avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 731 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Stergerea cazierului
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Stergerea cazierului

Buna ziua
Am avut o condamnare de 1,6 luni inchisoare cu suspendare + 2 ani de incercare,asa scrie in sentinta definitiva,anul care urmeaza 2010,pe 6 februarie 2010 trec cei 3 ani si 6 luni(1,6 luni suspendarea si cei 2 ani de incercare),as vrea sa aflu daca se sterge cazierul dupa expirarea celor 3ani si 6luni,sau mai trebuie sa astept????
Pedeapsa este la regimul circulatiei,conducere sub influenta bauturilor alcoolice.
VA MULTUMESC
Se pare ca exista o confuzie totusi sau o interpretare care trebuie lamurita.
Inteleg ca prin condamnare se intelege si perioada de proba care in fapt este o pedeapsa complementare.
Ori, dupa cum suna textul de lege, perioada de reabilitare incepe sa curga dupa trecerea perioadei de condamnare dar si a pedepselor complementare.
Asta inseamna ca, daca a avut o condamnare cu executare de 1,6 ani dar si o perioada de proba de 2 ani si jumatete ca pedeapsa complementara, termenul de la care incepe perioada dupa care se poate cere reabilitarea curge din momenul incheierii oricarei pedepse, adica dupa cei 1,6 ani plus 2 ani si sase luni de proba (ca pedeapsa compementara), adica la 4 ani de la condamnare.
Astfel abia din acel moment se aplica termenul de 4 ani plus jumatate din pedeapsa (9 luni) dica reabilitarea in acest caz putand fi solicitata dupa alti 4 ani si noua luni.
Asa suna frumusetea de lege.
Si daca admitem ca si perioada de proba este o pedeapsa complementara (pentru ca in interiorul ei are consecinte cu caracter executoriu si penal daca nu sunt respectate conditiile impuse suplimentar pedepsei cu inchisoarea), inseamna ca am dreptate.
Din acest motiv nu poate interveni nici reabilitarea de drept.
In primul rand pentru ca pedeapsa este mai mare de 1 an si apoi se aplica disp art.134-137 cod penal. Asta e.
Dupa cate inteleg eu reabilitarea asta, nu se poate obtine pana cand nu sunt indeplinite si obligatiile de plata.
Asa ca s-ar putea sa fie una din conditiile de reabilitare neindeplinita.
citeste si dumneata art.134-137 cod penal si vezi singur in ce situatie esti, ca nu e asa de greu de inteles.
Ultima modificare: Luni, 26 August 2013
marianl, utilizator
@marianl
Una este reabilitarea de drept in cazul suspendarii conditionate a executarii pedepsei si alta este reabilitarea judecatoreasca(art.135c.p.) care se poate aplica in cazul pedepselor cu executare mai mari de un an, in cazul suspendarii conditionate a executarii pedepsei conform art.86 c.p.dacă condamnatul nu a săvârşit din nou o infracţiune înăuntrul termenului de încercare şi nici nu s-a pronunţat revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei în baza art. 83 şi 84, el este reabilitat de drept, la fel si in cazul suspendarii conditionate a executarii pedepsei sub supraveghere conform art.86^6 c.p.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Radierea din cazierul judiciar a pedepselor cu inchisoarea implicand o durata mai mica de 3 ani neofit neofit buna ziua, as dori sa stiu dupa ce interval de timp intervine radierea de drept a faptei din cazierul judiciar daca persoana respectiva a fost condamnata la ... (vezi toată discuția)
Antecedente penale leona777 leona777 Buna ziua, doresc sa stiu daca o condamnare cu suspendare in urma cu 13 ani, poate fi considerata antecedent penal sau a intervenit reabilitarea. mutumesc (vezi toată discuția)
Efect asupra cazierului judiciar statemar28 statemar28 Buna ziua, Va multumesc daca va luati timp sa cititi si sa ma ajutati in problema mea. ..Am cazier judiciar,iar acest lucru imi afecteaza enorm viata in toate ... (vezi toată discuția)