O societate comerciala A cheama in judecata o alta soc com B, pentru a solicita rezilerea contractului de inchiriere. In motivare, reclamanta invoca exceptia de neexecutare a contractului, motivat fiind de faptul ca soc parata nu si-ar fi indeplinit obligatia de a preda lucrul si obligatia de a asigura folosinta.
In urma administrarii probatoriului, inscrisuri si declaratia unui martor ( salariat al soc reclamante) instanta admite actiunea, dispune rezilierea, retinand culpa paratei ca nu a procedat la predarea bunului in stare de functionare.
In speta a invocat societatea recl ca nu si-a putut desfasura activ din cauza ca imobilul nu era in totalitate incalzit. In opinia D-vs poate acesta sa fie motiv ca locatorul nu si-a indeplinit obligatiile?
A functionat in spatiu 5 luni, nu a notificat faptul ca mai doreste sa ii fie montate 2 calorifere, a parasit spatiul fara sa anunte, si a chemat soc in judecata si culmea, instanta a retinut tot culpa societatii proprietare.
In esenta, va rog sa-mi explicati cam in ce ar consta obligatia locatorului de a preda bunul.
Va multumesc
In mod practic obligatiile locatorului sunt de doua feluri de a face si de a nu face.
Obligatia de a nu face consta in aceea de a nu aduce atingere in nici un fel folosintei bunului astfel cum a fost definita in contract.
Obligatiile de a face sunt cele definite in contract. Respectiv pot fi de a preda bunul in stare de functionare si potrivit sopului pentru care a fost inchiriat, de a asigura reparatiile altele decat cele de intretinere curenta, e.t.c Sigur pot fi mai multe insa depinde de clauzele contractuale.
In cazul dvs. in mod normal arfi trebuit sa fie pus in discutie daca neexecutarea contractului de catre dvs. a fost de natura sa puna in imposibilitate societatea de a-si desfasura activitatea pentru care a incheiat contractul cu dvs.
Iar daca raspunsul este afirmativ .. solutia instantei de judecata este corecta.