avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu pentru examene
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu pentru examene

Buna ziua!
Sunt studenta in anul III dar de asemena si lucrez, iar din cauza unor complicatii aparute la locul de munca eu nu mai pot ajunge la examene. Am inteles ca am dreptul la 30 de zile de concediu legal neplatit pentru studii. Ma poate ajuta cineva cu mai multe explicatii si putina indrumare spre obtinerea acestui concediu
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 16:06, 8 Ianuarie 2015
Daca aveti la locul de munca contract colectiv de munca sau regulament intern, verificati in ele daca exista prevederi pentru concediul fara plata.

Faceti cerere catre conducerea firmei sa va aprobe concediu fara plata pe perioada xxx pentru sustinerea examenelor.


Codul muncii:

ART. 54
Contractul individual de muncă poate fi suspendat, prin acordul părţilor, în cazul concediilor fără plată pentru studii sau pentru interese personale.

....

ART. 154
(1) Salariaţii au dreptul să beneficieze, la cerere, de concedii pentru formare profesională.
(2) Concediile pentru formare profesională se pot acorda cu sau fără plată.
ART. 155
(1) Concediile fără plată pentru formare profesională se acordă la solicitarea salariatului, pe perioada formării profesionale pe care salariatul o urmează din iniţiativa sa.
(2) Angajatorul poate respinge solicitarea salariatului numai dacă absenţa salariatului ar prejudicia grav desfăşurarea activităţii.
ART. 156
(1) Cererea de concediu fără plată pentru formare profesională trebuie să fie înaintată angajatorului cu cel puţin o lună înainte de efectuarea acestuia şi trebuie să precizeze data de începere a stagiului de formare profesională, domeniul şi durata acestuia, precum şi denumirea instituţiei de formare profesională.
(2) Efectuarea concediului fără plată pentru formare profesională se poate realiza şi fracţionat în cursul unui an calendaristic, pentru susţinerea examenelor de absolvire a unor forme de învăţământ sau pentru susţinerea examenelor de promovare în anul următor în cadrul instituţiilor de învăţământ superior, cu respectarea condiţiilor stabilite la alin. (1).
ART. 157
(1) În cazul în care angajatorul nu şi-a respectat obligaţia de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui salariat la formare profesională în condiţiile prevăzute de lege, salariatul are dreptul la un concediu pentru formare profesională, plătit de angajator, de până la 10 zile lucrătoare sau de până la 80 de ore.
(2) În situaţia prevăzută la alin. (1) indemnizaţia de concediu va fi stabilită conform art. 150.
(3) Perioada în care salariatul beneficiază de concediul plătit prevăzut la alin. (1) se stabileşte de comun acord cu angajatorul. Cererea de concediu plătit pentru formare profesională va fi înaintată angajatorului în condiţiile prevăzute la art. 156 alin. (1).
ART. 158
Durata concediului pentru formare profesională nu poate fi dedusă din durata concediului de odihnă anual şi este asimilată unei perioade de muncă efectivă în ceea ce priveşte drepturile cuvenite salariatului, altele decât salariul.

Multumesc!
Si daca aceasta cerere nu a fost facuta cu o luna inainte, se mai poate face ceva? Pe scurt, eu lucrez pe postul de responsabil cazare, 24/72. In aceste conditii, as fi putut ajunge la examene, dar din pacate, o alta colega "binevoitoare" si-a luat concediu de odihna in aceasta perioada iar eu voi intra in tura odata la 2 zile....ceea ce ma impiedica sa ajung la examene, dat fiind faptul ca intru in sesiune.
Faceti cerere de concediu fara plata pe baza art.54 din Codul muncii. Dar in acest caz vi se va reduce proportional durata concediului de odihna cu durata concediului fara plata.
Ultima modificare: Joi, 8 Ianuarie 2015
ana-cer, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de studii ell3na ell3na buna seara. la o firma privata se poate cere concediu de studii? daca da,in ce conditii? multumesc anticipat (vezi toată discuția)
Concediu de studii anipanga anipanga urmez cursurile unei scoli de tehnica sanitara as dori sa stiu daca pe perioada examenului de diploma am dreptul la concediu de studi (vezi toată discuția)
Ma intereseaza daca am dreptul la concediu pentru sustinerea examenelor la facultate deeyta deeyta Buna ziua! Lucrez in cadrul unei fabric de volane,care are angajatii distribuiti in echipe de cate 6 insi,unde cam depinde productia de prezenta la munca a ... (vezi toată discuția)