avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Logie cu fereastra pentru aerisirea uscatoriei : ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Logie cu fereastra pentru aerisirea uscatoriei : Coproprietatea forţată sau Proprietate individuala

Buna ziua,

Detin un apartament in proprietate care are o logie cu fereastra pentru aerisirea uscatoriei (mentionez ca aceasta este singura uscatorie de pe scara iar eu singurul proprietar cu acces la logie).
In urma reabilitarii termice a blocului logia a fost inchisa cu tamplarie termopan.
In prezent scara blocului si toate partile comune sunt in curs de renovare.

Am intampinat dificultati in legatura cu urmatoarele situatii:
- am propus inchiderea ferestrei de la logie cu tamplarie termopan fixa si montarea unei usi de intrare in uscatorie prevazura cu un sistem de ventilatie pentru asigurarea fluxului de aer --- A fost respinsa cu motivatia ca o astfel de abordare ar produce "curent" pe casa scarii.
- am propus inchiderea ferestrei cu tamplarie termopan fixa si curatarea/reabilitarea coloanelor de aer deja existente dar neintretinute pentru asigurarea fluxului de aer --- A fost respinsa cu motivatia ca nu ar asigura o circulatie de aer suficienta.

Nelamuririle mele sunt:
1. In situatia in care nu ajungem de comun acord la o solutie si iau decizia sa inchid aceasta fereastra de pe proprietatea mea, obstructionand astfel circulatia aerului, se poate ajunge la solitari legale din partea asociatiei de proprietare sa inlatur modificarile?
2. Cunoscand prevederea celor maxim 80 cm proprietate comuna in jurul blocului si cele mentionate mai sus, se poate trage concluzia ca pana la 80 cm din logia proprietatea mea conform CF si contract de vanzare-cumparare este parte comuna a tuturor locatarilor si astfel nu pot efectua modificarile mentionate mai sus fara acordul asociatiei?
3. Proprietarii care detin apartamente de la finalizarea constructiei (1980) au tinut sa mentioneze faptul ca la momentul respectiv aceasta logie a fost acordata cu titlu gratuit primului proprietar al apartamentului cu acces la ea cu obligatia (nementionata in vreun act de proprietate) ca logia sa ramana deschisa pentru asigurarea fluxului de aer. Are o astfel de declaratie valoare legala?

Din sursele pe care le-am analizat pana acum nu am gasit nici o informatie relevanta care sa mentioneze clar faptul ca logia este sau nu este proprietate comuna/individuala.

Orice informatie este extrem de apreciata.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: RaulS , utilizator 14:44, 15 Ianuarie 2015
1-Va confruntati cu un caz particular
Partea exterioara a imobilului reprezinta parte comuna
Conform dispozitii in vigoare,proprietarul nu poate schimba aspectul sau destinatia partii comune fara acordul asociatiei de proprietari
In conditiile in care aerisirea in discutie a fost executata in baza proiectului cladirii,cu atat mai greu veti putea obtine acordul pentru modificare
Problema logiei este relativ simpla ..in actul de achizitie bun imobil,este prevazuta logia ?
Buna ziua,
Va multumesc pentru raspunsul prompt.
Da, in actul de achizitie este prevazuta logia.
Concluzia generala este, in aceasta situatie, ca logia este proprietatea mea dar peretele uscatorieri "este" proprietate comuna...
Nu am nici o intentie sa creez o situatie tensionata cu vecinii de scara, dar sunt de parere ca legea nu imi ofera un drept real de proprietate cu privire la discutia de mai sus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inchidere spatiu comun scara de bloc valizavate valizavate buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca se poate inchide un spatiu comun de pe un etaj cu destinatie de uscator pentru rufe. Spatiul este in afara holului comun ... (vezi toată discuția)
Schimbarea aspectului arhitectural al unui uscator petitemichele petitemichele Buna ziua! As dori sa va intreb despre un spatiu comun,un uscator. Apartamentele de pe un tronson sunt in asa fel proiectate,incat afecteaza unele ... (vezi toată discuția)
Miros ghena si gandaci alex_tz2000 alex_tz2000 Buna ziua! M-am mutat de curand intr-un bloc care are in interiorul scarii de bloc langa lift, la fiecare etaj, intr-o camaruta, tobogan pentru aruncarea ... (vezi toată discuția)