avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 831 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Termen convocare adunare generala.
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Termen convocare adunare generala.

S-a afisat anuntul de convocare a adunarii generale extraordinare a proprietarilor in data de 09.01.2015 iar adunarea a avut loc in data de 15.01.2015, fiind prezenti mai mult de 50% dintre proprietari, deci a fost statutara si s-au adoptate unele hotarari. O parte dintre cei care nu au fost prezenti la adunare contesta hotararile pe motiv ca nu s-a respectat termenul de minim 7 zile de la data convocarii adunarii si pana la data cand s-a tinut efectiv aceasta adunare. Este indreptatita opinia celor care contesta hotararile? Cum se calculeaza corect acest termen in situatia concreta prezentata?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 07:43, 27 Ianuarie 2015
In Legea 230 din 2007 avem:

Articolul 23
[...]
(5)Proprietarii trebuie anuntati, prin afisare la loc vizibil sau pe baza de tabel nominal convocator, asupra oricarei adunari generale a asociatiei de proprietari, cu cel putin 7 zile inainte de data stabilita, inclusiv cu privire la ordinea de zi a adunarii generale. Ordinea de zi anuntata se poate completa prin hotarare a adunarii generale.

Zilele se numara incepand cu urmatoarea celei in care s-a afisat. Deci, daca s-a afisat pe 09/01/2015, adunarea generala ca sa fie statutara trebuia sa se tine cel mai devreme pe 16/01/2015.

Contestati acest lucru la asociatie si apoi in instanta. E foarte important sa urmati acest curs pentru ca se poate reprograma adunarea generala. Cu cat sunteti mai multi, cu atat mai bine.
Cum se calculeaza corect acest termen in situatia concreta prezentata?

Termenul legal prevazut incepe sa curga din ziua urmatoare afisarii
Daca anuntul convocator a fost afisat pe 09.01+7 zile=16.01
Daca adunarea generala reconvocata a avut loc pe data de 15.01,inseamna ca nu a fost respectat termenul legal prevazut
Cred ca va faceti probleme prea mari determinate de 1 zi, calcul care poate fi interpretat cum vrea fiecare.
Daca socotim si ziua de 9.01 ca fiind o zi, inseamna ca 15.01 este valabil, cu atat mai mult cu cat aceasta data o fi fost scrisa in anunt, nu?.
In lege scrie de cele 7 zile, nu scrie de cand incepe numaratoarea..... :hammer:

Cei care contesta o fac numai pentru ca sunt Gica-contra si nu le convin hotararile luate in AG.
Ia sa se fi luat hotararea ca fiecare proprietar sa fie scutit o luna de plata intretinerii, sa vedeti ca nu mai contestau nimic!

Parerea mea este sa ignorati aceste contestari cu privire la data tinerii AG. Nu sunt importante.
Important este ca ce s-a hotarat in AG, statutar indeplinita, sa se puna in aplicare, atata timp cat aceste hotarari au fost luate cu majoritatea din cei prezenti.

@ynocentta

Nu e vorba de reconvocata, ci chiar de convocata la care a fost prezenta majoritatea de peste 50% dintre proprietari. N-ar fi rau daca ati citi mai atenta ce scriu oamenii prin topicurile lor.

Termenul de 7 zile este un interval, asadar data de 16 era data minima legala...
Pare un element minor dar e dreptul acelor proprietari sa ceara respectarea acestui aspect.
Ultima modificare: Duminică, 25 Ianuarie 2015
Dr.Virgil Dan Amza, Evaluator
mira55 a scris:
S-a afisat anuntul de convocare a adunarii generale extraordinare a proprietarilor in data de 09.01.2015 iar adunarea a avut loc in data de 15.01.2015,

Fara a contrazice pe cineva in aceasta interventie, sigur ca 15 - 9 = 6 si nu 7 asa cum prevede legea. Dar pentru ca cei ce lucreaza in contabilitate stiu, de exemplu cum se calculeaza timpul intr-o deplasare va propun sa va readuceti aminte.
Daca am plecat din localitatea pe data de 9 si m-am intors in localitate pe data de 15 pot avea la ddecontare 6 zile dar la fel de bine pot avea 7 zile. De ce?
Pai daca plec in data de 9 la ora 6.00 si ma intorc in 16 la ora 7.00 am 6 zile.
Dar daca plec in data de 9 la ora 6.00 si ma intorc in 16 la ora 19.00 am 7 zile.
Fiecare zi are 24 de ore si incepe la ora 6 terminandu-se la ora 6 a doua zi, cu exceptia ultimei zile (a 7-a) care incepe la ora 6 din data de 15 (cand se termina ziua a 6-a) si se incheie la ora 19.00 avand peste 12 ore.

Asa ca daca e sa despicam firul in 7 comitetul si-a notat in scris in procesul verbal faptul ca adunarea generala se convoaca la data de 15.01.2015 ora 19.00 (de exemplu). Apoi se poate incheia scurt un PV semnat de presedinte, administrator si poate unii din comitet in care sa se arate ca anuntul a fost afisat la avizier in data de 09.01.2015 la ora 7.00. De la ora 7 din data de 9 pana la ora 19 in data de 15 sunt exact 7 zile! :beer:

Alte discuții în legătură

Procedura de anuntare a convocarii adunarii generale popcrys77 popcrys77 Buna ziua, ma intereseaza care este termenul de convocare, reconvocare a unei adunari generale in cadrul unei asociatii de proprietari, respectiv daca ... (vezi toată discuția)
Reducerea membrilor com. executiv prin demisie cyan cyan Daca doi dintre cei cinci membri alesi in CEX demisioneaza, se mai pot lua decizii in CEx (mai este legal CEx) sau trebuie convocata adunarea generala ... (vezi toată discuția)
Reconvocare adunare generala a asociatiilor de proprietari medut_pitic medut_pitic Buna ziua Poate cineva sa imi confirme ca se poate face reconvocarea Adunarii Generale in caz de lipsa forum la 10 minute mai tarziu? \"Adunare General va ... (vezi toată discuția)