avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... act de donatie/ vanzare poate fi contestat de ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

act de donatie/ vanzare poate fi contestat de creditori?

buna seara.
socrul meu mi-a promis ca doneaza casa sotiei mele dupa nunta ( ne-am casatorit in septembrie). acum avem posibilitatea de a incheia actele de donatie , dar a intervenit criza francului elvetian, iar socrul are credit in franci la o banca pe care nu cred ca mai poate sa-l plateasca mult timp.
ma tem ca daca incheiem actul de donatie sau vanzare cumparare dupa caz, acesta poate fi contestat in instanta de catre creditor si poate dispune anularea lui.
creditul nu este ipotecar, socrul inca lucreaza, sotia mea fiind unicul lor copil.
se poate interpreta ca actul de donatie sau vanzare sa fie facut expres pentru evitarea executarii silite?

Cel mai recent răspuns: alehaboy , utilizator 16:59, 30 Ianuarie 2015
actul de donatie se poate interpreta, actul de vanzare, nu se poate interpreta DACA pretul este platit, este real, sunt indeplinite conditiile cerute. la vanzare pot fi 2 martori care chipurile "sa vada" cum tatal primeste pretul imobilului de la fata.

daca nu ati optat pt un regim matrimonial anume, bunul imobil "cumparat" va fi bun comun.
multumesc pentru raspuns. martorii prezenti se cosemneaza in actul de vanzare?
in cazul unui proces ei vor fi chemati sa depuna marturie?

Pentru a fi lămurit pe deplin , vă citez aici o dispoziție legală, ce v-ar putea interesa

Acţiunea revocatorie

Art. 1562

Noţiune

(1) Dacă dovedeşte un prejudiciu, creditorul poate cere să fie declarate inopozabile faţă de el actele juridice încheiate de debitor în frauda drepturilor sale, cum sunt cele prin care debitorul îşi creează sau îşi măreşte o stare de insolvabilitate.

(2) Un contract cu titlu oneros sau o plată făcută în executarea unui asemenea contract poate fi declarată inopozabilă numai atunci când terţul contractant ori cel care a primit plata cunoştea faptul că debitorul îşi creează sau îşi măreşte starea de insolvabilitate.

Puteți avea 15 martori, nu veți putea proba ca fiica nu știa de creditul tatălui in franci, pe care acesta intanționează să uite să-l mai plătească.

Se poate cere anularea actelor facute in frauda creditorilor. Ar trebui insa sa se interese daca socrul a instrainat. Depinde cat de vigilenti sunt.
casa este mostenita de la parintii lui (hotarare judecatoreasca prin renuntarea la mostenire a fratilor sai), el fiind deja proprietarul unui apartament.
momentan valoarea ratei in franci o poate plati, dar nu se stie in viitor ce va fi.
eu ma tem sa nu iau casa sa investesc in renovari, ca apoi sa fiu nevoit sa renunt la ea.

in cazul unei executari silite se face intai proprire pe salariu si apoi pe bunurile imobile?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita pentru o mostenire cu mai multi mostenitori cristh cristh In urma unei datorii bancare neachitate, banca sau executorul ar putea sa-mi execute mostenirea din casa parinteasca obtinuta in urma decesului tatalui meu ... (vezi toată discuția)
Donatie sau contract de vanzare/cumparare? monopoly_andra monopoly_andra Buna ziua Va scriu in speranta ca primesc un raspuns avizat la urmatoarea situatie in care familia mea se afla. Socrul meu are o proprietate dobandita ... (vezi toată discuția)
Cedarea unui apartament obtinut prin mostenire unuia din copii Ojovan Gabriela Ojovan Gabriela Buna ziua! As dori sa ma ajutati in clarificarea unei probleme. Socrul meu a obtinut in urma succesiunii (la moartea parintilor sai) un apartament. El ... (vezi toată discuția)