avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune - noul Cod Civil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune - noul Cod Civil

Buna ziua. La deschiderea succesiunii au drept sotia defunctului, ascendentii (in aces caz tatal supravietuitor al defunctului) si descendentii, daca sunt. In acest caz, nu exista descendenti. Intrebarea este: Au drept si rudele de gadul 2, in acest caz o sora a defunctului? Astept raspuns de specialitate. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Lidia2012 , utilizator 09:03, 23 Ianuarie 2015
Daca ar exista descendenti, ar veni numai acestia la mostenire.
Nu exista, vin ascendentii privilegiati (parintii) SI colaterali privilegiati (fratii, surorile).
Deci sora defunctului are dreptul.
Si sotia ?.... Daca ar exista un testament in favoarea sotiei, neexistand descendenti, testamentul ar putea fi contestat, in calitate de MOSTENITORI REZERVATARI atat de parintii - asendenti - cat si de fratii - colaterali, de gradul doi de rudenie - ai defuntului ??....
Si sotia. Imi cer scuze. Eu luasem de la sine inteles ca si sotia.
Numai parintii sunt rezervatari, fratii nu.
Multumesc, Doamna. Daca mai puterti sa-mi acordati atentia, fratii intra impreuna cu parintii numai daca nu exista testament de niciun fel?...Sunt putin nedumerita, deoarece eu stiam...ca fratii, fiind de gradul 2, nu ar fi chemati la succesiune. Oricum, daca am inteles corect, fratii nu ar avea dreptul la contestarea unui testament in care nu ar figura ca mostenitori, neffind rezervatari. Problema s-ar pune NUMAI daca defunctul nu a lasat testament. Este asa ?...
A lăsat sau nu testament? Dacă i-a lăsat soției bunurile prin testament, numai parintii ca rezervației ar putea ataca testamentul pt a-și culege rezerva. Dacă nu exista testament valabil, și frații sunt chemați la moștenire.

Alte discuții în legătură

Succesiune marcelsimion marcelsimion TRAIM IN TARA TUTUROR POSIBILITATILOR ! ADIO AMERICA ROMANIA TE-A DETRONAT SUNTEM CAMPIONI CU O MEDALIE RARA . Nu imi vine sa cred am in mana un document de ... (vezi toată discuția)
Frate mostenitor? trueblack trueblack Am un frate vitreg dupa tata.A fost conceput cu o alta femeie in perioada in care tata era inca casatorit cu mama.Ulterior au divortat.Fratele poate sa ma ... (vezi toată discuția)
In caz de deces, cui revin bunurile mele? MC_COSTIN MC_COSTIN AS VREA SA STIU , IN CAZ CA EU SI SOTUL MEU MURIM, CUI REVIN BUNURILE NOASTRE? NEAVIND COPII, MA GANDESC CA PARINTILOR?SAU SOCRILOR? (vezi toată discuția)