avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 352 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Despre limba materna si invatarea ei
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Despre limba materna si invatarea ei

Buna ziua. Problema mea, este urmatoarea: fosta sotie s-a mutat (fara acordul meu) in Germania.A refuzat sa il lase pe copil sa tina legatura cu mine si l-a determinat sa uite limba romana (avea 4 ani, la plecare, iar acum are 14).Intrebarea mea este:exista vreo lege care o obliga sa permita copilului sa vorbeasca limba materna? Cineva mi-a spus ca a vazut o emisiune cu un caz asemanator si a spus ca e impotriva legii sa obligi copilul sa nu vorbeasca limba materna. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: radusf2009 , utilizator 18:22, 20 Ianuarie 2015
Cadourile i le-am dat personal in scurtele vizite ale lui impreuna cu mama, care era pe post de translator. Iar pensia alimentara o platesc depunand banii pe un card. Nu am putut sa-i trimit cadouri in Germania, ea refuzand sa-mi lase orice adresa. De asemenea m-a santajat emotional spunandu-mi ca ii fac rau copilului, care nu vrea sa auda de Romania, etc,etc. Acum am aflat mai multe, deoarece am luat legatura cu sotul ei (de care va divorta luna asta si pe care l-a luat doar din interes) si care imi mai spune cate ceva despre copil, iar in ultimul mail a trimis si doua poze mai recente cu copilul. Omul mi-a spus ca ea l-a invatat tot felul de prostii despre mine si tara, si de aceea copilul evita sa ma caute. De asemenea, ea controleaza absolut orice: telefon, e-mail, Facebook (unde mi l-a blocat cand a vazut ca pot sa-i scriu in germana)
PS. Tipa e lipsita de orice urma de caracter. Se judeca si cu mama ei (care a adoptat-o de la casa de copii) pe care vrea s-o arunce in strada si sa-i vanda garsoniera. Din acest motiv, toate rudele ei ma roaga sa incerc cumva s-o pun la punct si imi ofera acum tot felul de informatii.
radusf2009 a scris:

Buna ziua. Problema mea, este urmatoarea: fosta sotie s-a mutat (fara acordul meu) in Germania.A refuzat sa il lase pe copil sa tina legatura cu mine si l-a determinat sa uite limba romana (avea 4 ani, la plecare, iar acum are 14).Intrebarea mea este:exista vreo lege care o obliga sa permita copilului sa vorbeasca limba materna? Cineva mi-a spus ca a vazut o emisiune cu un caz asemanator si a spus ca e impotriva legii sa obligi copilul sa nu vorbeasca limba materna. Va multumesc.


Cum adica il obliga sa nu vorbeasca limba romana? Il bate cand vorbeste romaneste, ii aplica altfel de pedepse, sau il stimuleaza sa invete bine germana, sau ea evita sa foloseasca germana in familie? Eu nu am inteles.
In ceea ce priveste fondul problemei, mama copilului face o mare greseala lipsindu-l de o abilitate care mai tarziu s-ar putea sa-i foloseasca; azi engleza este, de pilda, limba universala, dupa ea castigi mai putin decat dupa o limba exotica, ca olandeza, sau pashti de pilda. Eram odata la Toulouse si vorbeam cu soferul de taxi, polonez. L-am intrebat daca fiul lui, nascut in Franta, acum student, vorbeste poloneza. Mi-a raspuns, mirat: cum sa nu stie, cum sa nu-l invat o limba, actiune care nu m-a costat nimic? Asa ar trebui sa gandim, fara sa ne innecam de emotie la pronuntarea numelui "tarisoarei", adica sa fim pragmatici.
Regret pt. dvs., dar copilul dvs., pentru dvs., este, practic, pierdut.
S-a folosit de varsta frageda a copilului si prin diferite amenintari, santaje si porcarii de felul asta, l-a determinat sa uite total limba. Totodata, a incercat sa-l faca sa uite si de mine, la fel prin amenintari, dar asta nu a reusit in totalitate. Eu incerc sa repar cat pot din toate astea si sa incerc sa tin o legatura cat de mica cu copilul, dar problema este ca ea incearca sa ma impiedice. E greu, dar sper ca nu si imposibil.
Din pacate solutia la problema dvs. nu e la noi ci doar la dvs. Probabil in scurtele vizite pe care le veti avea in Germania ori in cele pe care le va avea copilul in Romania veti reusi sa va intelegeti intr-o limba comuna tata/fiu.Cu timpul va veti adapta la situatia de fapt iar copilul va realiza cine si cata vina poarta in faptul ca el stie sau nu limba romana. Un lucru este cert sa nu uitati sa-l cautati astfel va putea sa inteleaga macar formulele de salut ori de adresare in cateva cuvinte uzuale.
Da. Eu am luat legatura cu (de acum) fostul tata vitreg al copilului, care este un om cu capul pe umeri si care mai discuta cu copilul si pe cat posibil (pt ca trebuie sa se fereasca de "scorpie") va incerca sa-l convinga sa imi scrie in spaniola (face la scoala). Singura problema este ca mama lui controleaza absolut tot si ii va fi greu copilului sa ia legatura cu mine fara stirea ei. In alta ordine de idei, fosta mea soacra si bunica a copilului, care de asemenea se judeca pt. locuinta cu propria fiica, m-a rugat sa fac ceva in sensul asta, ca sa poata vorbi si ea cu copilul atunci cand eventual ma va vizita si sa il duc si pe la ea sa-l vada. De mine e destul de usor, ca ma descurc eu cumva cu vorbitul. Dar o batrana nu prea poate.Ea mi-a spus de emisiunea respectiva si de aceea am incercat sa alu ceva mai concret. Ea nu a putut sa-mi explice exact despre ce era vorba.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ingradirea dreptului de acces la propriul copil adrianuceanu adrianuceanu Caut un consultant care sa ma ajute intr-o problema legata de ingradirea dreptului de a-mi vedea copilul minor care in urma hotararii de divort a fost ... (vezi toată discuția)
Program de vizitare minor alina81 alina81 Buna seara! In septembrie 2008 logodnicul meu (este din germania si traieste acum de un an in Bucuresti) va avea al doilea termen in procesul deschis de el ... (vezi toată discuția)
Program de vizita minor iulia_cc iulia_cc buna ziua..prietenul meu a ajuns intr-o situatie foarte neplacuta din cauza unei femei care i-a facut un copil, o fetita, fara a avea acordul acestuia..el a ... (vezi toată discuția)