avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara

Buna ziua
Sunt divortata din anul 2009,copilul minor locuind cu mine.Pensia alimentara stabilita de tribunal este de 310 lei,aceasta reprezentind 25% din media salariala pe ultimele 6 luni a salariului tatalui.Pot cere recalcularea pensiei alimentare in baza noului cod de procedura?Pot cere aplicarea retroactiva a acestei recalculari?Este suficient sa adresez aceste cereri firmei unde lucreaza sau este nevoie de o decizie de la tribunal?
1. puteti cere recalculare dupa noul cod daca veniturile debitorului au fost majorare sau daca doriti stabilirea pensiei in procent.
2.nu puteti cere retroactiv, ci doar de la data depunerii cererii
3. cererea nu o depuneti la firma, ci la judecatorie
Deci umeaza sa primesc 310 lei pana cand tribunalul decide altceva.Asadar pentru aplicarea prevederilor noului cod de procedura este necesara o noua decizie data de tribunal.Am inteles bine?
P.S. Am crezut ca pot cere aplicarea noului cod de procedura direct la firma.
Firma angajatoare nu ia decizii in ceea ce priveste copiii angajatilor.
Ei doar pun in aplicare o hotarare judecatoreasca, mai precis una care ii priveste pe ei ca angajator.
Daca instanta decide sa va majoreze pensia, aceasta majorare se va aplica cu data de la care depuneti cererea la judecatorie indiferent cat dureaza pana cand iese sentinta finala. Deci daca maine depuneti cererea, de maine veti avea pensia majorata (in cazul in care decizia instantei va fi de a o majora)
Ultima modificare: Joi, 8 Ianuarie 2015
Cris1971, utilizator
Pensia de intretinere pentru un copil poate atinge plafonul maximal de 25 % din venitul net obtinut, venit ce are caracter de continuitate .


Veniturile sporadice cum sunt primele, premiile , recompensele, sporurile , diurnele nu sunt retinute pentru plata pensiei de intretinere.



La calcularea cuantumului pensiei de întreţinere nu se iau în considerare decât veniturile obţinute in mod constant, nu şi cele întâmplătoare: cele pentru ore suplimentare, indemnizaţiile de deplasare, de transferare, de concediere şi, în general, sumele care nu au caracter permanent, cum sunt şi salariile compensatorii, în cazul disponibilizării debitorului pensiei.



Veniturile nete reprezinta acele venituri care intra efectiv în patrimoniul debitorului obligatiei de întretinere sub forma unei sume de bani.




"ART. 530
Modalităţile de executare
(1) Obligaţia de întreţinere se execută în natură, prin asigurarea celor necesare traiului şi, după caz, a cheltuielilor pentru educare, învăţătură şi pregătire profesională.

(2) Dacă obligaţia de întreţinere nu se execută de bunăvoie, în natură, instanţa de tutelă dispune executarea ei prin plata unei pensii de întreţinere, stabilită în bani.

(3) Pensia de întreţinere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau într-o cotă procentuală din venitul net lunar al celui care datorează întreţinere. Dispoziţiile art. 529 alin. (2) şi (3) rămân aplicabile."



Succes.




~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Majorare pensie alimentara pentru copil juliaeva juliaeva Buna ziua In urma sentitei din anul 2010 tatal fetitei mele a fost obligat la plata unei pensii de 115 ron in favoarea copilului . La stabilirea acestei ... (vezi toată discuția)
Venituri nete luate in calcul pentru calculul pensiei alimentare hbogdanus hbogdanus In cazul unei pensii alimentare ca procent din veniturile nete realizate, se iau in calcul Concediile Medicale, primele de Craciun/Paste, primele de vacanta, ... (vezi toată discuția)
Diminuare pensie alimentara cand mi s-a nascut inca un copil vioreltudorascu vioreltudorascu Buna ziua Am o fata din prima casatorie si ii platesc pensie alimentara de 1/4 din salariul minim net. Tocmai mi s-a nascut al doilea copil din a doua ... (vezi toată discuția)