avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... valabilitate CEC
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

valabilitate CEC

Cate zile are valabilitate din data emiterii are un CEC? Modelul vechi are o decontare mai lunga; exista riscul de a expira?
Cel mai recent răspuns: simonaelena , utilizator 11:22, 16 Iunie 2009
valabil e un termen destul de general in materia cecului.
daca te referi la prescriptie , termenul de prescriptie este de trei ani si curge de la data emiterii ( cecul fiind instrument de plata la vedere acesta neavand o scadenta )
daca te referi la termenele de prezentare la plata legea 59/1934 prevede:
Art. 30. - Cecul emis si platibil in Romania trebuie, sub sanctiunea pierderii dreptului de regres impotriva girantilor si garantilor, sa fie prezentat la plata in termen de 15 zile.
Cecul emis intr-o tara straina si platibil in Romania trebuie sa fie prezentat in termen de 30 de zile, iar daca este emis in afara de Europa in termen de 70 zile.
Termenele aici aratate se socotesc din ziua aratata in cec ca data a emiterii. Daca cecul este platibil in strainatate, termenul de prezentare va fi cel aratat de legea locului platii.
Daca aceasta lege nu dispune se vor aplica regulile inscrise in alineatele precedente.
In cazul cec-urilor garantie, care este termenul luat in considerare? cel la care acesta s-a predat sau data la care a fost completat de catre persoana careia i-a fost lasat instrumentul?
In cazul meu, am lasat un CEC pt niste servicii ce nu au mai avut loc dar a fost folosit pt a deconta alte facturi. Pt acest CEC am retras mandatul de semnare (conform imputernicirii initiale date de mine) dar furnizorul l-a folosit. Mai este valabil? Al a intrat la decontare la 8 zile de la data trecuta pe CEC si din acest motiv am initiat discutia. Nu am avut bani in cont. Mai poate fi vorba de inselaciune?
cecul nu este instrument de garantie ci numai de plata.


ati spus ca l/ati lasat in garantie si a fost folosit pentru alte debite. In ce fel l-ati lasat in garantie? cecul a fost cumva in alb?
Da, cecul a fost lasat in alb cu un proces verbal/imputernicire de completare a cecului, imputernicire ce prevedea ca cecul se va completa cu datorii certe, lichide si exigibile. Problema este ca eu le-am retras imputernicire de a semna si suma completata a fost una pe care eu nu stiu de unde au scos-o si mai mult, era lasat pentru o alta tranzactie, initiala.
O veste buna si una proasta

Vestea buna este ca nu puteti fi incadrat la infractiunea de inselaciune prevazuta de art 215 alin 4 C. penal

Vestea proasta este ca este posibil sa fi savarsit, prin eliberarea cecului in alb, infractiunea prevazuta de legea speciala 59/1934 astfel
Art. 1. din L. 59/1934 - Cecul cuprinde:
...........................................
2. Ordinul neconditionat de a plati o anumita suma de bani.
........................................

Art. 2.din L. 59/1934 - Titlul caruia ii lipseste una din conditiunile aratate in articolul precedent nu va fi socotit cec, ...........................

Art. 84 din L. 59/1934. - Se va pedepsi cu amenda de la 5.000-100.000 lei si inchisoare de la 6 luni pina la 1 an,........:
.....................................
3. Oricine emite un cec cu data falsa sau caruia ii lipseste unul din elementele esentiale aratate de alineatele 1, 2, 3 si 5 al art. 1 si art. 11.

acum discutia ar fi daca sunt indeplinite conditiile constitutive ale infractiunii dar asta necesita un studiu pe caz mai amanuntit.

daca cecul a fost dat pentru un debit care a fost achitat si puteti dovedi asta exista o actiune de drept comun admisibila si in materie cambiala pentru restituirea ceculu detinut fara just temei. dar si pentru a vedea daca exista o sansa viabila trebuie studiat in amanunt fiecare detaliu al rapoartelor dvs juridice ce au legatura cu amintitul cec.
Acest caz totusi ar inlatura raspunderea dvs penala si vis-a-vis de infractiunea prevazuta de art 84alin (3) din L.59/1934
Ultima modificare: Vineri, 12 Iunie 2009
Darius Bobic, Avocat

Alte discuții în legătură

Termen de valabilitate fila cec in alb EuroGsm EuroGsm Fila CEC in alb are un termen de prescriptie in care poate fi folosita? (cum este cazul BO in alb pe care il putem folosi in termen de 3 ani de la data ... (vezi toată discuția)
Diferenta si asemanarea intre o fila cec si un bilet la ordin elena cailean elena cailean buna ziua. intrebarea mea este: ce asemanari si deosebiri sunt intre emiterea catre furnizori de file de cec, si cea de bilete la ordin. eu platesc ... (vezi toată discuția)
O societate a bagat un cec in cip????? ghimicim ghimicim sc.xx a bagat un cec emis de societatea noastra in cip,desi noi aveam dsponibil in cont la data scadentei. pentru a anula inscrierea in cip cererea o fac ... (vezi toată discuția)