avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... ordonanþã preºedinþialã încredinþare minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

ordonanþã preºedinþialã încredinþare minor

As dori sa stiu daca intr-un astfel de dosar sunt ascultati copiii si daca se tine cont de parerea acestora(asta in cazul in care minorii au varsta de 10 ani impliniti-bineinteles)si in cazul in care nu sunt ascultati cum pot solicita aceasta;mentionez ca exista pe rol si un proces de divort iar autoritatea tutelara mentioneaza pozitia copiilor fata de ambii parinti.Va multumesc
Cel mai recent răspuns: dragoste_de_tata , utilizator 14:49, 1 Februarie 2010
De regula minorii sunt ascultati daca au virsta de peste 10 ani, insa instanta poate dispune acest lucru si sub aceasta virsta daca considera necesar. Ceea ce declara acestia cu privire la incredintarea lor este apreciat de instanta si raportat la situatia de fapt si mai ales la interesul minorilor care este predominant in cauza
imi cer scuze dar ati spus:,,de regula"...exact asta era intrebarea mea :de ce anume depinde aceasta regula...mentionez ca am trei copii si din trei -doi au peste 10 ani...exista varianta ca sa nu fie audiati?si daca da ce anume pot invoca pentru ca acestia sa fie audiati?multumesc
Daca instanta vrea sa-i audieze o sa-i audieze.
Mai multe vorbiti cu avocatul dvs.
...de azi dimineata fiind on line astept un raspuns...intre timp citesc legislatie si incerc sa o percep...ijn limitele in care o percepe un ...simplu cetatean... legea 272/2004 art 24 spune:
(1) Copilul capabil de discernamant are dreptul de a-si exprima liber opinia asupra oricarei probleme care il priveste.
(2) In orice procedura judiciara sau administrativa care il priveste copilul are dreptul de a fi ascultat. Este obligatorie ascultarea copilului care a implinit varsta de 10 ani. Cu toate acestea, poate fi ascultat si copilul care nu a implinit varsta de 10 ani, daca autoritatea competenta apreciaza ca audierea lui este necesara pentru solutionarea cauzei.
(3) Dreptul de a fi ascultat confera copilului posibilitatea de a cere si de a primi orice informatie pertinenta, de a fi consultat, de a-si exprima opinia si de a fi informat asupra consecintelor pe care le poate avea opinia sa, daca este respectata, precum si asupra consecintelor oricarei decizii care il priveste.
(4) In toate cazurile prevazute la alin. (2), opiniile copilului ascultat vor fi luate in considerare si li se va acorda importanta cuvenita, in raport cu varsta si cu gradul de maturitate a copilului.
(5) Orice copil poate cere sa fie ascultat conform dispozitiilor alin. (2) si (3). In caz de refuz, autoritatea competenta se va pronunta printr-o decizie motivata;
in primul raspuns care mi s-a dat mi se spune,,de regula"...e o eroare juridica pe care nu o pot percepe?alin.2 spune ,,este obligatorie"...erori pot exista deci oriunde...chiar si in apararea pe care o am...si atunci incercand sa fiu pregatit pentru orice...mai caut inca un lucru pe care sa il pot invoca in cazul in care instanta nu va cere ascultarea minorilor...
va multumesc pantru faptul ca ati luat in consideratie subiectul meu si pentru orice sfat va multumesc anticipat
Ordonanta presedintiala este o actiune cu caracter vremelnic.
Presupun ca pe rolul instantei aveti depusa si o actiune de incredintare minori pe calea dreptului comun, ....iar in cadrul acestei actiuni minorii care au implinit varsata de 10 ani vor fi ascultati si intrebati cu care dintre parinti vrea sa ramana.

Alte discuții în legătură

Divort  stoica_tatiana_2002 stoica_tatiana_2002 va rog. sotul meu a parasit domociliul meu. avem 2 copii sub 7 ani.el ar vrea sa aiba autoritate sa ii ia cand vrea.el vrea sa divorteze sa fie liber. nu ar ... (vezi toată discuția)
Obtinere ordonanta prezidentiala pt. incredintare minor beldan beldan ce acte trebuie depuse la judecatorie pentru obtinerea unei ordonante prezidentiale-incredintare minor si cum se redacteaza? (vezi toată discuția)
Ordonanta presedentiala cris_deo cris_deo Buna seara. As vrea sa stiu daca pot introduce actiune pe cale de ordonanta presedentiala pentru a sti si eu ca parinte de situatia copiilor mei deoarece sunt ... (vezi toată discuția)