avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... plata sultei fara termen
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

plata sultei fara termen

buna ziua!in noiembrie 2007, in urma unui proces ex concubinul meu a primit in 50%din apartamentul meu(cumparat pe numele meu) cu obligatia la lpata sultei X catre mine, nespecificandu se nici un termen al acesteia.i s a acordat in intregime apartamentul deoarece avea in intretinere pe fiica noasta, ca drept locativ pentru amandoi.plata nu a fost facuta in tot acest timp,deci apartamentul apare intabulat pe numele meu , la finante pe numele meu. toate datoriile apar pe numele meu, datorii care se ridica la cateva sute de milioane.am fost data (eu)in judecata pentru neplata datoriilor.impozitele pe apartament apar pe numele meu..ce pot face . act de proprietate nu detin , este la el.. nu am nici un act care sa ateste ca eu sunt proprietar. as vrea sa l vand si sa achit toate restantele dar el nu este de acord.
cum se poate ca instanta judecatoreasca sa i dea apartamentul in intregime , sa l oblige la plata sultei.... si el sa ma inglobeze in datorii. inteleg ca pe piata imobiliara acum apartamentul nu mai are valoarea x , are valoarea y sa zicem, as fi de acord sa primesc valoarea y minus jumatate din datoriile la acea ora .. numai sa stiu ca nu am restante..dar daca el nu este de acord .. trage de timp
ce ma sfatuiti sa fac? multmesc anticipat
Ultima modificare: Marți, 9 Iunie 2009
simona nicoleta , utilizator
Cel mai recent răspuns: Alina Musat , Avocat 13:43, 10 Iunie 2009
Doamna, se pare ca o tineti una si buna cu proprietatea aceasta. Ati fost proprietara in acte pana in noeimbrie 2007 cand instanta a hotarat atribuirea imobilului in natura fostului concubin si plata sultei catre dv. Daca nu mai locuiti in acel apartament de 3 ani, adica din 2006, datoriile din 2006-nov2007 sunt ale dumneavoastra in calitate de unic proprietar la acea vreme si trebuie sa le achitati. Pentru plata impozitului pe acea perioda, nu conteaza ca nu ati locuit acolo. Puteti avea si zece proprietati si sa nu locuiti in ele, dar impozitul la stat pentru ele tot trebuie sa il platiti.
Referitor la sulta, dupa cum am mai spus: depuneti o cerere la instanta prin care solicitati investirea cu formula executorie a sentintei de care ati facut referire. Atasati la cerere o copie a sentintei, aveti grija sa fie pe ea mentiunea definitiva si irevocabila. Dupa investirea cu formula executorie mergeti la un executor judecatoresc pentru demararea procedurii de executare silita. In cazul in care fostul concubin nu intelege sa plateasca de buna voie, se va trece la executarea silita a bunurilor, respectiv scoaterea la licitatie a apartamentului. Sa aveti in vedere ca, pe langa cheltuielile legate de procedura de executare pe care le va plati fostul concubin, executorul va va percepe dv. si un onorariu de succes reprezentnd maxim 10 % pentru sumele de pana la 50.000 lei crescand proportional cu valoarea.
In paralel, faceti copii legalizate ale hotararii definitive si irevocabile prin care s-a atribuit imobilul fostului concubin pe care le depuneti la asociatie, la finante si unde mai trebuie pentru a demonstra ca din nov. 2007 dumneavoastra nu mai sunteti proprietrul de drept al apartamentului respectiv si datoriile incepand cu nov. 2007 nu sunt ale dumneavoastra. Sincer, mie mi se pare ca vina pentru aceasta situatie va apartine in totalitate pentru ca ati ramas in pasivitate atata timp. Puteati intreprinde aceste demersuri imediat dupa aflarea hotararii.
Iar moral....., tinand cont de faptul ca fiica dv. a ramas la el, eu as face demersurile pentru a demonstra ca nu mai sunt proprietar din nov. 2007 pentru a fi radiate datoriile de pe numele meu si as ceda dreptul meu de creanta (sulta), cu contract, fetei.
doamna m_ella2005, am recitit sentinta si nu apare deloc cum ar fi definitiva si irevocabila..situatia se schimba?
multumesc din inima pentru raspunsurile date!
Daca nici o parte nu a exercitat calea de atac impotriva acestei sentinte atunci este definitiva si irevocabila chiar daca inca nu ati gasit aceasta mentiune; mergeti si faceti copii legalizate ale hotararii si va aparea si aceasta mentiune- definitiva si irevocabila.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Atitudinea asociatiei a fost corecta? criscrisan96 criscrisan96 Buna ziua.Sunt proprietara unui apartament preluat in urma unei hotariri judecatoresti din luna septembrie 2010.Fostul sot nu si-a ... (vezi toată discuția)
Consultanta partaj-sulta Cimpanu Adriana Cimpanu Adriana In urma unui proces de partaj cu sentinta definitiva a-m obtinut eu 70% cota parte din imobil iar fostul sot 30%.Valoarea imobilului in anul 2008 a fost ... (vezi toată discuția)
Sfat juridic zmaranda zmaranda In urma unei hotarari judecatoresti ,,definitiva si irevocabila,, am castigat apartamentul, fostului sot i-a revenit o sulta din partea mea.Pentru ca nu am ... (vezi toată discuția)