avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... folosirea buletinului la alegeri
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

folosirea buletinului la alegeri

este indreptatita comisia de vot sa imi retina actul de identitate in perioada in care ma aflu in cabina de vot?
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 13:14, 8 Iunie 2009
Trebuie vazuta legea alegerilor europarlamentare - [ link extern ]
(eventual si normele de aplica in masura in care exista)

Oricum ar fi ...retinerea acestuia are la baza motive foarte practice. Atat timp cat buletinul e la comisie trebuie sa te intorci si sa predai stampila de vot in schimbul buletinului. Altfel s-ar face nevazute mii de stampile de vota in toata tara.
Ultima modificare: Duminică, 7 Iunie 2009
Alin Popescu, administrator
De fapt buletinul se retine pentru confruntarea cu listele electorale ....si nu pentru alt motiv.
Si nu este ilegala aceasta retine pentru putin timp a BI/CI.;)
Buletinul se retine ca o garantie ca alegătorul aduce stampila înapoi... o spun în cunoștință de cauză pentru ca am fost membru într-o comisie electorală la alegerile din 2000.

Dacă se pierde o stampilă se face mare tam-tam, pe atunci nu era asa agitatie dar acum ajungi imediat la stiri.

Pentru confruntarea cu datele de pe listele electorale nu e nevoie mai mult de 20-30 secunde, iar în comunități unde lumea se cunoaște nici nu se mai confruntă datele se cauta doar locul de pe listă unde trebuie semnat.
Da, si eu sunt de aceeasi parere, ci se retine pentru ca ce i din comisie sa se asigure de faptul ca alegatorul returneaza stampila de vot si nu numai, ci ca totul este ok, adica am votat ,am introdus buletinul de vot in urna, ia demersul nostru s-a incheiat fara incidente. Identificarea alegatorului pe lista are loc inainte de a ni se inmana stampila, altfel, probabil , daca nu ne-ar regasi pe liste nici nu am putea sa votam ,deci nu aceasta este ratiunea retinerii CI. In plus, la romani se stie ca o masura suplimentara este intotdeauna binevenita, ei fiind deosebit de inventivi si dispusi la fraude si alte lucruri...
intrebarea mea era daca au dreptul legal sa imi retina buletinul, atata timp cat eu nu sunt de fata (sunt in cabina de vot si nu pot vedea ce face comisia cu buletinul meu), si nu este prezent nici un alt organ al legii.

intreb asta, deoarece, din cate stiu, actele de identitate pot fi retinute doar de organele abilitate ale legii.

va multumesc pentru raspunsuri.

Alte discuții în legătură

Act de identitate expirat și dreptul de a vota vo87yh1c0 vo87yh1c0 Constituția României zice la art. 36 că: (1) Cetăţenii au drept de vot de la vârsta de 18 ani, împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv. (2) Nu ... (vezi toată discuția)
Legislatie electorala si informatii generale despre alegeri george-neagu george-neagu Pentru ca suntem in an electoral si intrebarile legate de alegeri (ale celor care ar dori sa candideze sau ale votantilor) sunt din ce in ce mai multe, am ... (vezi toată discuția)
Votare adelaistrati adelaistrati fiul meu, major d.p.d.v. varsta(28 de ani) este ersoana cu grad de handicap nr.1, am tutela sa de la primarie. Cum procedez ca sa pot si vota in numele lui ... (vezi toată discuția)