avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 367 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... In perioada preavizului este obligatoriu a se respecta ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

In perioada preavizului este obligatoriu a se respecta programul de 8 ore?

Este vb de un Agent Vanzari care incepand de la 01 sept 2009 intra in preaviz ptr 15 zile, am inteles ca poate sta la locul de munca 4 ore . Este adevarat?
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 16:24, 26 August 2009
DA! Dispozitiile art. 74 alin. (3) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 nr. 2895/29.12.2006, stipuleaza: “In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator”.
Avand in vedere ca documentul la care se aplica preaviz este CIM,urmeaza sa constatati ca acesta nu a fost modificat in ceea ce privese programul de lucru.Pe cale de consecinta in perioada de preaviz angajatul desfasoara acelasi program si aceleasi activitati ca anterior dispuneri preavizului.
Conform CCM la nivel national:
Art. 74. - (1) Incetarea CIM poate avea loc - in conditiile prevazute de lege - printr-unul din urmatoarele moduri:
a) de drept;
b) ca urmare a conventiei partilor, la data convenita de acestea;
c) ca urmare a vointei unilaterale a uneia dintre parti, in cazurile si conditiile limitative prevazute de lege.
(2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.

...............................................
Art. 100. - ............................
(2) Drepturile prevazute in prezentul contract colectiv de munca sunt considerate minime, de la nivelul carora incepe negocierea contractelor colective de munca la celelalte niveluri, cu exceptia celor care sunt stabilite in cuantum fix sau maxim.
(3) In situatiile in care nu se incheie contracte colective de munca pe ramura sau grupuri de unitati, prevederile prezentului contract colectiv de munca la nivel national sunt considerate niveluri minime, in conformitate cu prevederile art. 3, de la care incepe negocierea contractelor colective de munca la nivel de unitati.
(4) Executarea contractului colectiv de munca este obligatorie pentru parti.
ART.101. - Drepturile prevazute in contractele individuale de munca nu pot fi sub nivelul celor stabilite prin contractele colective de munca.


Pe cale de consecinta, durata minima a preavizului este de 20 de zile lucratoare a cate 4 ore/zi, adica 80 de ore care pot fi cumulate in 8 ore/zi, cu acordul angajatorului, timp de 10 zile nu 15. ;)
~ Conținut șters la cerere ~
exisat in textul din CCMUn aceste cuvinte foarte importantae:

In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi

Adica acest text se refera doar la preavizul acordat de unitate, respectiv la incetarea CIM din initiativa angajatorului = concediere individuala sau colectiva !!

Prevederile citate nu se aplica la preavizul acordat de anhajat in cazul unei demisii, cand avem un preaviz de 15 sau 30 zile calendaristice in care se lucreaza integral norma din conrtact (8 ore)
Ultima modificare: Miercuri, 26 August 2009
Gratiela Ratiu, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Perioada preaviz mitrache_v mitrache_v Buna ziua! Imi puteti da si mie reglementarea legala prin care perioada de preaviz in cazul concedierii individuale este de 20 de zile calendaristice? Va ... (vezi toată discuția)
Preaviz Buna ziua, m-am lovit de urmatoarea problema: un salariat si-a inaintat demisia si doreste ca din cele 15 zile de preaviz, 10 sa fie zile de concediu de ... (vezi toată discuția)
Programul in timpul preavizului marchadora marchadora ce drepturi am daca sunt in preaviz din pana in data de15 sept 2010?in legatura cu programul de lucru,ca la noi se sta mai mult de 8 ore.daca nu ma supun ... (vezi toată discuția)