avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 319 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Stergerea cazierului
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Stergerea cazierului

Buna ziua
Am avut o condamnare de 1,6 luni inchisoare cu suspendare + 2 ani de incercare,asa scrie in sentinta definitiva,anul care urmeaza 2010,pe 6 februarie 2010 trec cei 3 ani si 6 luni(1,6 luni suspendarea si cei 2 ani de incercare),as vrea sa aflu daca se sterge cazierul dupa expirarea celor 3ani si 6luni,sau mai trebuie sa astept????
Pedeapsa este la regimul circulatiei,conducere sub influenta bauturilor alcoolice.
VA MULTUMESC
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Presupun ca este vorba despre : Reabilitarea de drept
Aceasta intervine daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:
a) Persoana cu privire la care intervine reabilitarea a fost condamnata la pedeapsa inchisorii de cel mult un an sau la pedeapsa amenzii. E vorba de pedeapsa pronuntata de instanta, nu de pedeapsa redusa in urma gratierii.
b) Condamnatul nu a savarsit o alta infractiune in termen de 3 ani de la executarea sau considerarea ca executata a pedepsei.Daca in acest interval el savarseste o noua infractiune, indiferent de durata pedepsei aplicata pentru aceasta, nu va mai opera reabilitarea de drept, ci numai reabilitarea judecatoreasca.
Condamnatul poate beneficia insa de reabilitarea de drept pentru condamnari succesive, in masura in care nici una dintre infractiuni nu a fost savarsita in termenul de reabilitare pentru condamnarea precedenta.
Reabilitarea de drept intervine prin simpla implinire a termenului, nefiind necesar ca ea sa fie pronuntata de catre instanta. Condamnatul poate, eventual, solicita instantei sa constate intervenirea reabilitarii si sa dispuna radierea condamnarilor din cazierul judiciar in masura in care acest lucru nu s-a facut din oficiu.
Exista situatii speciale ale reabilitarii de drept si anume aceasta se face in urma executarii pedepsei intr-o inchisoare militara, in urma suspendarii conditionate si a suspendarii sub supraveghere.
Daca in termenul de incercare nu ati mai savarsit si alte fapte antisociale si ati respectat toate conditiile in care v-a fost acordata suspendarea executarii pedepsei, va opera reabilitarea de drept , situatie in care, cazierul dvs. va redeveni curat..
Chiar daca va interveni reabilitarea de drept, este bine sa introduceti si o actiune in instanta pentru constatarea reabilitarii de drept ... sunt destule cazuri, in care condamnarile pronuntate si pentru care a intervenit reabilitarea de drept nu sunt sterse din oficiu ...:(
DOMNULE PRESEDINTE,


Subsemnatul(a) ............., domiciliat(a) in .................
Formulez cerere de
CONSTATARE A REABILITARII DE DREPT
privind pedeapsa de ..........., pronuntata in baza art. ......, prin hotararea nr. .........., din ........... de ............., in dosarul penal nr. ......., a carei suspendare conditionata a executarii a fost dispusa.

Motivele cererii:

In fapt, prin hotararea citata, am fost condamnat la ................ si in baza art. 81 C. pen. s-a dispus suspendarea conditionata a executarii acestei pedepse, cu respectarea conditiilor prevazute de art. 82 C. pen. (sau in baza art. 861 C. pen. s-a dispus suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere).
Pentru ca inauntrul termenului de incercare nu am savarsit o alta infractiune, am fost reabilitat de drept, si acest lucru va rog sa-l constatati, pentru ca aceasta condamnare apare inca in fisa de cazier, si fara hotarare judecatoreasca in constatare se refuza radierea ei.
In drept, imi intemeiez cererea pe dispozitiile art. 86 (sau 861) C. pen. raportat la art. 111 C. proc. civ.

Data depunerii
..............
Semnatura,
..........

DOMNULUI PRESEDINTE AL ......................

(1) Persoanele inscrise in cazierul judiciar sau cu privire la care s-au facut notari provizorii se scot din evidenta daca se afla in una dintre urmatoarele situatii:
• a) faptele pe care le-au savarsit nu mai sunt prevazute de lege ca infractiuni;
• b) a intervenit reabilitarea judecatoreasca sau de drept;
• c) a intervenit amnistia;
• d) au fost condamnate la pedeapsa amenzii sau la o pedeapsa privativa de libertate de cel mult 3 ani si au trecut 20 de ani de la data ramanerii definitive a condamnarii;
• e) au decedat;
• f) au fost scoase de sub urmarire, s-a dispus fata de ele incetarea urmaririi penale ori s-a pronuntat o hotarare definitiva de achitare sau de incetare a procesului penal;
• g) au executat masura educativa a libertatii supravegheate, a internarii intr-un centru de reeducare sau intr-un institut medical-educativ;
• h) a trecut un an de la data aplicarii masurii educative a mustrarii.
(2) In cazul cand in cazierul judiciar al persoanelor prevazute la alin. (1) lit. a) -d) si f) exista si alte mentiuni, se sterg numai mentiunile care impun scoaterea din evidenta.

Alte discuții în legătură

Radierea din cazierul judiciar a pedepselor cu inchisoarea implicand o durata mai mica de 3 ani neofit neofit buna ziua, as dori sa stiu dupa ce interval de timp intervine radierea de drept a faptei din cazierul judiciar daca persoana respectiva a fost condamnata la ... (vezi toată discuția)
Antecedente penale leona777 leona777 Buna ziua, doresc sa stiu daca o condamnare cu suspendare in urma cu 13 ani, poate fi considerata antecedent penal sau a intervenit reabilitarea. mutumesc (vezi toată discuția)
Efect asupra cazierului judiciar statemar28 statemar28 Buna ziua, Va multumesc daca va luati timp sa cititi si sa ma ajutati in problema mea. ..Am cazier judiciar,iar acest lucru imi afecteaza enorm viata in toate ... (vezi toată discuția)