avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... PFA jurnalist vs contract de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

PFA jurnalist vs contract de munca

Activitatea unui jurnalist (PFA) la un Srl poate fi considerata activitate dependenta?
Conform Codului fiscal, da, conform normelor, nu. Care se aplica?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:45, 19 Ianuarie 2015
Ce contract are incheiat cu acea societate si in ce calitate ?
Contract pentru realizarea de ştiri si reportaje, in calitate de PFA
Daca contractul de prestari servici este incheiat in calitate de PFA, atunci nu cred ca poate fi vorba despre o activitate dependenta.
Va multumesc. Cameramanul foloseste baza materiala a SRL-ului. Dupa codul fiscal o activitate independenta poate fi reconsiderata o activitate dependenta:
Conform Art. 7, Alin.1, pct. 2.1 dacă îndeplineşte cel puţin unul dintre următoarele criterii:

a) beneficiarul de venit se află într-o relaţie de subordonare faţă de plătitorul de venit, respectiv organele de conducere ale plătitorului de venit, şi respectă condiţiile de muncă impuse de acesta, cum ar fi: atribuţiile ce îi revin şi modul de îndeplinire a acestora, locul desfăşurării activităţii, programul de lucru;

b) în prestarea activităţii, beneficiarul de venit foloseşte exclusiv baza materială a plătitorului de venit, respectiv spaţii cu înzestrare corespunzătoare, echipament special de lucru sau de protecţie, unelte de muncă sau altele asemenea şi contribuie cu prestaţia fizică sau cu capacitatea intelectuală, nu şi cu capitalul propriu;

c) plătitorul de venit suportă în interesul desfăşurării activităţii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizaţia de delegare-detaşare în ţară şi în străinătate, precum şi alte cheltuieli de această natură;

d) plătitorul de venit suportă indemnizaţia de concediu de odihnă şi indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă, în contul beneficiarului de venit.

DAR in norme apare:
Art. 7, Alin.1, punctul 11 din norme:

Activităţile desfăşurate în mod independent, în condiţiile legii, care generează venituri din profesii libere, precum şi drepturile de autor şi drepturile conexe definite potrivit prevederilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificările şi completările ulterioare, nu pot fi reconsiderate ca activităţi dependente potrivit prevederilor art. 7 alin. (1) pct. 2.1 şi 2.2 din Codul fiscal.
In opinia mea, normele sunt aplicabile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cmi prestari servicii Contabilitate sector 4 evoCONTA Contabilitate sector 4 evoCONTA O soc.com.incheie contract de prestari servicii cu un CMI pentru efectuare prestari servicii stomatologice.Baza materiala este a SRL-ului.Poate fi considerata ... (vezi toată discuția)
Profesii liberale-medic pf presteaza activitati medicale la unitati priviate mih@ mih@ Buna ziua, Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns in urmatoarele spete:1) .Un medic specialist infiinteaza un PF si in baza unui contract de prestari ... (vezi toată discuția)
Contracte prestari servicii floricristea floricristea Va rog se mai pot incheia acest tip de contracte ? Si ce contributii se platesc ? Va multumesc anticipat pentru suport (vezi toată discuția)