avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 204 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Cartea de munca se plateste retroactiv?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Cartea de munca se plateste retroactiv?

Buna seara!

De aproximativ 15 luni nu mai lucrez. Am fost plecat in strainatate, am revenit, plec iar etc. Totusi as dori sa-mi platesc individual cartea de munca pentru ca trec anii si se face o perioada cam mare fara vechime. Intrebarile mele sunt:
1. Trebuie sa platesc cartea de munca retroactiv? Stiu ca la sanatate trebuie platite si pe sase luni in urma. Este valabila si la cartea de munca?
2. Care este in acest moment suma minima pe care trebuie sa o platesc lunar pentru a-mi merge "vechimea"?

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:02, 10 Ianuarie 2015
Nu se poate plati retroactiv. Mergeti de urgenta luni dimineata la casa de pensii de care apartineti cu domiciuliu cu o copie dupa buletin (pentru ca 12 ianuarie 2015 e prima zi in care se fac incasari) si va faceti un contract prin care sa va platiti singur contributia la pensie care in 2015 va fi 221 lei lunar platibili pana pe 25 a lunii urmatoare celeia pentru care platiti.
Daca va duceti asa cum v-am sfatuit, nu o sa pierdeti luna ianuarie 2015.
@ LaurXXL

1. Nu aveti cum sa platiti retroactiv contributiile la pensie si somaj.

2. De asemenea, pentru a cumula stagiu de cotizare in sistemul public de pensii, sanatate sau somaj , trebuie sa va asigurati, in conditiile legii, in baza unor contracte de asigurare incheiate cu Casa de Pensii, Casa de Asigurari de Sanatate si AFOFM, in parte.

3. Potrivit Legii 95/2006, pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de stat o persoana trebuie sa se asigure in sistemul de sanatate. Daca nu are nici un venit se poate asigura in sistemul de sanatate prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate sau poate deveni coasigurata a sotiei/sotului.

Venitul minim asigurat este salariul minim pe economie (975 lei) iar contributia lunara este de 5,5% din venitul asigurat.
In cazul venitului asigurat egal cu salariul minim pe economie contributia este de 53,6 lei pe luna.

Actele necesare pentru incheierea contractului de asigurare, cu care trebuie sa va prezentati la CJAS:
- copie carte identitate/buletin
- certificat de atestare fiscala pentru a dovedi ca nu obtineti venituri din alte surse

Art. 259 din Legea 95/2006:
.......
(7) Persoanele care au obligatia de a se asigura si nu pot dovedi plata contributiei sunt obligate, pentru a obtine calitatea de asigurat:
a) sa achite contributia legala lunara pe ultimele 6 luni, daca nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale, calculata la salariul minim brut pe tara in vigoare la data platii, calculandu-se majorari de intarziere;
b) sa achite pe intreaga perioada a termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale contributia legala lunara calculata asupra veniturilor impozabile realizate, precum si obligatiile fiscale accesorii de plata prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, daca au realizat venituri impozabile pe toata aceasta perioada;
c) sa achite atat contributia legala lunara si obligatiile fiscale accesorii prevazute la lit. b) pentru perioada in care au realizat venituri impozabile, cat si contributia legala lunara, precum si majorarile de intarziere prevazute la lit. a) sau, dupa caz, obligatiile fiscale accesorii, pentru perioada in care nu au fost realizate venituri impozabile pe o perioada mai mare de 6 luni. Aceasta prevedere se aplica situatiilor in care in cadrul termenelor de prescriptie fiscala exista atat perioade in care s-au realizat venituri impozabile, cat si perioade in care nu s-au realizat astfel de venituri. In cazul in care perioada in care nu s-au realizat venituri impozabile este mai mica de 6 luni, se achita contributia legala lunara proportional cu perioada respectiva, inclusiv majorarile de intarziere si obligatiile fiscale accesorii, dupa caz.

3. Se pot asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, in conditiile Legii 263/2010 avocatii, personalul clerical si cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate in sistemul public, precum si orice persoana care doreste sa se asigure, respectiv sa isi completeze venitul asigurat.

Baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale o constituie venitul lunar asigurat, prevazut in contractul de asigurare, care nu poate fi mai mic decat suma reprezentand 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si mai mare decat valoarea corespunzatoare a de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Termenul de plata a contributiei de asigurari sociale data de 25 ale lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza plata, in caz contrar datorandu-se dobanzi si penalitati de intarziere, pana la data achitarii sumei inclusiv.Plata contributiei de asigurari sociale se poate face si anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.

Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa, intre persoana interesata sau dupa caz tutorele, curatorul, mandatarul acesteia, desemnat prin procura speciala, si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa de pensii.

Venitul asigurat inscris in contract poate fi modificat prin depunerea unui act aditional, care produce efecte pentru viitor de la data inregistrarii.

Actele necesare inregistrarii contractului de asigurare sunt :
- 2 exemplare contract de asigurare (sunt puse la dispozitie de catre casa de pensii pe site la Formulare)
- copie si original act identitate
- dosar incopciat

Pentru anul fiscal 2015, castigul salarial mediu brut este de 2.415 lei. In aceste conditii, baza de calcul pentru CAS nu poate fi mai mica de 845,25 lei, dar nici mai mare de 12.075 lei.

Contributia de asigurari sociale, in procent de 26,3%, se datoreaza de la data incheierii contractului de asigurare sociala, iar contributia lunara de plata aferenta nivelului minim al venitului lunar asigurat este de 221 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurari sociale lexmit31 lexmit31 Buna seara, in cazul in care nu am nici un venit, mentionez ca in data de 17 ianuarie 2015 imi inceteaza contributia de somaj, doresc sa platesc asigurari ... (vezi toată discuția)
Cas/cass pentru persoana fizica hajnyci hajnyci Buna ziua, In cazul unei persoane fizice, fara loc de munca exista posibilitate sa plateasca CAS, CASS si alte contributii ce se retrag din salariu (mai putin ... (vezi toată discuția)
Plata din mana contributie sanatate si pensie eucata2015 eucata2015 Buna seara. Sunt nascuta in 24.12.1957. Sunt angajata din 06.10.1977. In prezent sunt angajata dar numai pana in data de 15.05.2015. Din aceasta data daca ... (vezi toată discuția)