avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... liber platit
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

liber platit

Buna ziua.
Ieri am avut inmormantarea surorii tatalui meu (matusii mele). Ce grad de rudenie trebuie sa existe intre angajat si decedat pentru a primi cele 3 zile libere platite? si daca pot beneficia la sfarsitul preavizului de aceste zile libere?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: stelamudura , utilizator 15:06, 9 Iunie 2009
Conform CCMUN aveti dreptul la :
Art. 61. - (1) Salariaţii au dreptul la zile libere plătite pentru evenimente deosebite în familie sau pentru alte situaţii, după cum urmează:

d) decesul soţului, copilului, părinţilor, socrilor - 3 zile;
e) decesul bunicilor, fraţilor, surorilor - 1 zi;

Cazul dvs nu este reglementat aici cu drept de zile libere.

daca aveti CCM la nivel de unitate in care se acorda si alte zile libere, si pentru deces matusi, atunci puteti solicita acele zile si in timpul preavizului.
Preavizul este preaviz, in schimb cand va veti ridica drepturile salariale vor fi cuprinse si cele 3 zile libere platite.
gabescu a scris:

Preavizul este preaviz, in schimb cand va veti ridica drepturile salariale vor fi cuprinse si cele 3 zile libere platite.


nu inteleg mesajul dvs, puteti fi mai concreta?
Zilele libere acordate pentru evenimente deosebite nu se platesc in plus ...
Ar bi bine, domnule gabescu sa fie asa, insa observ ca doamna grace_r scrie ca pentru matusi nu se da acest drept. O fi matusa mai putin importanta, sau draga cecat soacra/socrul?
In Contractul nostru colectiv se spune asa> d) deces sot, sotie, copil, parinti, socri, bunici, frati, surori= 3 zile platite. Adevarul e ca nu se mentioneaza nimic despre matusi (desi e ruda apropiata - ma rog. a fost)
Multumesc
Inseman ca nu puteti beneficia de astfel de zile libera pentru situatia din familia dvs.
dar cred ca nu vi se poate refuza acordarea de ziel de concediu sau eventual fara plata pentru acest motiv.

Alte discuții în legătură

Dreptul la zile libere platite in cazul unor evenimente familiale deosebite cf. ccm MihaelaChirita MihaelaChirita Buna ziua Socrul este considerat ruda de gr.2? La decesul socrului salariatul are dreptul la zile libere platite? Multumesc mult. (vezi toată discuția)
Zile concediu deces lili2003stoica lili2003stoica pentru decesului rudelor de pana la gradul II se beneficiaza de 3 zile de concediu pt.evenimente familiale; care sunt rudele de gradul I si care sunt rudele de ... (vezi toată discuția)