avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cota parte indiviza
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cota parte indiviza

Care este formula matematică corectă pentru calculul cotei părţi indivize din proprietate.
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 15:36, 28 Septembrie 2016
In prealabil calculului se face standardizarea suprafetelor utile ale tuturor apartamentelor.
Aceasta este o operatiune utila si folosita numai pentru repartizarea cheltuielilor din asociatie, astfel incat toti proprietarii care au acelasi fel de apartamente, situate pe o coloana sa plateasca aceeasi suma.
(Intre actele de proprietate sunt diferente cauzate de felul in care au fost completate acestea, de persoane diferite, din surse nu intotdeauna intelese, in perioade diferite, dupa masuratori diferite sau inexacte etc)
Standardizarea s-ar putea face prin media suprafetelor utile ale tututor apartamentelor de pe o coloana de apartamente similare.
----------------------------------------------------------------------------------------
Dupa ce s-a facut standardizarea nu va mai ramane mare lucru de facut:
- se aduna toate suprafetele utile de pe scara ====> suprafata utila a scarii;
- suprafata utila a fiecarui apartament se imparte la suprafata utila totala ====> cota-parte indiviza (pe scara) a apartamentului respectiv. Rezultatul se imparte la 100 si rezulta procentul.
Suma tuturor procentelor pe scara trebuie sa fie 100%.

Pentru calculul cheltuielilor repartizate la nivel de bloc, cota-parte indiviza se calculeaza la fel cu cea descrisa mai sus (pe scara), numai ca in calcul se face insumarea suprafetelor utile ale tuturor apartamentelor din bloc. Aceasta va fi mai mica decat cota-parte indiviza calculata pe scara, iar totalul acestora insumate pe intregul bloc trebuie sa fie tot 100%.

Similar se poate calcula cota-parte indiviza si numai pe o coloana sau pe o anumita categorie de apartamente pentru repartizarea unor cheltuieli aferente numai acelei coloane sau acelei categorii, daca se practica in asociatie acest mod de repartizare (este optional).

Dar, ca sa nu va mai complicati in calcule cu cota-parte indiviza, deci pentru simplificarea calculelor, faceti repartizarea cheltuielilor direct pe suprafata utila. Calculati pretul pe mp si apoi inmultiti cu suprafata fiecarui apartament caruia i se repartizeaza acea cheltuiala, dupa ce ati facut acea standardizare.

Suprafata utila = suprafata apartamentului fara logii, balcoane, terase tip balcon.

Ultima modificare: Vineri, 23 Septembrie 2016
elga50, moderator
Aceasta chestiune a mai fost dezbatuta in mai multe topicuri, aici pe forum.

De obicei determinarea cotei-parti indivize de proprietate, pe langa faptul ca este trecuta in contractele de vanzare-cumparare , se determina pe scari sau blocuri, astfel:
- se determina cat mai exact suprafetele utile ale fiecarui apartament in metri patrati; retineti ca apartamentele fiind oarecum „tipizate”, cele situate pe acelasi tronson, au aceeasi suprafata utila - insa nu neaparat;
- avand situatia fiecarui apartament, determinati suprafata utila totala a scarii sau blocului respectiv;
- avand acesta suprafata totala, putem determina cota parte-indiviza de proprietate individuala astfel:
c.p.i. (%) = sup. utila a unui ap (mp). / sup. utila totala (mp) x 100;

Rezultatul il puteti afla cu 2 sau 3 zecimale.

In practica, noi folosim pentru repartizarea cheltuielilor pe c.p.i., direct SU (suprafata utila a apartamentelor). Rezultatul este absolut identic daca s-ar folosi c.p.i.

Trebuie sa aveti grija ca la determinarea supraf. utile, nu intra logiile si balcoanele. Sigur, daca vreti sa faceti masuratori exacte, o sa gasiti mici diferente, dar acest lucru nu trebuie sa va faca sa folositi suprafete utile diferite pentru acelasi tip de apartament, asa ca fiecare tip de apartament din bloc va fi „tratat” ca avand aceeasi SU, altfel va complicati inutil.

Mult suicces!
cornel1592 a scris:
Care este formula matematică corectă pentru calculul cotei părţi indivize din proprietate.

Matematic si cea mai simplaȘ
CPI = Suprafata utila a apartamentului : suprafata utila a tuturor apartamentelor X 100

Astfel daca un apartament are 50 m.p. iar suma suprafetelor utile ale tuturor apartamentelor este 1000 m.p. rezulta ca apartamentul de 50 m.p. are o CPI de 5%.
As vrea sa punctez doar ca daca faceti rotunjire la 2 zecimale este posibil ca atunci cand adunat cotele parti indiviza de la toate apartamentele sa nu obtineti 1 (sau 100%).

Sa faceti aceasta verificare si sa decideti asupra unei solutii inainte de a folosi rezultatul in calculul unei liste.
Asta daca acest calcul se face cu calculatorul de birou, pentru ca, daca se face intr-un excel, de exemplu, calculul este exact, chiar daca rezultatul apare cu 1, 2, .... 32 de zecimale sau cu niciuna.

Alte discuții în legătură

Calcul cpi ContSters189595 ContSters189595 Asociatie 165 apt compusa din: 5scari 18apt de 2 camere cu suprf utila 42.82 mp 1 apt de 2 camere cu su utila 40.35mp supraf totala 1 scara ... (vezi toată discuția)
Repartizarea cheltuielilor simona simona  simona simona abuna ziua! locuiesc intr-un condominiu,si administratora cind aplica calculul la cheltuielile pe cota parte indiviza, imparte suma respectiva, la ... (vezi toată discuția)
Cota indiviza mare nicoletabugeanu nicoletabugeanu In anul 2005 a fost cumparat un apartament de 3 camere impreuna cu dreptul de proprietate asupra cotei indivize de 4.898% din partile si dependintele din ... (vezi toată discuția)