avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 352 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu medical

am lucrat o perioada cu carte de munca resp.sept.2012-5 ian.2013,cum sa procedez intrucat acum nu mai lucrez,ca sa beneficiez de concediu crestere copil si sa nu mai platesc eventualele spitalizari,doresc si s-ar putea sa fiu gravida
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:28, 18 Ianuarie 2015
1. - Pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) si indemnizatia aferenta trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).
- Plata din mana a contributiilor nu va ajuta sa beneficiati de indemnizatie pentru CCC.

2. - Pe perioada cat sunteti gravida sunteti asigurata la sanatate, fara plata contributiei.

- Din Ordinul CNAS nr. 617 din 13.08.2007 pentru aprobarea Normelor metodologice privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv asigurat fara plata contributiei, precum si pentru aplicarea masurilor de executare silita:

Art. 20.
(1) Persoanele care beneficiaza de asigurarile sociale de sanatate fara plata contributiei sau cu plata contributiei din alte surse vor face dovada incadrarii în una dintre aceste categorii printr-un document justificativ - adeverinta, eliberat de CAS, potrivit fiecarei categorii, pe baza urmatoarelor documente:
...

h) pentru femeile insarcinate sau lauze, pe baza actului de identitate, a adeverintei medicale, a certificatului de nastere a copiluluI - pentru lauze, precum şi a documentului eliberat de unitatile fiscale teritoriale din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri impozabile şi a declaratiei pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri sau pe baza documentelor justificative ca realizeaza venituri lunare sub salariul de baza minim brut pe tara;
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi gravida neasigurata alinaelena89 alinaelena89 buna seara. sunt insarcinata in 8 luni, sunt administrator al unui srl, dar nu mi-am facut contract de munca (deoarece am inteles ca in aceasta functie nu esti ... (vezi toată discuția)
Sunt insarcinata, nu am lucrat niciodata, de ce servicii gratuite beneficiez in situatia mea? claudia1313 claudia1313 buna,am 24 ani si in maxim o luna trebuie sa nasc,dar nu sunt asigurata deoarece nu am lucrat inainte deci nici nu depind de indemnizatia de la stat pentru ... (vezi toată discuția)
Casnica pe asigurarea sotului ContSters318961 ContSters318961 Buna ziua, Stau acasa,nu am lucrat niciodata,am 21 de ani si sunt insarcinata in 2 luni.Doresc sa va intreb daca pot trece pe asigurarea sotului?si daca,find ... (vezi toată discuția)