Astazi am fost oprit in trafic de conducatorul unui autoturism care rula in spatele meu spunindu-mi ca de la roata masini mele i-a sarit o piatra si parbrizul s-a ciobit. A solicitat sa mergem la politie pentru PV.
Nu m-am dus pentru ca nu am avut nici un contact fizic cu respectivul autoturism. In plus nu a fost nici un accident, in sensul Codului Rutier (art. 75).
Despre constatre amiabila nu a adus vorba si nici nu este cazul, cred. Pai nu am nici o vina, ii dau polita RCA, si ma inregistrez cu eveniment si iau puncte malus, asta daca RCA accepta rezolvarea pe RCA a unui astfel de veveniment.
Se poate invoca obligativitatea prezentarii la Politie art. 79 din cod in sensul ca
au rezultat "... şi/sau alte pagube materiale...".
Problema este ca in OUG 195/2002 prevede ca un conducator de autovehicul este obligat sa pastreze o distanta suficienta fata de vehiculul din fata pentru ca sa poata opri in cazul unei franari bruste. OUG 195/2002 nu are nicio prevedere privind distanta dintre autovehicule in cazul existentei pe carosabil a unei pietre izolate. S-a considerat ca pe drumurile din Romania nu exista asa ceva. In cazul criblurii distanta dintre autovehicule se reglementeaza prin indicatoare rutiere.
Ing. Ioan Ciobanu
In consecinta nu dvs. sunteti vinovat...si nici nu este accident rutier...de care sa fiti vinovat...
Respectivul poate merge la politie si in urma unei expertize sa se stabileasca cauza pentru care s-a produs distrugerea parbrizului masinii...
Daca este vorba de o piatra sa se descurce ei...cum vor putea...
salut, domnule avocat, nu cred ca este correct ca cineva sa efectueze o expertiza, asta dpdv moral al pagubitului, ...de ce sa facem noi pe politistii in loc sa isi faca altii treaba?
Pe de alta parte nici conducatorul vehiculului din fata si de la care a sarit piatra nu are nici o vina, eu cred ca administratorul de drum este vinovat pentru ca nu si-a intretinut corespunzator portiunea respectiva de drum.
Se poate apela la o plangere impotriva lor? Cred cu tarie ca este cel mai corect asa, eu am si parbrizul spart de la o piatra, mai mult, azi 23.03.2017 am si farul spart.
As vrea sa dau in judecata adiministratorul de drum pentru care au am platit acea taxa de drum national=rovinieta. Am vreo sansa? multumesc anticipat!
Acelasi lucru l-am patit si eu pe autostrada, masina noua, abia facuti 1000 km cu ea, o pietricica sarita in parbriz fie de pe contrasens sau de la masina din fata care era la vreo 100m departare cel putin. Am casco, banii nu ar fi problema, dar sa schimb parbrizul unei masini noi din cauza celor de la drumuri pe care-i doar exact in fund, e o problema, mai ales ca aveam sub 130km la ora...