avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 720 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... frate mostenitor?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

frate mostenitor?

Am un frate vitreg dupa tata.A fost conceput cu o alta femeie in perioada in care tata era inca casatorit cu mama.Ulterior au divortat.Fratele poate sa ma mosteneasca in eventualitatea unui deces?Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 06:21, 8 Octombrie 2009
In cazul decesului tatalui dvs fratele vitreg are aceleasi drepturi ca si dvs la mostenirea dupa urma tatalui. In cazul in care (Doamne fereste) decedati si dvs , depinde cine sunt mostenitorii ramasi in viata . Daca aveti sotie aceasta va mosteni 1/4 din averea dvs iar restul il mostenesc dupa caz descendentii sau ascendentii.
CLASA I DE MOSTENITORI LEGALI
Clasa I de mostenitori, descendentii, sunt primele rude chemate la mostenirea defunctului (cf. art. 669 C.civ.)

In aceasta categorie intra: copii, nepotii, stranepotii si urmasii lor in linie dreapta la infinit.
Nu are relevanta daca acesti descendenti sunt din casatorie sau din afara ei, sunt adoptati sau firesti.

Intre descendenti, succesiunea se imparte pe capete, dupa numarul lor intre descendentii de acelasi grad chemati la mostenire. Daca descendentii de grad mai indepartat sunt chemati la mostenire prin reprezentare, opereaza impartirea pe tulpini.

Descendentii sunt mostenitori rezervatari, sezinari iar daca vin la mostenire mai multi descendenti sau in concurs cu sotul supravietuitor sunt obligati la raportul donatiilor daca liberalitatea nu s-a facut cu scutire de raport.

CLASA A II-A DE MOSTENITORI LEGALI
Clasa a doua de mostenitori cuprinde reude privilegiate ale defunctului: parintii acestuia - numiti ascendenti privilegiati; precum si pe fratii/surorile defunctului si descendentii acestora - colateralii privilegiati.

CLASA A III-A DE MOSTENITORI LEGALI
Clasa a treia de mostenitori cuprinde pe ceilalti ascendenti ai defunctului - ascendentii ordinari, cu excluderea ascendentilor privilegiati.
Prin urmare intra in aceasta clasa: bunicii, strabunicii... pe linie ascendenta directa fara limita in grad.

CLASA A IV-A DE MOSTENITORI LEGALI
Clasa a patra de mostenitori cuprinde rude mai indepartate in linie colaterala, pana la gradul IV inclusiv, precum: unchii, matusile, verii primari, fratii/surorile bunicilor defunctului
trueblack a scris:

Am un frate vitreg dupa tata.A fost conceput cu o alta femeie in perioada in care tata era inca casatorit cu mama.Ulterior au divortat.Fratele poate sa ma mosteneasca in eventualitatea unui deces?Va multumesc.



Sa inteleg ca ma intereseaza daca fratele va poate mosteni pe dvs?
Daca nu aveti mostenitori din prima clasa , adica descendenti la mostenire vin ascendentii privilegiati (parintii) si colateralii privilegiati (fratii si surorile, inclusiv fratele vitreg).
Nu ne-ati oferit prea multe date.
Daca aveti copii, acestia inlatura de la mostenire orice alte rude (nu si pe sotia supravietuitoare, in eventualitatea in care ar exista. De altfel sotii nu sunt rude)

De asemenea, fratele nefiind mostenitor rezervatar, poate sa nu primeasca nimic din mostenirea dvs., daca lasati un testament in favoarea altei persoane.
Ultima modificare: Joi, 8 Octombrie 2009
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenitori legali monalisa16 monalisa16 Pot fi mostenitori legali descendentii(copiii) unui mostenitor colateral ordinar (var primar cu defunctul,gradul patru) in conditiile in care si acesta e ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa sot fara copii geta2005 geta2005 Sotul meu a decedat acum 12 ani .Nu avem copii el nu are frati ,surori si mama lui a decedat acum 8 ani Cat a fost in viata nu a ridicat nici o pretentie ... (vezi toată discuția)
Mostenire cristimunteanu cristimunteanu Buna ziua. Am 66 ani, niciodata casatorit, si un copil mic (recunoscut oficial) De asemenea eu am si o sora vitrega. Mama copilului traieste separat de mine. ... (vezi toată discuția)