Buna ziua.
Ieri am avut inmormantarea surorii tatalui meu (matusii mele). Ce grad de rudenie trebuie sa existe intre angajat si decedat pentru a primi cele 3 zile libere platite? si daca pot beneficia la sfarsitul preavizului de aceste zile libere?
Va multumesc.
Conform CCMUN aveti dreptul la :
Art. 61. - (1) Salariaţii au dreptul la zile libere plătite pentru evenimente deosebite în familie sau pentru alte situaţii, după cum urmează:
Cazul dvs nu este reglementat aici cu drept de zile libere.
daca aveti CCM la nivel de unitate in care se acorda si alte zile libere, si pentru deces matusi, atunci puteti solicita acele zile si in timpul preavizului.
Ar bi bine, domnule gabescu sa fie asa, insa observ ca doamna grace_r scrie ca pentru matusi nu se da acest drept. O fi matusa mai putin importanta, sau draga cecat soacra/socrul?
In Contractul nostru colectiv se spune asa> d) deces sot, sotie, copil, parinti, socri, bunici, frati, surori= 3 zile platite. Adevarul e ca nu se mentioneaza nimic despre matusi (desi e ruda apropiata - ma rog. a fost)
Multumesc
Inseman ca nu puteti beneficia de astfel de zile libera pentru situatia din familia dvs.
dar cred ca nu vi se poate refuza acordarea de ziel de concediu sau eventual fara plata pentru acest motiv.