avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Suspendare indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Suspendare indemnizatie crestere copil

Buna! Sunt salariata din 2009, in aprilie urmeaza sa intru in concediul prenatal, moment in care as dori sa ma mut in Germania, unde voi naste copilul si voi locui pentru un an de zile, impreuna cu sotul meu. In aceste conditii, am dreptul sa primesc salariul pentru cele 126 de zile de concediu pre/postnatal? Despre indemnizatia pentru cresterea copilului stiu deja ca se suspenda in momentul in care imi mut domiciliul in afara tarii, dar nu am inteles daca pot beneficia de ea in momentul in care ma voi reintoarce in tara (cand copilul va avea 1 an, in conditiile in care optez pentru un concediu pentru cresterea copilului de 2 ani)? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:38, 26 Ianuarie 2015
Din OUG 111/2010:
art.16
(2) Dreptul la indemnizaţiile prevăzute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 şi art. 9 alin. (4) şi (5) se suspendă începând cu ziua următoare celei în care:
.........
h) în situaţia în care beneficiarul nu mai îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 12;
....

art.12
(1)Drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă se acordă în situaţia în care solicitantul îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
a) este cetăţean român, cetăţean străin sau apatrid;
b) are, conform legii, domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României;
c) locuieşte în România împreună cu copilul/copiii pentru care solicită drepturile şi se ocupă de creşterea şi îngrijirea acestuia/acestora.
...

art.18
(3) Reluarea plăţii drepturilor suspendate în situaţiile prevăzute la art. 16 alin. (2) şi art. 17 alin. (2) şi (3) se face la cerere, după cum urmează:
....
b) cu data depunerii cererii pentru toate celelalte situaţii.

Asadar,la revenirea in tara puteti face cerere de reluare a platii indemnizatiei pentru CCC, in conditiile in care ati optat pentru un concediu pentru cresterea copilului de 2 an.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt în ccc și doresc să mă mut împreună cu familia în alt stat ue. pot beneficia acolo de indemnizație? Dyana2 Dyana2 Buna ziua, Sunt in concediu de crestere copil in Romania si urmeaza sa ma mut impreuna cu sotul intr-un alt stat membru UE. Din moment ce nu as mai primi ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie Ioana177 Ioana177 Buna ziua, Am un fiu nascut pe 18 sep 2012. As dori ca pe perioada concediului de maternitate sa ma mut in Germania. Daca parasesc tara mai beneficiez de ... (vezi toată discuția)
Suspendare indemnizatie crestere copil ContSters282997 ContSters282997 Buna seara, incepand cu data de 01.05.2012 sunt mamica si primesc indemnizatie de ingrijire al copilului si alocatia de stat pentru copil. In perioada ... (vezi toată discuția)