avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 723 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Prescriptia creditului
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Prescriptia creditului

Buna ziua,

Am discutat ieri cu cineva o situatie si e nevoie de niste minti luminate pentru a deslusi misterul.

Persoana are un credit la banca X luat in anul 2007. In anul 2010 banca l-a cesionat unei firme de recuperari creante pentru mici intarzieri la plata. A vandut creditul pe nimic unei alte firme. In 2012, acea firma a demarat impotriva debitorului executarea silita, obtinand incuviintarea de la instanta insa debitorul a contestat si procesul nu e incheiat. A solicitat prin contestatie sa se intoarca creditul inapoi la banca. Intrebarea este: in cazul in care i se admite contestatia la executare, datoria la banca nu e prescrisa?
Avocatii consultati au fost unii de parerea ca da, altii ca nu.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 22:05, 23 Ianuarie 2015
VictorArditti a scris:

Executarea a fost pornita de o alta firma, banca a vandut deci nu mai are nici o relatie cu debitorul, fostul ei client. Se considera intrerupt termenul de prescriptie in acest caz?


:)

Foarte interesant mod de a privi lucrurile...

Totuși, dacă debitorului îi va fi admisă acțiunea și creditul se va întoarce la bancă (ceea ce e destul de puțin probabil deoarece acele contracte de cesiune a creanței sunt făcute de profesioniști), înseamnă că cesiunea creanței către acel recuperator ar fi desființată prin hotărârea judecătorească, ceea ce înseamnă că părțile vor fi repuse în situația anterioară.

Deci totul se reia de la momentul la care banca a cesionat creanța, iar la acel moment creanța nu era prescrisă...

Judecatorului nu i s-a cerut sa anuleze cesiunea ci executarea. Practic, executarea nu va mai avea loc dar cesiunea ramane valabila, sa zicem. Ala nu mai poate executa si atunci? Ce se intampla? Judecatorul nu da ceea ce nu i se cere si anularea nu i s-a cerut. Presupun, asa am inteles eu din mesajul domnului.
Omul spune (textual) că a contestat executarea și a cerut întoarcerea creditului la bancă.

Deci dacă se admite contestația, cesionarul (recuperatorul) nu-l va mai putea executa pe debitor, iar creditul se va întoarce la bancă.

Asta înseamnă că pe perioada cât creanța a fost cesionată recuperatorului, pentru bancă a curs termenul de prescripție și chiar s-a împlinit? :)
Ultima modificare: Joi, 22 Ianuarie 2015
Patrick_, utilizator
Nu? Cine a impiedicat banca sa execute ea direct in acesti ani? Ea nu a vandut creante pentru ca vroia ca recuperatorii sa stranga banii pentru ea ci a vandut creante pentru a-si curata bilanturile de credite neperformante si pentru a incasa bani pe ele. Daca ai vandut, cum poti si detine in acelasi timp? Probabil ca va fi nevoie de o alta hotarire judecatoreasca prin care banca sa ia inapoi creditul. Altfel, din punctul meu de vedere, el este vandut. Am o amica in situatia asta, traieste in Italia si a garantat cu imobilul ei din Romania un credit. Vom vedea in curand ce se va intampla in situatie similara....Ea sustine aceeasi varianta cu mine. Eu nu sunt jurist dar probabil ca dvs. stiti vreun temei legal pentru situatia in care nu se prescrie.
O zi buna tuturor!
VictorArditti a scris:

Cine a impiedicat banca sa execute ea direct in acesti ani?


Răspunsul e simplu: contractul de cesiune, legal încheiat. :)

Adică, atâta timp cât acel contract a fost valabil, e normal ca banca să nu mai poată executa direct creanța, acest drept avându-l cesionarul.
Dacă însă se va desființa acel contract de creanță de către o instanță de judecată (ceea ce oricum e puțin probabil), banca va putea să excute contractul, iar termenul de prescripție își va relua cursul din momentul în care a intervenit cesiunea.

Despre cazurile amicilor din Italia... care au garantat cu imobile din România... cred că nu are nici un rost să povestim, deoarece soluțiile din acele cazuri nu au nici un efect asupra cauzei supusă dezbaterii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cesiune creante ; creanta e prescrisa sau nu ? tazuu tazuu Am luat in 02.09.2008 o linie de credit cu card bussines atasat , pe o perioada de un an . Am platit-o in mare parte dar din diverse motive n-am reusit sa ... (vezi toată discuția)
Schimbarea proprietarului unei creante din 3 in 3 ani, intrerupe prescrierea? georgetta9 georgetta9 In 1999 am luat o tzeapa de la un tip ce s-a prefacut ca vrea asociere pe firma, in fapt fiind camatar mascat. Din 2002, in urma unei hotarari, creanta a fost ... (vezi toată discuția)
Firma de executare silita insistenta Livica Livica Am un credit pe care trebuia sa-l platesc pana in 2007. Cand am avut banii ce mai trebuiau platiti am fost la respectiva banca dar mi s-a spus ca nu mai ... (vezi toată discuția)