avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... costuri succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

costuri succesiune

Buna seara,

Un numar de mostenitori vor sa mearga la notar pentru o succesiune. Nu sunt probleme intre ei. Problema este ca nu sunt bani pentru aceasta succesiune.
Intrebare:
Cu cat trece mai mult timp de la decesul persoanei dupa care se face succesiunea, creste si taxa pe care trebuie sa o plateasca mostenitorii ? Daca da, se poate spune aproximativ cu cat, eventual procentaj ?
Multumesc pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Alexandru Ardeleanu , Consilier juridic 23:58, 31 Ianuarie 2015
Da, dar nu creste taxa pe succesiune ci se plateste un impozit de 1% din valoarea bunurilor.
Art. 77 Cod fiscal

al. (3) Pentru transmisiunea dreptului de proprietate şi a dezmembrămintelor acestuia cu titlul de moştenire nu se datorează impozitul prevăzut la alin. (1), dacă succesiunea este dezbătută şi finalizată în termen de 2 ani de la data decesului autorului succesiunii. În cazul nefinalizării procedurii succesorale în termenul prevăzut mai sus, moştenitorii datorează un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale.

Impozitul se aplica daca nu ati finalizat succesiunea in termen de 2 ani de la decesul persoanei care lasa mostenirea. Finalizare inseamna emiterea certificatului de mostenitor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune Cryssa20 Cryssa20 Buna ziua. As dori sa stiu cat timp pot sta cu succesiunea nefacuta. Sunt singurul mostenitor cu drepturi, nu se pune problema ca altcineva sa atace ... (vezi toată discuția)
Mostenire costiabagiu costiabagiu Multumesc! deci trebuie facuta succesiunea? au trecut 2 ani. ce acte ar trebui? (vezi toată discuția)
Impozit pe banii incasati din vanzare moisesorinlucian moisesorinlucian Prin decesul parintilor fiind unicul fiu, sunt si unicul mostenitor cu acte in regula al apartamentului propietate personala pe care l - au detinut. Daca ... (vezi toată discuția)