avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 757 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Legea educatiei
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Legea educatiei

Buna seara
am citit un articol pe net in legatura cu legea educatiei care prevedea acordarea sumei de 500 euro la nasterea copilului -strict pentru educatie- precum si despre posibilitatea ca parintii sa depuna in contul respectiv si acei 2% din impozitul pe salariu.
Stie cineva daca a intrat in vigoare , daca se aplica practic si ce demersuri trebuie facute de catre parinti?

multumesc
Cel mai recent răspuns: predaangela , utilizator 19:21, 29 Ianuarie 2015
Art. 356 din Legea nr/1/2011:
(1)Statul sprijină dreptul la învăţare pe tot parcursul vieţii prin acordarea sumei reprezentând echivalentul în lei a 500 euro, calculat la cursul de schimb leu/euro comunicat de Banca Naţională a României şi valabil la data plăţii, fiecărui copil cetăţean român, la naşterea acestuia. Suma este acordată în scop educaţional în beneficiul titularului, din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.
(2)Suma se depune într-un cont de depozit, denumit în continuare cont pentru educaţie permanentă, deschis la Trezoreria Statului pe numele copilului de oricare dintre părinţii fireşti, de împuternicitul acestora sau de reprezentantul legal al copilului, pe baza certificatului de naştere.
(3)Părinţii copilului, contribuabili, pot direcţiona în contul prevăzut la alin. (2) un procent de până la 2% din valoarea impozitului anual pe veniturile din salarii, în condiţiile legii, şi pot depune sume în acest cont.
(4)Pentru sumele depuse în contul prevăzut la alin. (2) se plăteşte dobândă anual la o rată a dobânzii stabilită prin ordin al ministrului finanţelor publice. Dobânzile aferente conturilor de depozit constituite la Trezoreria Statului se asigură de la bugetul de stat, din bugetul Ministerului Finanţelor Publice.
(5)Titularul contului este singura persoană care poate solicita sume din contul pentru educaţie permanentă, începând cu vârsta de 16 ani şi cu acordul expres, după caz, al părinţilor, al tutorelui sau al reprezentantului legal. Trezoreria Statului eliberează vouchere echivalente în valoare cu sumele solicitate. Metodologia prin care se certifică faptul că sumele au fost cheltuite pentru educaţia permanentă se elaborează de către Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.
(6)Retragerea sumelor în alte condiţii decât cele prevăzute la alin. (5) şi/sau utilizarea acestora în alt scop decât cel stabilit de prezenta lege constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la un an.
(7)Normele privind deschiderea, gestionarea şi accesul la contul pentru educaţie permanentă se aprobă prin hotărâre a Guvernului.
(8)Sprijinul de stat pentru exercitarea dreptului la educaţie permanentă prin acordarea sumei reprezentând echivalentului lei a 500 euro se acordă tuturor copiilor născuţi după data intrării în vigoare a prezentei legi.

In speta, potrivit Legii , Normele privind deschiderea, gestionarea şi accesul la contul pentru educaţie permanentă se aprobă prin hotărâre a Guvernului, hotărâre care nu a fost încă adoptată, ceea ce rezultă că dreptul prevăzut de art. 356 din Legea nr.1/2011este, in prezent, unul teoretic.

De asemenea, este mai bine sa intrebati la Minsiterul Educatiei daca a fost s-au nu prorogat termenul de aplicare a articolului sus citat.
am inteles. Cu alte cuvinte avem o lege a educatiei care se aplica ...selectiv :). Adica pe capitole in functie de cum si pe unde se poate. Nu ma mira, dar daca am dat peste aceasta informatie,am zis ca nu strica sa intreb.

Multumesc frumos pentru raspuns
Ultima modificare: Joi, 29 Ianuarie 2015
predaangela, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Noua lege a educatiei - 500 de euro pentru fiecare nou nascut vivi23ro vivi23ro M ar interesa daca acest proiect este deja lege in vigoare si daca se aplica retroactiv, eu am o fetita de 3.5 ani .. CE acte trebuie depuse si unde . ... (vezi toată discuția)