avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 260 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

Tatal meu a murit in noiembrie 2014 iar mama mea a murit acum in ianuarie 2015
Eu sunt singurul lor copil, eu m-am nascut in 1983.
Locuiam impreuna, toti trei, intr-un apartament cu doua camere cumparat de mama cu credit in anul 1974.
Mama a fost casatorita cu tata din 1976.
In perioada 1965 – 1975 mama a mai fost casatorita cu un alt sot (primul ei sot) iar din 1976 pana in 2014 a fost casatorita cu tatal meu (al doilea sot)
Mama a achizitionat apartamentul in 1974 (cu credit pe 25 ani) cand teoretic era casatorita cu primul sot, insa din 1972 nu mai traia cu acesta, se despartisera, insa a durat mult pana cand s-a pronuntat divortul in 1975, deoarece primul ei sot nu era de gasit.
Pe actele de proprietate mama apare cu numele de familie al primului sot.
Mama mea a platit singura ratele la credit la apartament in perioada 1974 – 1976, trebuia sa locuiasca si ea undeva.
Din 1976, dupa ce s-a casatorit cu tatal meu (al doilea sot) au platit impreuna ratele la credit pana in 1978 dupa care mama nu a mai lucrat, practic tatal meu a achitat din 1978 toate ratele la credit si in acelasi timp a intretinut-o si pe mama.
Acum cand m-am dus sa fac succesiunea, mama apare pe actele de proprietate cu numele primului sot, tatal meu nu apare nicaieri.
Notarul mi-a spus ca pot sa fac succesiunea doar pe 50% din apartament (partea mamei) si mi-a spus ca restul de 50% este dreptul de proprietate al primului sot, care habar nu avea ca mama si-a cumparat un apartament, cu credit, si care nu a platit niciun ban in toti cei 25 ani in care a curs creditul.
Notarul mi-a spus ca pentru restul de 50% sa imi caut un avocat si sa ma adresez instantei de judecata si sa vad ce se intampla in continuare.
Intrebari:
Tatal meu si mama mea au platit ratele ca prostii ?
Are vreun drept primul sot la parte din apartament dupa aprope 40 ani de la divort, desi el nu a platit niciodata niciun ban pentru acest apartament ? (habar nu are de existenta acestui apartament)
Trebuie sa ii dau ceva din apartament acestuia ?
Ce am de facut mai departe ?
Cel mai recent răspuns: zsorox , utilizator 20:22, 14 Septembrie 2016
Legea prevede ca bunurile achizitionate in timpul casatoriei sunt bunuri comune astfel incat, teoretic, primul sot are dreptul la 1/2 intrucat nu erau divortati la data contractarii creditului si achizitionarii locuintei.

Daca demonstrati ca creditul a fost obtinut dupa depunerea cererii de divort iar primul sot nu a avut nicio contributie la achitarea creditului este posibil sa ca instanta sa nu ii acorde acestuia nicio cota din locuinta.

Daca ne gindim putin, primul sot ar fi "contribuit" cel mult 1 an la achitarea creditului, din 1974 pana in 1975 cand s-a desfacut casatoria, prin urmare nu a contribuit la achitarea intregului apartament si nu ar avea dreptul la 1/2 din locuinta.

Poate il gasiti pe primul sot si obtineti din partea lui renuntarea la cota din apartament dar daca acesta nu este de acord (daca mai traieste) sau are copii, lucrurile se pot complica.
Din acest motiv ar fi recomandat, inainte de a face alte demesuri, sa va adresati unei persoane specializate asa cum v-a sfatuit si notarul .
1. Parintii au fost doar neglijenti in ceea ce scrie in acte. Puteti sa-l dati in judecatat pe tatal dvs. asta daca nu cumva il gasiti si va intelegeti amiabil in sensul ca acesta sa va doneza partea sa de 50%. Daca nu in instanta va fii usor sa demonstrati ca tatal dvs. la momentul respectiv era dat disparut.
2. Are daca apartamentul a fost achizitionat pe timpul casatoriei se cheama ca este bun comun al celor 2 soti.
3. teoretic nu ati avea ce sa-i dati. Dvs. incercati sa-i explicati amiabil ca trebuie doar sa mearga cu dvs. la notar si sa va doneze ori sa-i cumparati 50% din casa doar fictiv. Numai ca daca va loviti de refuzul sau va ramane doar calea judecatii. Eu zic sa incercati asa cu usurelul, mai cu o masa la restaurant poate il imbunati cumva. Nu intrati in detalii, spunetii ca vreti sa faceti toate actele necesare pentru ca sunteti singurul mostenitor si sunteti coplesit de cheltuieli.
Desigur ca NU,dar trebuie sa mergeti in instanta sau sa obtineti o renuntare din partea fostului sot.
Justitiarul711 a scris:

Puteti sa-l dati in judecatat pe tatal dvs. asta daca nu cumva il gasiti si va intelegeti amiabil in sensul ca acesta sa va doneza partea sa de 50%.


Nu are de ce si cum sa il dea in judecata pe tata, acesta a decedat in noiembrie 2014.

Tatal lui @zsorox este cel de-al doilea sot al mamei. Mama a achizitionat locuinta in timpul casatoriei cu primul sot iar divortul inca nu se pronuntase.
adica trebuie sa ii platesc primului sot jumatate din cat s-a platit in primul an din cei 25 ani ai credutului ?
un an din 25 ani inseamna 4%
adica trebuie sa ii platesc jumatate din 4% ?
adica trebuie sa ii platesc primului sot doar 2% din valoarea intregului apartament ?

Alte discuții în legătură

Succesiune in instanta - anulare actiune, consecinte zsorox zsorox Tatal meu a murit in noiembrie 2014 iar mama mea a murit in ianuarie 2015 Eu sunt singurul lor copil, eu m-am nascut in 1983. Locuiam impreuna, toti trei, ... (vezi toată discuția)
Partaj la notar Manuela15 Manuela15 Buna ziua, Am achizitionat un apartament in al doilea an de la casatorie prin credit prima casa .Mentionez ca valoarea apartamentului a fost dubla fata de ... (vezi toată discuția)
Partaj apartament mancipri mancipri apartament proprietate r.i.a.l. in care locuiesc de 15 ani tatal (divortat ) si fiul . tatal este titular de contract de inchiriere iar fiul , colocatar . ... (vezi toată discuția)