avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 402 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... stagiu de cotizare pentru indemnizatie de cresterea ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

stagiu de cotizare pentru indemnizatie de cresterea copilului

Buna ziua,

Va rog daca se poate sa ma ajutati si pe mine. Am contract de munca part time inregistrat la o firma din 2007(din ce a aparut in 2009 am inteles ca am dreptul la indemnizatie daca realizez venit in ultimele 12 luni), acum am aflat de la casa de pensii ca dansii (angajatorii) nu mi-au platit nici o cotizatie (la casa de sanatate nu mi-au dat informatii iar la somaj si la somaj mi-ai spus ca declaratiile sunt depuse) contabila spune ca au fost platite dar nu imi da nici o dovada. Va rog daca se poate sa-mi spuneti daca pot beneficia de indemnizatia pt cresterea copilului daca dansii nu au platit.

Ce as putea sa fac in aces caz, demisia clar nu este o solutie pentru ca ar insemna sa piedr definitiv dreptul la indemnizatie intrerupand contractul de munca.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:32, 4 Septembrie 2009
Se iau in calcul toate veniturile profesioanle realizate , precum si cele aferente perioadelor asimilate (de exemplu, indemnizatiile de somaj, de maternitate etc.) din ultimele 12 luni anterioare datei nasterii copilului ...
Aha. Am inteles. Multumesc frumos!
Buna ziua,
Am rugamintea mare de tot de a ma ajuta in urmatoarea speta:
-am fost angajata 7 ani cu contract nedeterminat de munca la o firma pana in august 2008.
-in perioada septembrie 2008-septembrie 2009 am contractul de munca suspendat la firma din Romania(asadar nu am cotizat la asigurari sociale si nu am avut nici un fel de venit in perioada asta) deoarece am ales sa merg in Anglia un an de zile pentru a face un Master la o Universitate din Birmingham(mentionez ca mi-am platit singura studiile dintr-un crdit) iar firma la care lucram in Romania a fost de acord sa-mi pasteze postul si sa continui relatiile de munca incepand cu octombrie 2009, dupa revenirea in tara din Anglia de la studii(superioare-Master).
-am aflat acum ca sunt insarcinata in prima luna, vreau sa pastrez copilul, asadar la revenirea in tara si reluarea activitatii la firma voi fi in luna a 4-a.
Mergand pe ideea ca angajatorul va relua contractul de munca cu mine, eu voi cotiza din nou la asig. sociale inca 5 luni pana la nasterea efectiva(februarie 2010) cand va trebui sa intru in concediul de crestere copil(asadar nu as avea cele 12 luni de cotizare consecutive pentru ca am fost la studii superioare in Anglia).
Dupa cum stim cu totii, exista aceasta lege care iti da dreptul o indemnizatie de crestere copil in cuantum de 85% din veniturile acumulate in cele 12 luni anterioare nasterii copilului.
Intrebarea mea este:
Daca din cele 12 luni anterioare nasterii, am cotizat si am avut venituri doar 5 luni inainte de nasterea copilului iar celelalte 4 luni(anterioare celor 5 lucrate) am fost la studii superioare in Anglia(mentionez ca angajatorul din tara doar a suspendat contractul de munca), insa am cotizat in toti ceilalti ani anteriori plecarii la studii, care va fi cuantumul indemnizatiei? Exista undeva stipulat faptul ca daca intrerupi serviciul la acelasi angajator pentru un an de zile, timp in care mergi la studii superioare aprofundate in strainatate, indemnizatia nu va tine cont de perioada de studii si se va calcula tot la 85% din veniturile pe 12 luni, sau se va calcula doar 85% la ultimile 5 luni lucrate?
Daca se va calcula doar la cele 5 luni lucrate, exista posibilitatea de a-ti plati singur darile la stat anterior celor 5 luni astfel incat sa ai 12 luni consecutive de cotizatie?
Multumesc mult,
A

PS: Asadar, ca poate am fost putin ambigua, cum este tratata aceasta perioada de necotizare in situatia in care pleci la studii superioare aprofundate in strainatate, din punctul de vedere al calculului indemnizatiei de crestere a copilului din aceasta lege acum in vigoare(cea cu 85% din venitul pe ultimile 12 luni)?
Ultima modificare: Duminică, 21 Iunie 2009
andreia_81, utilizator
Art. 1. - (1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni.
d) au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare in sistemul public de pensii, in conditiile prevazute la art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare;
i) au beneficiat de concediu fara plata pentru a participa la cursuri de formare si perfectionare profesionala din initiativa angajatorului sau la care acesta si-a dat acordul, organizate in conditiile legii;
k) se afla in perioada de intrerupere temporara a activitatii, din initiativa angajatorului, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivit legii;
cam aici va incadrati . Veti primi 85% din veniturile realizate in cele 5 luni dar nu mai putin de 600 lei .
As dori sa intreb daca exista obligativitatea instiintarii in scris a angajatorului despre dorinta de a sta acasa 2 ani in concediu de crestere copil, si daca da, cand trebuie facuta aceasta instiintare? Sunt insarcinata in 7 luni si mi se cere sa fac aceasta instiintare de pe acum.
Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Contract de prestari servicii m1rcea m1rcea Buna ziua, Am si eu cateva nalamuriri. Ideea este urmatoarea: din 2007 am contract de prestari servicii cu o firma pentru servicii de training. Nu ma pricep ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil miruna_albu miruna_albu Buna seara, Sunt angajata cu CIM pe perioada nedeterminata de la 01.07.2009. Din 01.10.2009, angajatorul a luat masura diminuarii timpului de lucru de la 8 ... (vezi toată discuția)
Stagiu de cotizare pentru cic fety fety Sunt angajata la doua societati comerciale la una de 5 ani si la cealalta de 8 luni.La calcularea indemnizatiei de nastere se iau in calcul ambele venituri ... (vezi toată discuția)