezi toată discuția)