avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de imprumut intre persoane fizice cu termen ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de imprumut intre persoane fizice cu termen prelungit de o greseala de tehnoredactare

O alta speta spre dezbatere, o opinie autorizata este binevenita,
orientativ, nu consiliere pro bono!
Multumiri anticipate tuturor!

O persoana fizica imprumuta altei persoane 100 unitati monetare. Intelegerea partilor este ferma: timp de restituire trei ani.
Initial, imprumutatorul a cerut restituirea in rate anuale egale.
Ulterior, la intalnirea partilor la notar, imprumutatul insista foarte mult sa achite rate lunare egale. Imprumutatorul accepta. Notarul, partinitor si cunostinta a imprumutatului a trimis pe adresa de email a imprumutatorului draftul de contract, cu varianta rate anuale egale.
La notariat, in urma dezbaterilor verbale, termenul de trei ani, fiind CLAR, urma sa se modifice contractul din:
-rate anuale egale
-in rate lunare egale!
Notarul emite documentul. Partile il citesc, pe fondul multor discutii contradictorii. Notarul nu citeste documetul partilor, nu explica modificarea. Partile semeaza actul notarial.

La momentul primei rate, imprumutatorul constata ca in loc de 100/12/3 = rata lunara, primeste in cont o patrime din suma datorata de imprumutat.
Il contacteaza pe imprumutat. Acesta refuza sa comenteze, facand aluzie la contract, asa este contractul. Da. S-a strecurat o omisiune neobservata de imprumutator, cand? cat, lunar? Notarul trebuia sa stie, a ignorat elementareale criterii ale unui imprumut.

Legea notarilor publici, codul deontologic sunt precise si clare, nepartinirea cu partile. explicarea documentului si mute altele!
Imprumutatorul contacteaza notarul si ii semnaleaza eroarea,
Notarul nu a mentionat in contract cand? se restituie imprumutul sau cuantumul fiecarei rate.
Notarul recunoaste ca a gresit documentul, in favoarea imprumutatului!

Care sunt solutiile de a remedia o greseala notariala?!

Imprumutatorul nu vrea sa se indrepte impotriva notariatului, pentru ca notarul a recuoscut!
Notariatul, notarul ar fi sanctionat cu o mustrare scrisa de forul superior, probabil!

Codul civil la Sectiunea a 3-a. Imprumutul de consumatie, art.2162, alin (1) prevede: \"daca nu a fost convenit un termen de restituire, acesta va fi stabilit de instanta, (...)\"

IMPRUMUTATORUL nu vrea stabilirea termenului de catre INSTANTA, ci, datorita conjuncturii, santajului si inselatoriei pusa la cale, premeditata, sau numai greseala, CI SOLICITA ANULAREA CONTRACTULUI!

Speta este de natura penala 244 NCP-inselaciune, 297 NCP-abuz in serviciu, 298 NCP-neglijenta in serviciu, pentru notar (chiar daca a recunoscut fapta) ?

Imprumutatul a venit cu propunerea sa restituie suma in 10 ani, in conditiile in care el vireaza sume ce duc la restituirea in 13 ani, imprumutul fiindu-i acordat, cu buna credinta, pt 3 ani!

Imprumutul se prescrie oricum, in 3 ani, deci pe trei ani ii fusese acordat.

Calea legala de recuparate de catre imprumutator a sumei acordate, cu buna credinta imprumutatului, pt trei ani, cu martori circa opt persoane, cu afirmatia lui la noratiat, ca termentul in intelegere a fost clar, dar el nu vrea sa-i mai restituie, profitand de eroarea notarului, sau, poate, de intelegerea cu notarul, poate fi:
-Un dosar penal, dar si cu latura civila?
-Un dosar civil?
-Daune interese se pot mentiona?
Ultima modificare: Luni, 26 Ianuarie 2015
Maria2143, utilizator
inainte sa se implineasca cei 3 ani, face cerere in instanta sa-si recupereze restul imprumutului acordat
Avokitten a scris:

inainte sa se implineasca cei 3 ani, face cerere in instanta sa-si recupereze restul imprumutului acordat


Buna seara!
Tot imprumutul, tot! Nu scadentar si pasuire. Pe cale civila?
Multumesc!
Nicidecum, nu puteti cere suma ramasa inainte de data scadenta, daca omul respecta contractul.
In legatura cu contractul trebuie sa faceti ceva, daca nu se poate corecta eroarea pt ca debitorul nu e de acord, ar trebui incercat sa il anulati pt viciu de consimtamant. Notarul v-a dat vreo solutie ?
(Inca o data se dovedeste ca cititul cu atentie a actului inainte de a-l semna, va scuteste de multe probleme.)
gi-jane2 a scris:

Nicidecum, nu puteti cere suma ramasa inainte de data scadenta, daca omul respecta contractul.
In legatura cu contractul trebuie sa faceti ceva, daca nu se poate corecta eroarea pt ca debitorul nu e de acord, ar trebui incercat sa il anulati pt viciu de consimtamant. Notarul v-a dat vreo solutie ?
(Inca o data se dovedeste ca cititul cu atentie a actului inainte de a-l semna, va scuteste de multe probleme.)

Multumesc pt raspuns!

Imprumutatul nu respecta termenul convenit verbal si in scris, in draftul de contract!
Imprumutatorul doreste a solicita in instanta anulare contractului, pt viciu de consimtamant, pt.inselatorie. Toata suma trebuie recuperata. Imprumutatul a profitat de o aumita conjunctura, a mizat pe amicitia cu notarul. Totul s-a facut in graba. Vina este a tuturor, in doze diferite! Da, lecturarea contractului era solutia evitarii acestei situatii. Dar s-a intamplat. Imprumutatorul are cai de a recupera, legal, corect, dupa o buna studiere celor petrecute.
Notarul? Propune incheierea unui act aditional la ctr.ceea ce imprumutatul nu doreste.


Ultima modificare: Marți, 27 Ianuarie 2015
Maria2143, utilizator
lasati draftul, conteaza ce a autentificat notarul, nu puteti declara scadent anticipat creditul daca omul respecta ce ati semnbat amandou.
De draft va puteti folosi eventual in procesul de anulare.

Alte discuții în legătură

Pot recupera banii dati cu imprumut prin anul 2004? mariuca57 mariuca57 In 2003- 2004 am dat niste bani cu imprumut unor peieteni si pana acum imi tot spun ca nu au, sa mai astept sa faca rost. Nu am facut nicio chitanta de mana ... (vezi toată discuția)
Cum imprumuti bani si sa ai siguranta ca ii vei primi inapoi? isa1987 isa1987 buna ziua, doresc sa imprumut pe cineva cu 1000euro dar nu stiu ce act trebuie sa fac la notariat ca sa imi primesc banii inapoi si ce conditii trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Imprumut fara dobanda - baza legala ursulici ursulici Va rog sa ma ajutati cat mai repede in aceasta problema. O colega de servici a sotiei mele are precontract incheiat spre vanzarea unui imobil. Dar are si o ... (vezi toată discuția)