avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1659 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatii si suprapuneri
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatii si suprapuneri

Buna as dori si eu ceva lamuriri daca se poate. Am nascut in data de 16 -1-2013 o fetita si am facut toate actele necesare adica beneficiez de indemnizatie,intre timp am mai nascut o fetita pe data de 19 -10-2014 . de la primarie am facut actele pt alocatie de aolo mi-a zis ca sotu nu trebuie sa steie acasa ultima luna deoarece o sa ma intorc la lucru cand face a dou-a fetita un an si 10 luni. Pana aici e bine .dar cei de la indemnizatii mi-au taiat ultima luna de indemnizatie pe motivu ca nu a facut sotu o cerere.Mie nu mi-se pare normal o data ce am fost la ei cu toate actele si nu or spus nimic de aceasta cere si acu ca mi-a taiat eu cand trebuie sa merg la lucru la un an si 11 luni ?ce ar trebui sa fac?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:11, 27 Ianuarie 2015
1. Raspunsul primit de la Primarie este cel corect.

2. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 4^1
...
(9) In situatia suprapunerii drepturilor de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului in conditiile art. 8, drepturile prevazute in prezentul articol pot fi solicitate de celalalt parinte care indeplineste conditiile de acordare la finalizarea concediului si a indemnizatiei pentru cresterea celui din urma copil, drepturile respective fiind netransferabile pentru o perioada de cel putin doua luni, cuprinsa in perioada totala a concediilor suprapuse si cumulate.

Art. 8.
(1) În cazul în care persoana îndreptãţitã, beneficiarã a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului sau, dupã caz, a stimulentului de inserţie, pânã la împlinirea de cãtre copil a vârstei de un an sau 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, naşte în aceastã perioadã unul sau mai mulţi copii ori se produce o nouã situaţie dintre cele prevãzute la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţã, aceasta, la finalizarea concediului sau, dupã caz, a dreptului la stimulentul de inserţie, acordat pentru copilul anterior, opteazã, pe baza unei noi cereri, pentru unul dintre drepturile prevãzute la art. 2 alin. (1), respectiv art. 7 din ordonanţa de urgenţã. Pentru continuitatea acordãrii drepturilor, cererea trebuie sã fie depusã cu 60 de zile înaintea împlinirii de cãtre copilul anterior a vârstei de 1, 2 sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap, sau în termen de maximum 30 de zile de la aceastã datã. În cazul în care se depãşeşte acest termen, drepturile vor fi acordate de la data depunerii cererii.
...

3. Luati legatura cu Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) si contestati suspendarea platii indemnizatiei pentru luna, in baza articolelor de lege de mai sus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulent de inserție Minodora_Vlad Minodora_Vlad Buna ziua. M-am intors la serviciu după ce am nascut prima fetița si beneficiez de stimulent de inserție pana face copilul 2 ani (14 Martie 2016). Momentan ... (vezi toată discuția)
Stimulent crestere copil nicolsh nicolsh Am un copil de 1an si 8 luni si sotul beneficieaza de stimulent de insertie pana la 2 ani dar avand in vedere ca s-a nascut al doilea copil de 3 saptamani ... (vezi toată discuția)
Concediu de paternitate Mikutzu Mikutzu Buna ziua. - Sunt angajat de 5 ani de zile... - Am un copil de 1 an si 3 luni si sotia mea a optat pentru concediu de maternitate pe 2 ani... - In mai putin ... (vezi toată discuția)