avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 224 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CM - avizul medicului expert
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CM - avizul medicului expert

Buna dimineata!
Situatia este urmatoarea: un salariat a avut in cursul anului 2014 - 3 concedii medicale pe diferite afectiuni care totalizeaza 12 zile calendaristice de CM.
In luna octombrie s-a operat si a adus concedii medicale consecutive pentru fractura (cod 931) care totalizeaza 71 de zile calendaristice.
Pentru luna ianuarie 2015 a adus un medical cu inca 19 zile CM. Acest ultim medical este corect eliberat sau era nevoie de avizul medicului expert? Momentan salariatul are 90 zile pe aceeasi afectiune, iar zilele de medical calculate in ultimele 12 luni sunt 101. Nu am reusit sa ma lamuresc din OUG 158/2005 si norme: cum se calculeaza cele 90 de zile de concediu medical pentru a fi necesar avizul medicului expert....cumulat sau separat pe afectiuni.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 09:31, 10 Ianuarie 2015
In majoritatea cazurilor cele 90 de zile calendaristice se calculeaza cumulat din certificatele medicale avute in ultimele 12 luni. In normele de aplicare a OUG nr. 158/2005 exista insa art.65 in care se precizeaza exceptiile de la regula.

ART. 65
(1) Durata concediilor pentru tuberculozã, neoplazii, SIDA, a concediilor pentru sarcinã şi lãuzie, îngrijirea copilului bolnav, pentru reducerea timpului de muncã şi pentru carantinã, precum şi pentru risc maternal nu diminueazã numãrul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afecţiuni.
(2) Pentru concediile medicale prevãzute la alin. (1), plãtitorii de indemnizaţii au obligaţia sã elibereze adeverinţe din care sã rezulte numãrul de zile de concediu medical aferent fiecãrei afecţiuni în parte.


In cazul salariatului dvs., pe anul 2014 are 71 + 12 = 83 de zile CM, deci pe luna ianuarie poate avea primul CM (fara aviz) de 7 zile, iar urmatoarele CM in continuare trebuie sa aiba avizul medicului expert.
Trimiteti la corectat certificatul de 19 zile, sa devina de 7 zile, iar medicul sa elibereze alt certificat in continuare, care sa fie vizat de medicul expert.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Eliberare concedii medicale mmarianne mmarianne Buna ziua, As dori sa ma ajutati in urmatoarea speta: Un salariat are 90 de zile de concediu medical pe coduri 01 si 06. In luna februarie, i se elibereaza ... (vezi toată discuția)
Prelungire concediu medical miky2014 miky2014 In perioada 15 ian - 25 febr 2014 am beneficiat de CM, datorita unei interventii chirurgicale. In 4 decembrie 2014 am suferit o noua interventie chirurgicala ... (vezi toată discuția)
Zile de concediu medical mihaela david mihaela david cele 90 de zile de concediu medical la care are dreptul un salariat,dupa care trebuie sa mearga la comisia medicala de expertiza trebuie sa fie in cursul a ... (vezi toată discuția)