avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 822 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort

Buna ziua,

Sunt in divort cu sotul meu, stam intr-o locuinta sociala, data de primarie, titular de contract sunt eu. Chiar nu mai putem locui impreuna, am incercat sa aplanez discutiile, fiind in situatia aceasta cu un copil. Deja conflictele au devenit violente si a trebuit sa plec cu copilul la parintii mei pana la finalizarea divortului. As vrea sa stiu daca in urma divortului va trebui sa locuiasca in continuare cu noi avand in vedere ca este violent, nu are venituri declarate si chiar nu mai exista cale de intelegere. Poate sa ramana in continuare in aceasta locuinta? Tin sa mentionez ca locuinta este data in baza legii 114, el in contract este trecut ca locatar. Am avut doua actiuni de divort pe care le-am retras si doua plangeri la politie depuse in 2011-2012. Multumesc
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 15:16, 8 Ianuarie 2015
Daca sotul dvs este violent, va agreseaza fizic si psihic, punand in primejdie chiar si siguranta si linistea copilului, puteti solicita in Instanta eliberarea unui ordin de protectie, precum si evacuarea acestuia din locuinta, mai cu seama ca dvs. sunteti titular de contract. Trebuie sa aduceti dovezi solide in sprijinul afirmatiilor dvs., martori, CML, daca va fi cazul. Cel mai indicat ar fi sa consultati/angajati un avocat, care sa va sustina interesele in fata instantei de judecata.

Legea 217/2003 republicata in 2014

Capitolul IV - Ordinul de protectie


Art. 23

(1) Persoana a carei viata, integritate fizica sau psihica ori libertate este pusa in pericol printr-un act de violenta din partea unui membru al familiei poate solicita instantei ca, in scopul inlaturarii starii de pericol, sa emita un ordin de protectie, prin care sa se dispuna, cu caracter provizoriu, una ori mai multe dintre urmatoarele masuri - obligatii sau interdictii:
a) evacuarea temporara a agresorului din locuinta familiei, indiferent daca acesta este titularul dreptului de proprietate;
b) reintegrarea victimei si, dupa caz, a copiilor, in locuinta familiei;
c) limitarea dreptului de folosinta al agresorului numai asupra unei parti a locuintei comune atunci cand aceasta poate fi astfel partajata incat agresorul sa nu vina in contact cu victima;
d) obligarea agresorului la pastrarea unei distante minime determinate fata de victima, fata de copiii acesteia sau fata de alte rude ale acesteia ori fata de resedinta, locul de munca sau unitatea de invatamant a persoanei protejate;
e) interdictia pentru agresor de a se deplasa in anumite localitati sau zone determinate pe care persoana protejata le frecventeaza ori le viziteaza periodic;
f) interzicerea oricarui contact, inclusiv telefonic, prin corespondenta sau in orice alt mod, cu victima;
g) obligarea agresorului de a preda politiei armele detinute;
h) incredintarea copiilor minori sau stabilirea resedintei acestora.
(2) Prin aceeasi hotarare, instanta poate dispune si suportarea de catre agresor a chiriei si/sau a intretinerii pentru locuinta temporara unde victima, copiii minori sau alti membri de familie locuiesc ori urmeaza sa locuiasca din cauza imposibilitatii de a ramane in locuinta familiala.
(3) Pe langa oricare dintre masurile dispuse potrivit alin. (1), instanta poate dispune si obligarea agresorului de a urma consiliere psihologica, psihoterapie sau poate recomanda luarea unor masuri de control, efectuarea unui tratament ori a unor forme de ingrijire, in special in scopul dezintoxicarii

Art. 24

(1) Durata masurilor dispuse prin ordinul de protectie se stabileste de judecator, fara a putea depasi 6 luni de la data emiterii ordinului.
(2) Daca hotararea nu cuprinde nicio mentiune privind durata masurilor dispuse, acestea vor produce efecte pentru o perioada de 6 luni de la data emiterii ordinului.

Art. 27

(1) Cererile se judeca de urgenta, in camera de consiliu, participarea procurorului fiind obligatorie.
(2) Citarea partilor se face potrivit regulilor privind citarea in cauze urgente.
(3) La cerere, persoanei care solicita ordinul de protectie i se poate acorda asistenta sau reprezentare prin avocat.
(4) Asistenta juridica a persoanei impotriva careia se solicita ordinul de protectie este obligatorie.
(5) In caz de urgenta deosebita, instanta poate emite ordinul de protectie chiar in aceeasi zi, pronuntandu-se pe baza cererii si a actelor depuse, fara concluziile partilor.
(6) Procurorul are obligatia de a informa persoana care solicita ordinul de protectie asupra prevederilor legale privind protectia victimelor infractiunii.
(7) Judecata se face de urgenta si cu precadere, nefiind admisibile probe a caror administrare necesita timp indelungat.
(8) Pronuntarea se poate amana cu cel mult 24 de ore, iar motivarea ordinului se face in cel mult 48 de ore de la pronuntare.
Din npacate, parasirea locuintei de catre dv. il face pe el eligibil sa primeasca acest beneficiu. E pacat ca nu ati incercat un ordin de protectie cat stateati acolo...
Incercati sa vorbiti la administratorul imobilului, negociati cu ei, aratati in instanta ca ati facut aceste demersuri si nu uitati sa solicitati asta in instanta.
Ultima modificare: Joi, 8 Ianuarie 2015
Liliana Gradinaru, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordin de restrictie Anonimttt Anonimttt Se poate obtine un ordin de restrictie sau alta pedeapsa pentru o persoana care ma santajeaza, hartuieste si ameninta cu distrugere sociala si psihica, ... (vezi toată discuția)
Ordin de restrictie anaferat anaferat cum pot obtine un ordin de restrictie? cui trebuie sa ma adresez si cit dureaza pina obtin acest ordin? este vb de ordin de restrictie pt sotul meu (vezi toată discuția)
Violenta in familie cristian206 cristian206 Buna ziua! Revin cu speranta ca ma v-a ajuta cineva cu niste raspunsuri legate de unele probleme. Fiind data situatia in care tatal meu este violent, ne ... (vezi toată discuția)