avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 448 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Ce este mai avantos in 2015 - SRL-D sau PFA pentru ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Ce este mai avantos in 2015 - SRL-D sau PFA pentru prestari servicii?

Buna ziua,

Suntem doi tineri, prestatori de servicii si am dori sa stim ce ar fi mai avantajos pentru noi, sa ne deschidem un PFA sau un SRL-D pentru 2015? Momentan functionam ca si SRL si nu ne este foarte usor.

Va multumim anticipat.
Cel mai recent răspuns: Claudiu_t , utilizator 23:50, 4 Iunie 2015
Pentru pfa una dintre conditii este sa aveti calificare in domeniul de activitate, pfa-ul plateste impozit de 16% pe venit, contabilitatea este destul de complexa si pt pfa.
Daca SRL-ul este microintreprinderere platiti 3% din cifra de afceri impozit.
PFA-ul are in schimb avantajul ca dispune de banii incasati cum doreste in timp ce asociatii SRL_ului trebuie sa astepte dividendele sau sa incaseze un salariu ca angajat al SRL-ului.
PFA-ul raspunde cu patrimoniul personal pentru eventuale datorii neachitate.
Astea cred ca sunt cele mai importante diferente, sper sa va ajute sa va decideti.
Ultima modificare: Vineri, 9 Ianuarie 2015
Cabinet Expert Contabil, Contabil
Buna ziua Diana,

Va multumesc frumos pentru raspuns.

In momentul de fata suntem o echipa de 2 pers ce prestam servicii profesionale de fotografie de eveniment.
As dori sa va mai intreb: in cazul in care am opta pentru PFA, ce variante avem astfel incat ambii dintre noi sa fim ok din punct de vedere legal?

Va multumesc si va doresc o saptamana plina de realizari!
Buna ziua, daca v-ati decis pt PFA,trebuie sa va infiintati fiecare cate un PFA daca indepliniti conditia privind calificarea in domeniu, nu stiu insa ce v-ati gandit sa faceti cu SRL-ul care am inteles ca inca exista.
Buna ziua, inca nu suntem decisi 100% pe care forma vom merge, mai ales ca daca e sa fie PFA ar trebui sa fie doua, ca sa fim ok amandoi. Tot ce pot sa spun in momentul de fata este faptul ca SRL-ul va exista in continuare, este al socrului meu si are un alt domeniu de functionare. Practic noi cand am inceput businessul nostru, ne-am folosit de SRL-ul dansului, insa am ajuns la concluzia ca nu prea ne avantajeaza si de aceea dorim sa ne informam asupra altor optiuni. Inca punem in balanta avantajele si dezavantajele fiecarei forme.

Va multumesc!
Mai este o diferență.
Ca SRL poți funcționa drept asociat al firmei, fără să fii angajat - înțeleg că așa ați colaborat cu firma unchiului. Bine înțeles, nu ai asigurare de sănătate, nu ai șomaj sau pensie ... dacă firma dă faliment - dar nu este cazul la voi.

Ca PFA ești obligat să plătești asigurări de sănătate și pensie (opțional șomaj). Dispui de ele, dar este o cheltuială în plus, pe care la început de activitate e greu să ți-o permiți. Avantajul este, cum a spus Diana, că dispuneți de bani oricând.

Dacă vă gândiți să faceți un SRL atenție la „forfetar” - impozitul obligatoriu ce trebuie plătit indiferent că firma încasează bani sau nu, face profit sau nu. E posibil să se scoată lunile următoare - e o lege care a trecut de Senat.
Ultima modificare: Joi, 4 Iunie 2015
Claudiu_t, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alegerea dintre pfi/pfa/srl la prestări-servicii - job angajare mihaistef mihaistef Bună ziua. Am găsit un job, la care angajatorul îmi impune condiție de angajare ca eu să dețin un PFA/PFI/SRL și să facem un contract de prestări de ... (vezi toată discuția)
Srl sau ii florenta_22 florenta_22 Buna ziua, Ma aflu in somaj si cum nu gasesc de lucru ma gandesc sa-mi infiintez o firma,dar nu stiu ce este mai convenabil,as vrea ca pe firma sa fie angajat ... (vezi toată discuția)
Infiintare firma sau pfa andreiunicat andreiunicat Buna tuturor , Am si eu o nelamurire de 2 ani ma ocup de pagini web freelancer mai bine zis pana acum nu am fost nevoit sa dau facturi sau chitanta pentru ... (vezi toată discuția)