avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 771 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Impas la protocolul intre 2 asociatii de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Impas la protocolul intre 2 asociatii de proprietari

Buna ziua,

La sfarsitul anului am reusiat sa ne infiintam o asociatie de proprietari doar pe scara noastra. Dupa lungi discutii presedintele asociatiei mama, acesta a fost de acord sa semnam un protocol intre asociatii. Aici a intervenit impasul. Propunerea lui este cam asa:

Voi face exemplificarea pentru un furnizor.

1. Daca exista factura separata pe fiecare scara asociatia nou infiintata isi asuma soldul scarii.
2. Daca nu exista factura separata pe fiecare scara (ex.gunoi, apa rece) "asociatia nou infiintata "trebuie sa isi asume soldul*cota parte indiviza a scarii.

Daca aplicam acest criteriu rezulta un lucru foarte interesant, noi platim mult mai mult decat este afisat in lista de intretinere iar asociatia mama mai putin decat este afisat.
Este corecta abordarea presedintelui asociatiei mama, iar daca nu, puteti sa imi oferiti o solutie de impartire a datoriilor pe fiecare furnizor?









Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 12:19, 27 Ianuarie 2015
Cred ca utilizatorul intreaba cum sa imparta numai facturile care vin la asociatie.

La punctul 1 este corect.

La punctul 2, asociatia noua trebuie sa mearga la furnizorii care emit in prezent o singura factura si sa-si faca contract separat (mai putin la furnizorul de apa rece).

Salubrizarea se repartizeaza in functie de numarul de persoane, nu de cota-parte indiviza, iar contractul se va face pe un numar declarat initial, la contractare, de catre presedintele noii asociatii.
In acelasi mod trebuie sa procedeze si presedintele asociatiei mama, refacand contractul de salubritate la prestator, declarand numarul de persoane care au ramas in vechea asociatie.

In privinta apei reci, ar fi ideal sa va faceti contor de bransament separat.

Dar pentru ca asta costa foarte mult si poate nu aveti acum fonduri, va puteti monta si un contor pasant, in subsol, pe coloana comuna de apa rece. Conditia esentiala este ca scara dv. sa fie ori ultima, ori prima in configuratia blocului (sa nu fie la mijloc) pentru a putea face diferenta totala de apa consumata. Apoi fiecare asociatie isi imparte consumul care rezulta din calcul pe scara (scarile) proprii. Citirea contorului pasant trebuie facuta simultan cu citirea contorului general de bransament, ca acest calcul sa fie corect.

Daca nici asa nu puteti rezolva problema impartirii consumului total pe scara, atunci diferenta de apa - cred ca la asta se refera utilizatorul - se repartizeaza intre asociatii conform criteriului aplicat la asociatia-mama, iar in cadrul asociatiei dv. aplicati acelasi criteriu.
Ultima modificare: Luni, 26 Ianuarie 2015
elga50, moderator
Voi incerca sa fiu mai concret. Trebuie sa facem un protocol de impartire a datoriilor asociatiei mama. Problema nu este asa simpla pentru ca suma de incasat de la proprietari este mai mica decat suma de plata la furnizori cu vreo 40000 de lei.

Sumele sunt cam asa:

Scara 1 de incasat de pe lista de intretinere 105000
Scara 2 de incasat de pe lista de intretinere 12000
Scara 3 de incasat de pe lista de intretinere 13000

Total de incasat 130000.

De plata la furnizori 170000.

La unii furnizori facturile sunt separate iar la au venit la comun. Mai mult, la un furnizor o parte de datorii sunt pe fiecare scara iar o parte la comun.

La acest furnizor sumele sunt cam asa:


Scara 1 55000 facturi separate
Scara 2 13000 facturi separate
Scara 3 28000 facturi separate


La comun 34000 (din vremea cand nu era contorizare separata).
Total 130000(furnizorul la care avem cea mai mare datorie)

Cum putem imparti datoria la acest furnizor intre scari data fiind situatia de la listele de intretinere.
bsb1975 a scris:
Total de incasat 130000.

De plata la furnizori 170000.

Nu este in regula. Daca este asa inseamna ca aveti cei 40.000 lei in casa si in banca. Iar daca nu-i aveti, unde sunt acesti bani?
Dar daca nu v-ati desparti si ramaneti in asociatia mare, cum ati ajunge sa acoperiti aceasta diferenta? Va intreb pentru ca modalitatea pe care ati folosi-o in asociatia mare poate sa va fie ca exemplu si la despartire.
Cei 40.000 diferenta sa se repartizeze dupa anumite criterii proprietarilor din asociatia mare ca si datorie a lor iar la despartire fiecare pleaca in asociatia lui cu aceasta datorie.

Diferenta de 40000 nu se regaseste in casa sau in banca.

Aceasta diferenta provine in principiu din doua surse:

Vechiul comitet al asociatiei a folosit bani incasati din plata intretinerii (20000) pentru plata unor avocati care au dat in judecata restantieri ai blocului. Unele procese au fost castigate iar altele au fost pierdute. Suna ciudat dar asta este realitatea. Totusi banii platiti avocatilor nu se regasesc pe listele de intretinere (de ce, nu stiu).
Restul de 20000 se pare ca sunt penalizari vechi (intre 5 si 10 ani) puse de furnizori pe care vechile administratii nu le-au pus in listele de intretinere (asa mi s-a spus) si pe care acum noua administratie nu sunt convins ca poate sa le mai distribuie.

Ar mai fi ceva. Nu stiu sigur dar este posibil ca o anumita suma sa fie de nejustificat, adica o posibila sustragere de fonduri veche.

Cert este ca exista o diferenta care trebuie distribuita dupa un criteriu echitabil intre asociatii.
V-am raspuns ca situatia financiara a as. prop. din care faceti parte se regaseste in proportie de 95% pe ultima lista de plata. Diferenta se regaseste (ar trebui sa se regaseasca) in registrele de fonduri - de rulment, de reparatii, de penalizari, documente care sunt intocmite tot pe scari si apoi pe fiecare proprietar in parte.

Faza cu penalzarile istorice trebuie tratata la mica intelegere daca nu s-a lucrat serios la acest capitol. Pana la urma aceste penalizari, daca nu stiti cum sa le distribuiti, o sa trebuiasca sa faceti liste valorice separate pe scari si individual pe restantieri si astfel ajungeti sa impartiti pe scari/proprietari si acest "tort".

Mai trebuie vazut ce/cum s-au recuperat cheltuielile de judecata de la cei actionati in instanta:
- la procesele castigate, aceste cheltuieli trebuiau sa fie repartizate si recuperate de la proprietarii aflati in aceasta situatie;
- la procesele pierdute, cheltuielile de judecata trebuiau sa fie repartizate la toata asociatie, prop. cu sup. utila (cpi).
Si intr-o situatie si in alta, sumele respective s-ar fi aflat intr-o situatie sau alta - achitate sau in debit.
O alta solutie de recuperare a acestor cheltuieli este - asa cum prevede legea - de la cei vinovati de neaplicarea corecta a procedurilor de repartizare (com. ex., cenzori, adm.).

Mult succes!


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impartire factura apa rece bsb1975 bsb1975 Buna ziua, Am reusit sa ne infiintam o asociatie de proprietari pe scara noastra si datorita situatiei complicate a asociatiei din care ne-am desprins nu am ... (vezi toată discuția)
Asociatie nou infiintata predescughe predescughe sunt o asociatie nou infiintata 2 scari din 3 dintr-un bloc cu desprindere din asociatie veche 3 blocuri a cate 3 scari. furnizorii de utilitati nu vor sa ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli constituire asociatie de proprietari; plata intretinerii Adrian_T Adrian_T Buna ziua Locuiesc in Iasi, intr-un bloc cu 2 scari care era constituit intr-o asociatie de proprietari cu contorizarea consumului de apa rece facuta de un ... (vezi toată discuția)